Patrick Kicken: Ook bij de radio gaat al jaren een verhaal rond over vermeend misbruik

[BLOG] Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona he? Mijn god wat zijn de media blij dat er iets anders te bespreken valt. Een serieuze zaak, die op entertainment achtige wijze wordt gebracht. De soapserie rondom The Voice of Holland en het gedoe tussen coaches, muzikanten, regisseurs en kandidaten wordt iedere dag gekker en gekker, ware het een schoolpleinverhaal waar je iedere dag het fijne van wil weten. Het jammere is alleen dat het hier niet om fictieve personages gaat maar om echte mensen, met echte families, echte kinderen etc. Het deed me denken aan een gerucht dat al jaren rondgaat op radioborrels maar waar nooit echt van is bewezen of het waar is. Een #MeToo bij de radio.

Ik vind het nogal wat, hoe Borsato, Ali B en consorten nu publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. Ja het is erg als het allemaal waar is wat er beweerd wordt, maar als je Twitter erop na slaat gaan ze nu al met pek en veren op een kar door de straten waarbij wij ze met rotte eieren mogen bekogelen. Het is allemaal nog maar een kleine stap verwijderd van de middeleeuwen, toen met name vrouwen die beschuldigd werden van hekserij op de brandstapel werden gegooid. Iedereen stond erbij, keek ernaar en leek er schijnbaar nog van te genieten ook. Iraanse toestanden, waarbij overspeligen gestenigd worden en mensen die op hetzelfde geslacht vallen van een flat worden gegooid. En wij maar schande van dat soort zaken spreken, terwijl hier mensen ook te pas en te onpas de vernieling in worden gejaagd. De daders maar ook de slachtoffers. Alleen maar verliezers.

Een aantal jaren terug bereikte me het verhaal dat een aantal flink bekende radiodeejays na een popfestival in een geile bui waren. Ze zouden niet gewoon naar huis zijn gereden naar hun eigen vrouw of vriendin, maar gekeken hebben of er daar in de buurt nog wat te vinden was om mee te rotzooien. Zie daar, een jonge producer dook op. Maar, zo luidt het verhaal, er werden wat druppeltjes GHB in haar drankje gedaan om haar ook in een geile bui te krijgen en zo mee achter de coulissen. Of ik zeker weet dat dit zo gebeurd is? Nee, want ik was er niet bij. Of ik ook weet welke namen aan dit verhaal worden gekoppeld? Ja, dat weet ik. Of ik die namen ga onthullen? Zeer zeker niet. Ik vind namelijk dat deze mensen bijelkaar gebracht moeten worden en er onderling over gesproken moet worden, al dan niet met begeleiding. Maar zeker niet met microfoon of camera erop.

Als het allemaal echt zo gebeurd is als deze ‘urban legend’ in de radiowereld doet geloven dan is het natuurlijk schandalig. En zou het terecht zijn als dit, hoe lang geleden ook, rechtgezet wordt. Maar alsjeblieft niet op de manier zoals het nu gebeurt. Gelukkig is het ‘maar’ radio wat voor de pers toch een stuk minder interessant is als televisie of film. De radiobusiness, waar natuurlijk ook al jaren verhalen rondgaan over sommige radiobaasjes die hun positie gebruikt of zelfs misbruikt hebben om het sekstekort thuis of in hun jeugd krampachtig aan te vullen.

Ik heb een tijdje terug wel eens contact gehad met de producer in kwestie en ze gaf dit zelf ook aan, dat ze nog wel eens contact zou gaan zoeken met hun om hier mee in het reine te komen. Geef mij nou eens de meerwaarde aan waarom ook dit publieke uitgevochten zou moeten worden? Diverse namen kapotgemaakt, carrières verwoest om nog maar te zwijgen over de schaamte die op zo’n onderwerp rust. Geloof niet dat dat nou de manier is waarop dingen geheeld kunnen worden. Hebben ze bij de redactie van BOOS ook maar een moment gedacht: ‘we gaan de betrokkenen de mogelijkheid bieden om te praten, excuses aan te bieden, een schadevergoeding, therapie, hulp, te janken, te schreeuwen, wat dan ook’.

