Patrick Kicken: Qmusic DJ Jordi Warners, de foutste van allemaal

[BLOG] Het valt als radiodiscjockey niet mee om op visite te gaan bij mensen waar de radio aan staat. Of mee te rijden met iemand die zijn favoriete station aan heeft staan. Je kunt als radioman niet normaal naar de radio luisteren. Waar een gemiddelde luisteraar z’n schouders ophaalt bij wat er tussen de muziek gezegd of gedaan wordt, luister jij technisch. En hoor je vaak dingen waarvan je denkt ‘doe dat nou niet!’. Soms roep ik het zelfs hardop tegen de radio. Dit keer was ik bij vrienden op visite (ja ik heb er nog een paar) en daar moest en zou Qmusic aan staan. Want De Foute 120 uur waren bezig, riepen moeder en dochter in koor! En dat viel niet mee kan ik je vertellen.

Helemaal gezellig hoor, alleen maar cult, campingmuziek en guilty pleasures achterelkaar. Je moet wat als Qmusic terwijl 1 op de 3 Nederlanders naar NPO Radio 2 zit te luisteren voor de Top 2000. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je die muziek moet gaan zitten verkrachten. Zo hoorde ik Jordi Warners, die inviel voor Kai Merckx, die op zijn beurt inviel voor Domien. En na een uurtje (verplicht, want op visite) naar Jordi Warners te moeten luisteren kon ik hem wel door de radio heen trekken. Wat een onverzorgde, nonchalante, tegen het lokale omroepniveau aan schurende radio hoorde ik daar, bij de kersverse marktleider.

Wordt dit weer zo’n column waarin je een jonge radiomaker, die al onzeker genoeg is, nog verder de grond in gaat trappen Kicken? Lekker makkelijk, achter je kompjoetertje, terwijl je zelf al jaren niet meer landelijk te horen bent. Nee, dat wordt het niet. Want ik vind dat Jordi best wel coole dingen doet, op z’n 25e. Hij heeft een succesvolle podcast. Is 23 kilo afgevallen. Flink wat volgers op Instagram en zelfs een blauw vinkje. Haalt regelmatig de pers, zoals laatst met ‘een uurtje in het Drents’ op Q. Wat dat betreft prima in orde. Maar wat ik gewoon níet snap is dat ik nog zó vaak beginnersfouten hoor bij landelijke radiozenders. Zit daar dan niemand die gasten te begeleiden? Willen ze dat zelf niet? Zijn daar geen zenderbrede afspraken over? Of denken ze ‘ik zit nu landelijk, weet alles al en doe alles al goed’.

Wat Jordi dan slecht deed in dat foute uurtje? Nou om te beginnen pleegde hij doodzonde nummer 1: hij praat door het einde van een nummer heen, terwijl het een staand slot heeft. Echt zo B. En zó hinderlijk voor de luisteraar. Het klinkt meteen alsof er twee keer zoveel geluld wordt. En het is gewoon heel, heel erg lelijk. Wacht toch gewoon tot die plaat afgelopen is, start een backsell of een bedje en begin dán met praten. Veel strakker, veel minder lokale omroep, veel minder drive in show op de radio. Of zou dat de bedoeling zijn omdat het de foute marathon is? Dan heb ik niks gezegd natuurlijk. Alhoewel, als ik iemand het hoor presteren om zelfs tijdens ‘We Will Rock You’ van Queen niet 2 minuten z’n bek te kunnen houden, maar maar 1,5 minuut dan zou je van mij meteen thuis mogen blijven. Ja, Jordi doet het, schaamteloos, in het volgende half uurtje wat ik verplicht moest aanhoren.

Dat kiezen van een volgende foute track in de app en op de site van Q was trouwens een hit in het huishouden waar ik te gast was. Jongedame van 16 en haar eerder genoemde moeder waren er maar druk mee. Superleuk. En de sfeer van zo’n 120 uur foute muziek tot het einde van het jaar is ook goud. Alleen wist het heerschap waar ik verplicht naar moest luisteren het ook nog te presteren om doodzonde nummer 2 te plegen: een luisteraar aan de telefoon nog even lekker cynisch belachelijk te maken. Iets met eerst een normale vraag stellen om daarna om het antwoord te gaan zitten lachen. Zó stom. Dan mag je in plaats van in het weekend doordeweeks invallen en dan ga je een beetje het mannetje zitten uithangen met een luisteraar aan de telefoon. Doe dan niks en start door.

