Patrick Kicken: Op deze manier wil het Vlaamse Mediahuis de grootste worden in Nederland, ook op de radio

[BLOG] Dat was weer even schrikken he, toen Rob Stenders na een sabbatical van een paar maanden na een week weer thuis kwam te zitten. Boze tongen beweren dat het iets met een extra reclameblok te maken heeft, maar ik denk dat het gewoon te vroeg was voor Ome Rob om achter de grote spuit te kruipen. Zo’n commercialonderbreking op het halve uur die niet afgesproken was (Stenders heeft dit vast laten leggen tijdens zijn Talpa tijd) is dan maar een kleine aanleiding om weer uit balans te raken. Rob herstelt zich wel weer en ze kunnen simpelweg niet zonder hem bij Mediahuis, want een van de voorwaarden van Gerard Ekdom om bij Veronica te komen werken is dat hij samen met Stenders op één zender te horen wil zijn. Maar als het aan Mediahuis ligt blijft het niet bij het aantrekken van Radio 10’s ochtenddeejay.

Het mooiste verhaal en scenario wat ik deze week hoorde luidt als volgt: Talpa is op dit moment een rechtszaak aan het voeren over dat ze vinden dat één mediagroep meer dan drie radiostations moet mogen bezitten. Maar deze rechtszaak voeren ze niet voor zichzelf, deze rechtsgang voert de heer De Mol zodat hij bij winst zowel Radio 538 áls Sky Radio kan verkopen aan.. Mediahuis! Zij zouden met deze overname meteen de grootste commerciële speler op radiogebied in Nederland kunnen worden, met vier zenders Radio Veronica, 100pNL, 538, Sky Radio landelijk op FM, SLAM! regionaal en nog een handjevol op DAB+. Bijelkaar opgeteld goed voor 16,4% marktaandeel vorige week. DPG, die andere Vlaamse mediareus, zat vorige week met Qmusic en JOE op 15%. Door de Mediahuis radiostations goed op elkaar af te stemmen zou dit toch zeker naar de 20% kunnen gaan, kunnen de twee Belgische mediahuizen echt goed concurreren met elkaar en kan John lekker van zijn oude dag genieten.

Het enige station dat De Mol dan nog zelf in handen heeft is Radio 10, zijn lievelingskindje. En wat leek het toch een onwaarschijnlijk scenario dat Gordon daar iets ging doen he? Nou mooi niet, je hebt vast gelezen van de week dat de beste man waarschijnlijk een real life soap krijgt op SBS6 gemaakt in zijn koffietent in Blaricum. Er wordt wel degelijk ook gesproken over een rol op John’s radiozender, het versterkt elkaar alleen maar. Gordon terug in de harten van de kijkers én luisteraars, zeker als moppenkanon Rob van Someren overstag gaat voor de grote zak met geld en mogelijkheden die Mediahuis hem biedt op 100%NL, ook straks op de Telegraaf basis in Amsterdam. Daar zal toch wat te lachen voor terug moeten komen op 10, zowel Rob als Gordon hebben die Amsterdamse snedige humor. Overigens hoor ik ook dat de rechtszaken tussen Rob en John nog niet van de baan zijn, hij (De Mol) is in beroep gegaan tegen de uitspraak omdat anders dadelijk iedereen aan zijn bureau staat voor een bonusuitkering.

Bij DPG zetten ze al hun ballen op Coen en Sander die zoals hier al eerder verteld werd begin mei dan eindelijk gaan starten op JOE. De vraag is of het gaat aanslaan en de JOE luisteraar niet inmiddels gewend is aan de dertien-in-een-dozijn presentatie, raad het plaatje en andere voorzichtigheid. Wat dat betreft hoop ik dat Mediahuis nou eens wat lef gaat tonen en de deejays op alle zenders wél het verschil gaat laten maken, braafheid is er al genoeg op de Nederlandse radio. Vorm Veronica om naar een brutaal radiostation, maak van 100%NL gewoon een brede volkse TROS zender, laat Sky zoals het is, maak 538 ook nog wat brutaler en richt je met SLAM! vol op de jongeren. Met deze portfolio maak je een kans tegen DeugPG, precies hetzelfde brave trucje gaan doen maakt je alleen maar inwisselbaar.