Nee, al een week lang wordt er over de rug van slachtoffers en artiesten waar iedereen vroeger altijd mee wegliep heel veel geld verdiend. De kijkcijfers schieten de lucht in en daarmee de advertentie inkomsten ook. Heeft nou niemand door hoe fout dit eigenlijk is? Misschien doe ik er stiekem nu ook weer aan mee, door in te haken op deze hype. Toch doe ik het met een doel: als de betrokkenen waar het om gaat dit nu lezen, ga als de sodemieter met elkaar om tafel. Zoek contact. Spreek dingen uit. Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, wat had niet mogen gebeuren, wat wel. Ik snap dat dat voor een meisje van 18 niet makkelijk is, zoals bij Ali B het geval lijkt te zijn, maar we hebben het hier over inmiddels volwassen mensen. Voordat dit weer de volgende rel wordt (want het verhaal gaat inmiddels in radioland al een tijdje rond): druk het de kop in als het niet waar is, bespreek het met elkaar voordat het te laat is.

Patrick Kicken


67 Comments

 1. Het is zeker goed dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar moet zijn. Het probleem is alleen dat als het naar buiten komt, er enorme buitensporige ophef ontstaat. Deze ophef (zoals in de afgelopen week) begint steeds extremere vormen aan te nemen. Voordat een rechter uitspraak heeft gedaan, zijn Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en Ali B kapotgemaakt. Ik zie deze drie mannen inmiddels ook als slachtoffers.

  Hetzelfde zal helaas gebeuren met mensen uit de radiowereld, als er iets naar buiten komt wat verwerpelijk is. Personen worden dan definitief uit de radiowereld verbannen en schaamteloos door van alles en iedereen opgejaagd. Gelegenheid geven om excuses te kunnen maken en accepteren dat mensen fouten kunnen maken, is jammer genoeg iets abnormaals geworden.

  • Nou dus door dat Ali B in een tweet/Insta zei dat hij zich van geen kwaad bewust is, is dat ook goed te keuren? en Marco is die al met een verklaring/excuses naar buiten gekomen? toen het naar voren kwam, heeft Jeroen Rietbergen gelijk toe gegeven dat hij wat heeft gedaan, en dat was ook goed van hem maar aan de andere kant ook best wel dom, want er staat veel op het spel zoals kinderen en vrouw, dit geld trouwens ook voor Ali B

   Ja je hebt gelijk iedereen maakt fouten, maar dit geeft ze nog altijd geen vrijkaartje om dit soort gedrag goed te keuren

 2. Wacht even Patrick: een paar radio-DJ’s dienen de rapedrug GHB toe aan een vrouwelijke producer en hebben dan – mogelijk tegen haar wil – seks met haar. Dat lijkt me echt een zaak die je onderling moet oplossen…

 3. Wat een onsamenhangend verhaal. Het is heel helder wat het probleem is. Jouw oproepen om ‘weer om tafel te gaan zitten’, vergelijking met urban legends en je medelijden met Marco en Ali B leiden alleen maar de aandacht af van het echte probleem.

  Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, ja, maar er ligt nu wel een heel sterk onderbouwd stukje journalistiek werk en officiële aanklachten. Bovendien verweren de aangeklaagde zich ontzettend onbeholpen. Daar mogen ‘we’ best wat van vinden.

  • Ja hoor, mag je vanalles van vinden. Maar de manier waarop dit nu gaat is lelijk, heel lelijk. Er kan al helemaal niks teruggedraaid worden want de carrières zijn kapot. Héél gevaarlijk voor toekomstige artiesten en BN’ers, ook als je weet hoeveel onderlinge kinnesinne er is. Kijk voor de grap eens de aflevering ‘Hated by the nation’ van de serie Black Mirror op Netflix.