Overigens heb ik nog maar weinig van de Top 2000 meegekregen deze week. Ik hoorde Jeroen van Inkel de opening doen en moest huilen. En niet van blijdschap. Wat is er met die man zijn stem aan de hand? Zenuwen? Maar goed: de eerste berichten die me bereiken op twitter bevestigen dat wat we hier op voorhand eigenlijk al geconcludeerd hadden: die 8 uur extra zendtijd voor de lijst wordt zelden gebruikt voor mooie lange albumversies, maar vooral om lekker lang te babbelen zodat er alsnog nummers afgekapt moeten worden. Het zal me ook niks verbazen als er gewoon bij NPO Radio 2 door het einde van nummers met een staand slot heen gepraat wordt, of dat het hele intro van Hotel California eraan gaat. Dat twintig of zelfs dertig jaar oudere deejays het doen wil nog niet zeggen dat dat professionele radio is hoor Jordi.

Overigens wil ik meteen even een disclaimer inbouwen dat het ook zomaar om een andere Q jock zou kunnen gaan die ik gehoord heb. Want die stemmen klinken echt allemaal hetzelfde daar. Op de website van Q is geen programmering te vinden deze week, dus we gokken het er maar op. Maar gezien deze niet inhoudelijke en cynische reactie van Jordi terug op Twitter zal het wel om hem gaan. Laatste advies wat ik aan jongeheer Warners wil geven: je rijdt een leuke bak, echt een deejaymobiel, maar in plaats van nieuwe velgen zou ik komend jaar een stapel radioboeken voor m’n verjaardag vragen. Daar staan dit soort basisregels namelijk állemaal in. En voor de luie contentmanager/programmaleider van Q zal ik eens even een ‘station rules sheet’ opsnorren van 15 jaar terug bij Radio Veronica, toen ze daar nog wel luisteraars hadden. Even zoeken, ben zo terug.

Patrick Kicken

25 Comments

 1. Je begint de Angela de Jong van het radio nieuws te worden. Totaal onzinnige stukjes. Net als haar begint je echt in je zelf te geloven. Hou er mee op en ga weer wat nuttigs doen.

 2. We kunnen ook afvragen wat er met jouw is gebeurd omdat je zo negatief bent over de rug van je oud collega’s???? Hij zit teminste wel bij NPOR2 en waar zit jij 🙂 Moet toegeven hij was inderdaad vroeger beter, maar dat is met alles zo wat nu weer verschijnt enz. en wat komen gaat…

 3. In mijn beleving anders weer een uitstekende column van Patrick Kicken! Radio Dj’s zijn fors betaalde ego’s die allemaal vinden dat zij geadoreerd moeten worden! Kijk maar eens naar jordi Warners met zijn BMW. Een uitstekende zaak dat er iemand is die deze heren en enkele dame durft te bekritiseren!

 4. Patrick, blijf dit lekker doen, columns schrijven. Je pakt de koeien bij de horens. Prima columns met inhoud. Dit niveau haalt Angela de Jong nog niet eens. Ik hoop dat de betreffende “onderwerpen” ook mee lezen en er wat van leren. En wat betreft de reacties die eigenlijk alleen maar vertellen dat jij allang niet meer te horen bent op de topzenders: De meeste (top)voetbalanalisten bij de diverse tv programma’s voetballen ook niet meer!