Patrick Kicken

Hier trouwens een leuk ingezonden filmpje uit vervlogen tijden, waarin we een piepjonge Coen Swijnenberg en (toen 3FM talentcoach nu stationmanager) Iwan Reuvekamp, die samen voor succes moeten gaan zorgen in de ochtend op JOE, voor het eerst met elkaar zien werken:

43 Comments

 1. Ik ben het niet vaak met je eens Kickie, maar ik denk dat je gelijk hebt met Coen en Sander. Ik luister veel naar Joe (lekkere muziek!), maar vanaf mei gaat mijn radio ’s morgens in ieder geval niet meer op Joe.

  De (oudere) doelgroep van Joe zit volgens mij niet te wachten op flauwe humor.

 2. Ik denk niet dat 538 en Skyradio aan mediahuis verkoopt, maar dat je iets anders op het spoor hebt. Chris woerts had het al over dat Talpa en Mediahuis misschien gaan fuseren zoals RTL en DPG gaan doen. Daarom misschien ook die rechtszaak. Dan zouden er 5 op FM zitten.

   • DPG heeft RTL ook gekocht, maar je zou het ook een fusie kunnen noemen omdat RTL als een apart onderdeel blijft bestaan. Ik zie zoiets ook wel gebeuren bij Talpa en Mediahuis. Misschien dat John de Mol nog 30% van de aandelen houd ook bijvoorbeeld.

    • Oh zo bedoel je. Ik denk dat Mediahuis in dat geval de hele boel koopt. En dat John de Mol daarvoor naast heel veel geld ook aandelen van Mediahuis krijgt/koopt.

  • Dat lijkt mij wel een aannemelijke zet. John de Mol wilde eerder al de Telegraaf Media Groep overnemen, maar greep mis. Mediahuis werd de nieuwe eigenaar. Nu zou hij alsnog zijn kans krijgen om radio, televisie, online en print samen te voegen en elkaar te laten versterken. Alleen niet als volledige eigenaar.

 3. Grappig die Kicken, eerst werd hij door jocks gebruikt voor hun onderhandelingspositie in ruil voor nieuwtjes, nu wordt hij alleen gebruikt voor hun onderhandelingspositie.

 4. Als DPG en RTL 1 bedrijf mogen worden.

  Waarom dan Mediahuis en Talpa niet ?

  Ik zie dat wel zitten ook.

  Maar om het speelveld in de markt wat eerdlijker te verdelen :

  – Verkoop bij Fusie Talpa-Mediahuis Sky Radio aan DPG.
  – Vorm SLAM! om tot Veronica Sport Radio. Met alle live sportwedstrijden waaronder de Grand Prix, en vraag Olav Mol gewoon om mee te doen. Qua muziekformat niks veranderen.
  – SBS6 en Net5 wordt Play 6 en Play 9(net zoals Mediahuis zendernamen in Vlaanderen)
  – Hele inboedel van Viaplay aan sportrechten tot je nemen. En dan omdopen tot Veronica Sports ofzo.
  – Met de Telegraaf en de tv-tak een serieuze nieuwszender beginnen.

  Er valt zoveel meer uit te halen.

   • Hoe moet ik me dat concreet voorstellen? Weer ouderwets negermoppen tappen, homo’s en vrouwen bashen, jodenmoppen, dikke mensen en transen shamen, moslims uit hun tent lokken. Of bedoel je dat niet, maar wat zijn dan wel lekkere politiek incorrecte geluiden? Wees eens concreet, ik ben het ook.

    • Dat kun je toch zeker zelf ook wel indenken? Alles wat voor zeg maar 2019/2020 nog kon, nu gewoon weer doen. Er is een heel verschil met de tijd van nu en de tijd van toen.

 5. Gijs heeft natuurlijk gezien wat er met Wout en Frank gebeurde: die werden direct van de zender gehaald. Dan is het beter om niet te vertellen wat je gaat doen. Is niet verplicht om dit mede te delen als je ergens weggaat.

 6. De rechtszaak voert Talpa juist wel voor zichzelf met als doel al hun radio, tv en online activiteiten (Vakantieveilingen) onder te kunnen brengen bij Mediahuis. Ik denk eerder dat er een radiostation van Mediahuis in de verkoop gaat. Talpa en Mediahuis passen perfect bij elkaar, De Mol zal dan waarschijnlijk nog een klein belang in Mediahuis houden + zijn eigen productiebedrijf aanhouden met een afnameverplichting voor de door hem ontwikkelde content. Een beetje dezelfde constructie als de bedoeling was ten tijden van de deal tussen RTL en Talpa.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*