   • Ja hier ben ik het mee eens. Zie ook de film ‘Jagten’ met Mads Mikkelsen.

    Het zijn de nuance en de gevoeligheid die volledig zoek zijn. Het paradoxale is dat de Talpa-zenders zelf weer verdienen aan de hogere kijkcijfers van HLF8 en VI Vandaag. Het is een zweterig hongerig kijkcijfermolog geworden, dit hele verhaal.

    En dan ook nog de kwetsbare vrouwen die misschien zelfs in hun opvoeding of vroege jeugd al zo zijn beschadigd dat ze hun grenzen niet meer kunnen aangeven – en hier ook alle horror door (her)beleven.

    In een rechtstaat onderzoeken politie en OM, en beslist de rechter. Niets meer en niets minder dan dat.

   • OK, dus als artiesten en BN’ers iets fout doen, dan mag dat niet aan de grote klok gehangen worden, want “dan zijn hun carrières kapot”.
    Wat een onzin!
    Even voor de duidelijkheid: ze zijn tijdelijk van hun werk gehaald, ook omdat ze bij zo’n beschuldiging toch niet wekelijks een lollig programma kunnen maken. Hun werkgever wil, net als wij allemaal, weten of ze het wel of niet hebben gedaan.
    Als ze het WEL hebben gedaan, dan is hun carrière kapot, maar dat verdienen ze dan ook. Een heleboel mensen willen geen CD’s kopen van een verkrachter.
    Als ze het NIET gedaan hebben, dan wordt dat breeduit in de media bekend gemaakt en is hun carrière niet kapot. Ze kunnen dan na een tijdje weer aanschuiven in de Voice of een ander programma. Wie weet komt er wel een journalist langs om te vragen hoe ze zich voelden al die tijd. Het zijn toch BN’ers, niet? Wellicht kopen mensen dan eerder een CD, omdat ze zijn beschuldigd van iets wat ze niet gedaan hebben.

    Deze hele discussie is zinloos.
    Er moet worden uitgezocht of ze het wel of niet gedaan hebben. Tot die tijd zijn ze wel beschuldigd, maar nog niet schuldig bevonden.
    Ze zijn nu verdachten. Dat hoeven geen daders te zijn, maar het kan wel.

    Behandel ze niet als daders,
    maar behandel ze ook niet als slachtoffers.
    Behandel ze als verdachten en wacht op de uitspraak.

   • Komop Patrick. Als het nou één iemand was tot daaraantoe. Maar er zijn meerdere aangifte en meerderen die bevestigen hoe de sfeer daar was. Een dader heeft ook nog eens toegegeven. Als je niet wilt dat je carrière kapot gaat moet je niet aan minderjarigen/jonge meiden zitten die ook nog in je programma hebben meegedaan. Het is een luxe dat ze berschermheren hebben zoals jij die de aandacht heel graag ergens anders op wil vestigen.

   • Als die toekomstige bnn,ers normaal doen hebben ze niks te vrezen, wie ben jij om ineens de psycholoog uit te hangen? ga plaatjes bij elkaar lullen. je doet exact hetzelfde als alle media, je bent geen haar beter. en hey wat maakt dat het leven van deze smeerlappen niet kapot mag? laat dit een duidelijk signaal zijn naar elke gek die probeert aan meisjes en vrouwen te zitten.

   • Ach, lelijke campagne tegenover stiekem misselijk makend gedrag. Dat slachtoffers dit hun hele leven mee dragen doet er natuurlijk niet toe. Bij bewezen schuld, op de middenstip van de een voetbalstadion zeten, op iedere stoel een steen en 10 euro entree vragen, wedden dat het vol zit.Ik gooi de eerste steen wel. Geen medelijden met dit soort asbakken.