 5. ‘ Wat een onverzorgde, nonchalante, tegen het lokale omroepniveau aan schurende radio hoorde ik daar ‘

  Wat mensen denken over Kickens hiphophits

 6. Van Inkel heeft zich heel snel hersteld van de “zenuwen” en maakt inmiddels de beste uren radiobelevenis in hoeverre dat kan met een lijst te presenteren. En van de Top2000 DJ,s doet Giel het heel respectvol en superstrak.
  Naar Q luisteren, nee nu niet nooit niet, liever dan naar lokale of internetradio stations waar heuse passie te vinden is.
  Bedankt voor weer een jaar reuring over het radiolandschap Patrick, heel vermakelijk en ook leerzaam amateur jocks!

 7. Ik word heel zenuwachtig van Jeroen, ook tijdens z’n gewone programma’s in het weekend. De woorden “andere tijden” komen dan in me op. Top 2000 is weer leuk natuurlijk, maar die 8 extra uren worden niet zozeer gevuld met extra muziek maar met extra gebabbel (o.a. gesprekjes met luisteraars); Jan Willem Roodbeen en – vooral – Ruud de Wild maken er zich schuldig aan. En dan natuurlijk élke plaat voortijdig afbreken. Met als dieptepunt de vreselijke ’88 remix van Blue Monday in plaats van de originele, lange 12″ versie.

 8. Wat betreft van Inkel. Sinds hij kampte met (naar eigen zeggen) een drugsprobleem is er iets met zijn stem gebeurd. (trilt, heser, in vergelijking met vroeger) Dit is al sinds zijn afwezige periode omstreeks 2004, dat viel me destijds al op. Maar zelfs dan nog heeft van Inkel een betere stem dan de gemiddelde dj op de Nederlandse radio. Ik vind hem in elk geval beter op zijn plek bij Radio2. En kan nog steeds genieten van zijn strakke stijl van radiomaken.

 9. Tim Klijn

  Best een lekkere lijst die Countdown 750, maar om de 2 platen verhalen van 2 a 3 minuten met overbekende feiten dat begint op een gegeven moment te irriteren. Draai er eens een keer 3 achter elkaar. Een erg geforceerde stem en zeker 10 keer de microfoon hoger en lager zetten. Wat is Dennis Ruyer dan een verademing.

 10. 1 op de 3 luisterd naar npo, of het zo is weet ik niet maar dan nog denken er vele anders over dan jij.
  Zelfs denk ik dat de top 2000 zijn beste tijd gehad heeft het is net een oude kerstbal die weer eens uit de doos mag. Top 2000 heeft een redelijke trouwe groep van stemmers en dat is ook waarom de top 2000 bijna altijd hetzelfde klinkt.

  • Hmmm, dan denk ik toch dat je de laatste jaren niet naar de eerste helft van de Top 2000 hebt geluisterd. Die wordt meer en meer gevuld met recente(re) muziek, waaruit op te maken valt dat het stemmend (en luisterend) publiek wijzigt.

 11. wat bedoel je met over een extro met staand slot praten ?
  Als dat lompweg en nonchalant gebeurt kan ik me iets bij je kritiek voorstellen, maar wat indien het doordacht en goed getimed gebeurt ?
  Volgens mij maakt het niet uit waar je praat, als je speaks maar goed voorbereid, zinnig en knap getimed zijn. Een jock die zo radio maakt heeft echt geen tijd om verveeld socials te zitten nalopen terwijl Audasi & co het werk doen. Die checkt z’n transities en denkt na over leuke manieren om die transities relevant en leuk te maken, zoooo leuk zelfs dat een luisteraar ze toch liever er bij neemt ipv naar gordroge spotify-lijstjes of Stingray classics te zitten luisteren.
  Kan je echt niet redden met regeltjes à la ‘je mag praten van de 2e seconde tot de 10e seconde van het introotje’. Bovendien zit je in Nederland vaak met Donald Duck-stemmetjes en in België met verwijfde stemmetjes (m/v/x) op de radio. Zelfs indien perfect qua timing wil je die echt niet horen, al denken de marketeers van Talpa en DPG daar blijkbaar anders over.

 12. Ik heb heerlijk geluisterd naar de top 538 op Radio Extra Gold in plaats van de top 2000op Radio 2.
  Veel voor mij onbekende platen zijn voorbijgekomen en dan niet alleen Engelstalige.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*