 4. Hmmm Patrick, klinkt als een NPO 3 verhaal, weet niet of het echt handig is om dit verhaal/deze gebeurtenis de wereld in te helpen, heeft m.i. ook niet zoveel met machtsmisbruik te maken. Maar ja …we gaan t zien. Ik lees je stukjes graag overigens.

 5. Deels mee eens Patrick, mooi dat je dit benoemd. Toch denk ik dat dit groot uitmeten in de media belangrijk is om iedereen weer eens goed over zijn eigen gedrag na te laten denken. Na (en tijdens)het stenigen en veroordelen zal hopelijk een groot deel van de mensen bij zichzelf te raden gaan. Uiteindelijk is dit (blijkbaar) nodig en zal het leiden tot weer een grote stap voorwaarts.

  • Oke, fair enough: het onderwerp staat inderdaad enorm op de kaart nu. Jonge jongens zullen het uit hun hoofd laten om iets met iemand te doen tegen hun zin, hopelijk. Maar moeten daarvoor echt zoveel mensen geslachtofferd worden, in het openbaar?

 6. Het hokjes-denken. Ik heb het idee dat de media probeert om alle vrouwen van Nederland in te delen bij de zwakkeren van de samenleving. En dat alle mannen van Nederland hun handen niet thuis zouden kunnen houden en begrenst moeten worden. Ik hoop dat de discussies over grensoverschrijdend gedrag niet te ver gaan afdwalen.

 7. BNNVARA geeft eigenlijk nooit het goede voorbeeld. Die beledigen, zijn arrogant en staan niet open voor mensen die anders denken dan hun. Ik kijk en luister daarom niet vaak naar programma’s van BNNVARA. Deze omroep is ook de melkkoe van PvdA. Een partij die niet echt betrouwbaar is vanwege het gedraai met standpunten.

 8. De vraag die ik in het gesprek tussen Tim Hofman en John de Mol heb gemist is: denk je dat een contract met zulke brede regels en zulke hoge boetes een drempel is om je hierover uit te spreken?

  Wat voor de productie een formaliteit is (het contract bestaat immers al jaren) is voor de deelnemers een potentieel juridisch mijnenveld. Na tekenen heeft elke stap die je zet consequenties. Ook als je iets aanhangig wil maken of uit wil stappen.

 9. Het is goed dat het nu eens openbaar wordt.
  Misbruik maken op deze manier vraagt om reactie, dat hadden de heren zelf ook kunnen bedenken.
  En de aandacht dient nu te gaan naar de slachtoffers zij hebben hier niet om gevraagd. Laten we weer eens normaal doen in dit land

  • Wat vindt u normaal? Ik vind dat het normaal is om het aan de rechter over te laten, om iemand te veroordelen en de straf te bepalen.

 10. Even samenvattend want ik heb ook je Twitterberichten gelezen:

  Jij wil slachtoffers en daders bij elkaar brengen, het ze laten uitpraten, onderzoeken waarom de daders hebben verkracht, aan kleine kinderen hebben gezeten en wat al niet meer en daarna dat professionals met de daders aan de slag gaan waarom ze hebben verkracht en aan kinderen hebben gezeten en ze daarna genezen zodat ze verder kunnen met hun carrieres en gezinnetjes. En dit alles achter gesloten deuren

  Wat een bullshit Patrick. Ten eerste moeten daders gestraft worden, ten tweede zijn dit al publieke figuren die hun publieke functie hebben misbruitk dus het moet in t openbaar om slachtoffers van daders die geen BNer ook een stem en momentumt te geven

  Voor elke Ali B en Borsato zijn duizenden onbekende mensen die hetzelfde doen. Ali en Marco hebben het zelf gedaan en niet 1 x maar jaaaaren
  Dus ja ze zijn nu een voorbeeld hoe het niet moet en ook dat het niet onbestraft blijft ook niet als je heel bekend bent

  ALs we jouw utopie dortrekken dan mag Taghi met de ouders van alle nabestaanden om tafel en praten ze uit en krijgt ie een aai over zijn boel

  Er zijn niet alleen maar verliezers. Ja Ali Marco Jeroen en Martijn hebben gegokt en verloren, ze zijn er gloeiend bij

  • Ja ik durf daar toch anders naar te kijken. Ik veroordeel de daad, maar niet de mens. Voor mij staat voorop dat mensen fouten maken, hoe ze nu veroordeeld worden zonder ook maar iets van een weerwoord te kunnen geven: ik vind dat een enge ontwikkeling.

   • Ze kunnen prima een weerwoord geven. Dat heet ‘de verdediging’ in een rechtszaak. Ik veroordeel óók de daad en ieder mens heeft recht op een tweede kans. Maar wel nadat de door een door de rechter opgelegde straf is uitgezeten. Niet na een slechts een onderling gesprek en een handdruk.

 11. Ja Patrick , het zijn nu eenmaal andere tijden.
  We moeten zeker niet zomaar alles goed vinden.
  Ik denk dat de vrijheid blijheid van de jaren 60+70+80 voorbij is,
  en eigenlijk is dat maar goed ook.
  We moeten alleen oppassen dat we hier geen Amerikaanse toestanden
  krijgen waar je voor iedere scheet aangeklaagd wordt.
  Maar goed Marco en Ali hadden het imago van een woke goodmensch.
  De ideale schoonzoon en knuffel Marokkaan.
  Dus ze verdienen het om flink aangepakt te worden.
  En hopelijk wordt hun muziek voor altijd verbannen van radio en TV. Dat is dan het enige pluspunt uit dit verhaal.
  En die vent van Linda is gewoon een roofdier en moet opgenomen worden in een kliniek.
  En ja dit soort dingen gebeuren in alle lagen maar daarom
  hoeven we er ons toch niet van af te wenden.
  Het hoort gewoon niet. Denk na voordat je iets doet.

  • Ben ik met je eens Erwin, maar ook de omgeving moet alerter zijn en worden. De streep zou al getrokken moeten worden tussen het uitwisselen van telefoonnummers tussen coaches en kandidaten, dat klopt toch al niet?

 12. Dag Patrick. Jij zat ook ooit bij de TROS. En toen, wat deed jij toen? Er bestaan geruchten van toen dat jij ook dingen hebt gedaan met vrouwen, en soms ook zelfs met minderjarige vrouwen. Kom dan zelf naar buiten als je zelf ook dingen hebt gedaan en hoe het precies zit wat jij met ‘fans’ hebt gedaan samen met je toenmalige producer/assistent? Of is dit allemaal onzin?

  • Haha ik zou ze graag willen horen die verhalen, ik was niet zo in trek die tijd hoor. Werd door die rare tijden (’s nachts radiomaken, daarna weer ’s ochtends) alleen maar dikker en dikker.

    • Het zou flauw zijn om je nu te wijzen op de spelfout in je zin Dennis, maar het valt me wel steeds op dat mensen die het meest anti zijn op de diverse fora en sociale media er een aparte spelling op na houden 🙂

     Mijn dik zijn is mijn grootste kracht, ik heb me toch een goeie klankkast!

  • Nu moet ik Patrick, met enige tegenzin dat wel, in bescherming nemen.
   Patrick, als ie er was “hield hij kantoor” in de kamer naast mij.
   En ik weet wel bijna zeker dat hij dat bovenstaande met een collega niet “gedaan” heeft.
   Er waren wel anderen bij de dames die in aanmerking kwamen.
   De activiteiten in het Muziekpaviljoen van Patrick daar heb ik geen weet van.

   Dus ik vind dat bovenstaande “vrouw” zo flink moet zijn allereerst niet anoniem moet reageren en anderzijds met “bewijzen” moet komen.

 13. Als deze dames het niet via de media gespeeld hadden….dan waren deze zaken nooit door het Openbaar Ministerie in behandeling genomen….en was dit nog jaren doorgegaan!

 14. Er zijn in heel veel branches ook genoeg verhalen over mannen en vrouwen die zich de aandacht van een hoger/belangrijker iemand in de pikorde (Poeh, gevaarlijk woord) maar wat graag laten welgevallen om zo verder te komen. Totdat ze zijn waar ze willen zijn of juist niet verder komen op de ladder. Dan gaan alle sluizen open met alle gevolgen van dien.
  Zolang er mensen zijn, zal dit helaas gebeuren. We kunnen er over roepen, oordelen of wat dan ook. Maar het is van alle tijden.
  Laten we gewoon hopen mensen in het algemeen wat meer fatsoen richting elkaar tonen. Elkaar benaderen als mens en wat minder als roof- of prooidieren.
  Ik geloof oprecht in tweede kansen, onderlinge communicatie en oprechtheid. Dan maar naïef.

 15. Dat programma past wat mij betreft niet bij de NPO. De opzet is altijd hetzelfde en nauwelijks verrassend te noemen.

  Altijd een mooie dame, ze wordt model, heeft een spannend leven, dan iets met tegenslag (ziekte, slecht huwelijk, kinderwens niet vervuld etc.) en vervolgens is het nog steeds een mooie vrouw met een leuk leven.
  Soms maken ze zelfs een wandeling door de wijk waar iemand is opgegroeid, maar daar heb je als kijker niets aan. Jaren ’70/’80/’90 muziek ertussen en oude foto’s of filmpjes erbij en klaar.

  Of ze dat nou met een man, een vrouw of een non-binair persoon maken het maakt het programma niet beter. Dat ligt niet aan de deelnemers. Ik denk dat hun verhaal best relevant kan zijn, maar dan op een reünie en zonder camera’s erbij.

 16. Beste Patrick,
  Je koppelt twee keer twee fenomenen die los van elkaar staan.
  Ja er is een grote mediastorm ontstaan nadat RTL bekend maakte met The Voice te stoppen en even later een statement van Jeroen kwam. Maar Tim heeft zich niet gek laten maken. Heeft nergens aan meegedaan, maar heeft ‘gewoon’ zijn programma gemaakt. Puur kijkend naar de aflevering van BOOS moet je gewoon zeggen dat dat een top journalistiek product is. Helder, geen sensatie, feitelijk en met hoor en wederhoor. Bovendien voegt hij alle documenten toe ter verantwoording.
  En wat heeft dat programma te weeg gebracht? Jazeker ongetwijfeld zullen er gezinnen ontwricht zijn. Maar dat gebeurt dagelijks in de Nederlandse rechtbanken waar daders én onschuldigen terecht staan. En ja, bekend zijn brengt met zich mee dat je een nieuwe kinderkamer mag inrichten met een sponsor als het goed gaat en digitaal de strontkar over je heen krijgt als je over de schreef gaat.
  Maar wat belangrijker is: het programma BOOS heeft ongelovelijk veel los gemaakt. Meiden en vrouwen (wiens leven deels ook verwoest is) realiseren zich dat zij toch geen schuld hadden en dat het dus niet normaal is wat hen is overkomen. De lijnen bij hulpverleners staan roodgloeiend. Top! Laat het er maar uit komen.
  En realiseer je dat een losse bedrijfscultuur (die heeft de media) en wat vrouw- of man-onvriendelijke natuurlijk niets te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag, aanranding, verkrachting, pedofilie en machtsmisbruik.
  Het zou je sieren als je dat onderscheid maakt en dus die producer niet richting een gesprek met de ‘daders’ zou sturen, maar richting te hulpverlening. En desnoods richting (de redactie van) Tim. Want als we een ding hebben geleerd in deze mediastorm is dat zij er volledig integer mee zijn omgegaan. Ze hebben de meiden geholpen, kracht gegeven en er ook nog voor gezorgd dat anderen ook die steun hebben gevoeld en nu naar voren getreden zijn.

 17. Wat een enge column. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen. Zedendelicten zijn zware vergrijpen, het tast de lichamelijke integriteit aan, de kern van de menselijke waardigheid. Ondermijning hiervan is een litteken voor het leven en moet ook zwaar gestraft worden. Eén zedendelict is al walgelijk, maar in dit geval vraag ik me ook nog af hoeveel daden jij nodig om de mens te veroordelen. Stel je voor dat je dochter zoiets als de meiden in BOOS gebeurt of de radioproducente gebeurt?

  Dat je de andere kant op kijkt terwijl je de “urban legend” (wat een benaming ook) hebt gehoord, vind ik onvoorstelbaar. Door mensen als jij blijft het probleem nu juist in stand, ik hoop dat je nog tot dat inzicht komt. Er moet meer sociale controle en meer sociale veiligheid zijn, en dat vraagt van iedereen een pro-actievere houding. Ten eerste vergt het moedige slachtoffers die hun mond open durven trekken ondanks alle oordelen die ze over zich heen krijgen, maar zeker ook de omgeving moet bijdragen. Je had naar de producente toe moeten gaan, zeggen dat je de “urban legend” hebt gehoord en haar moeten vragen of ze iets nodig had. Niet de andere kant op kijken, omdat je er toevallig niet bij was. Zij staat in haar eentje tegen meerdere kerels. Hoe zie je dat voor je? Nogmaals, denk je eens in dat het je dochter is. Vermeend slachtoffer in een kamer zetten met de vermeende daders om het “uit te praten”, dan heb je het echt niet begrepen hoor.

  Al deze aandacht is er, omdat het zo’n groot probleem is en zoveel vrouwen zich erin herkennen. Hopelijk gaan mannen ook bij zichzelf te rade. Deze “hype” zoals je het noemt is nodig voor een cultuurverandering. Jammer dat je er niet aan meedoet.

 18. Rondom The Voice gaat het om machtsmisbruik en psychologische druk. Als het waar is dat in het geval wat jij aanhaalt ook nog een Rape-drug is gebruikt is dat wat mij betreft nog veel ranziger en crimineler dan wat er nu over The Voice naar buiten wordt gebracht. Dan heb je het echt over moedwillige verkrachting. Niet alleen mag hun carriere naar de kloten gaan, maar ze mogen wat mij betreft heel lang gaan logeren in een Oranje-hotel

 19. Deels met je eens. Ik heb me inderdaad ook wel zorgen gemaakt, om met name Ali B en Marco Borsato. Ook denk ik dat het, van schok, inderdaad misschien wel door is geslagen in gossip.

  ‘Waar ik alleen wel op stuit, is het laatste stukje dat je schrijft:
  Spreek dingen uit. Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, wat had niet mogen gebeuren, wat wel. Ik snap dat dat voor een meisje van 18 niet makkelijk is, zoals bij Ali B het geval lijkt te zijn, maar we hebben het hier over inmiddels volwassen mensen.’

  Vooral het stukje ‘Ik snap dat dat voor een meisje van 18 niet makkelijk is, maar zoals bij Ali B het geval lijkt te zijn, we hebben het hier over inmiddels volwassen mensen.

  Hieruit blijkt voor mij wel dat je écht, écht niet (logisch en gelukkig maar) weet hoe het voelt voor een vrouw om seksueel misbruikt te zijn.
  Het onder ogen komen van de dader kan het slachtoffer emotioneel weer terugbrengen in het meisje dat ze toen was. Dezelfde angsten, minderwaardigheid komt vaak direct weer boven drijven.

  Over zedendelicten is het niet zo eenvoudig om even rond de tafel te gaan zitten, het goed te maken en zand erover. Zou fijn zijn als het zo was.

  Ik merk dat dat me persoonlijk wel raakt, dat dit een algemeen punt is waarin mannen en vrouwen elkaar niet begrijpen.

 20. En wat te denken van slechte werkgevers of afdelingshoofden die werknemers geestelijk slopen, vaak vanuit een narcistische houding. Gaslighters die collega’s of werknemers metaal slopen. Waar kunnen deze slachtoffers terecht?

 21. Beste Patrick,
  In dit tumult moet ik vaak aan de kinderen denken van de ‘3 kopstukken’. Dat zijn ook arme stakkers. Die hebben met zekerheid niet om deze shit gevraagd en zijn vast heel erg in de war. De meesten boven 18 jaar en in jouw ogen volwassenen, maar neem van mij aan dat het nog kinderen zijn.
  Het is een ’troepje’, die hele beerput. En Tim heeft de deksel gelicht.
  Wat mij stoort in jouw column, is dat je dezelfde fout maakt als al die mannen die over de scheef gaan. Namelijk dat de vrouwen het kennelijk bespreekbaar moeten maken. Alle vrouwen hebben op één of andere manier te maken gehad met ongemakkelijke momenten, danwel opmerkingen. Niet alles is even dramatisch. Maar bij talentenjachten is de machtspositie de vrijbrief voor dit soort viespeuken om te scoren. En eindelijk maakt Tim dit aanhangig. Don’t shoot the messenger. En als jij weet dat dit al jaren ook speelt bij de radio, had het je gesierd dit ook aan te kaarten. Dat jij die ballen niet had, geeft niks erg. Maar ere wie ere toekomt en wees blij dat een ander die ballen wel had om het aan te kaarten. Waarvan overigens één van de daders de ballen had om te bekennen. Hij zit nu kennelijk in een ‘afkickkliniek’, waarschijnlijk voor de bühne. Maar aangaande jouw column, kan ik alleen maar zeggen:”don’t shoot the messenger.”

 22. Begrijpend lezen is lastig.
  De producer had vroeger sex met dj.s achter de bühne bij een festival. De “BilCosby” methode. Iets in drankje. Althans.. je was er niet bij maar…

  De producer wil het er nu nog weleens met de dj.s erover hebben.
  Maar was je bij het festival Patrick of was je 1 van de djs?
  Ik denk dat de orkestleden van de Jeroen ook wel wat vermoedden maar waren er “ook niet bij”.

  Misschien moeten “omstanders ” eens eerder hun mond open doen ipv situaties in stand houden.
  En de dj.s ? Is dit iets uit het verleden of nog steeds happening ?

  Je hebt daders slachtoffers en omstanders die een situatie in stand houden. Net zo kwalijk mijnsinziens.

  • Gaarne geef ik een reactie op de tragische en doelbewuste acties van de door Patrick (beschermde) artiesten. Ik begrijp dat je een vorm moet vinden waar je hoor en wederhoor zoekt. Je bent pas schuldig etc. Nu is er in mijn ogen wel een groot verschil tussen pak hem beet Rayen Vloet en een Ali B en Borsato en dat is Vloet is gaan voetballen voor plezier en prijzen winnen en heeft geen verdere verantwoording te dragen in de media. De andere 2 hebben alles te danken aan de media en aan (fans) te danken. Bij ieder plaatje, goed doel, boekje, optreden schakelen ze de media in. Bij iedere gebeurtenis geven ze hun mening.tijdens corona-debatten wisten zij het beter. Zij hebben hun hele pensioen aan al deze mensen te danken. Als dan blijkt dat het plaatje niet klopt, dan is dit dus een logisch gevolg. Zoals Linda de Mol al zei: de menselijke maat is verdwenen. En hoe ironisch dat klopt en ipv in een camera te kijken kan er beter eerst in een spiegel worden gekeken.

  • Nee ik was er niet bij, zou ook niks voor mij zijn. Een keer een trio geprobeerd, moest alleen keihard lachen toen ik een vriend van me, in mijn badjas, de slaapkamer in zag komen met zijn antenne die er doorheen stak. Sindsdien staat mijn seksleven sowieso op een laag peil.

1 Trackback / Pingback

 1. Top 10 meest gelezen blogs Patrick Kicken van 2022 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*