RTL /Talpa fusie nog niet van de baan

De fusieplannen tussen RTL Nederland en Talpa Network gaan vooralsnog door, maar “er moeten wel wat gesprekken met elkaar gevoerd worden”, meldt RTL-topman Peter van der Vorst in een tv-interviews met Beau Erven Dorens.

In het tv-interview vertelde Van der Vorst dat hij niets wist van de aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice.

Van der Vorst kan zich niet vinden in veel van de uitspraken die John de Mol deed in de BOOS-aflevering. ”Hij zat er in ieder geval en probeerde op zijn manier antwoord te geven op de vragen die hem gesteld werden, maar ik vond een aantal van zijn uitspraken zeer ongelukkig. Uiteraard ook over waar de verantwoordelijkheid voor dit soort dingen ligt.’.

Op de vraag of deze rel invloed kan hebben op de fusie tussen RTL en Talpa heeft Van der Vorst geen duidelijk antwoord. ”We zitten nog midden in een storm die over iets heel anders gaat dan fusies. We zijn nu echt alleen maar bezig met wat er is gebeurd met deze vrouwen, hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.”

11 Comments

 1. Fusie zou sowieso niet moeten worden goedgekeurd. Verschraling van het media-aanbod, onvermijdelijke ontslagen zowel bij Radio als TV en minder keuze voor de consument. Megafusies pakken zonder enige twijfel veelal slecht uit… dat van die concurrentiepositie tegenover Netflix is natuurlijk ook lariekoek.

  • Wat een onzin, de verschraling heeft al plaatsgevonden door de komst van allemaal niche zenders zoals de TLC’s en andere kleine zenders en de vele streaming diensten. De fusie tussen RTL en Talpa is uit noodzaak.

   • In tegendeel, meer keuze en meer concurrentie is juist goed. Als megacorporaties (wat RTL en Talpa zijn) fuseren dan is er minder keuze voor ons, minder plaats voor programmamakers (want minder zenders, gezamenlijk hebben ze er 8 dus er verdwijnen sowieso 4 zenders), meer macht voor diegenen die bepalen wat wij zien en het kost een hoop banen die verdwijnen bij de zenders die worden opgedoekt. Als men verstandig is houdt de mededingingsautoriteit die fusie tegen. Op TV gebied is er dan namelijk bijna geen concurrentie meer en werk je sowieso meer streamingservices in de hand. En ook daar zitten niche zenders tussen: Discovery, WWE network etc. etc.

    • In eerste instantie is RTL Nederland geen partij in deze aangezien RTL Group waar RTL Nederland onderdeel van is Talpa Network wil overnemen.
     Vervolgens wil RTL Group zowel Talpa Media en RTL Nederland samenvoegen en Talpa Holding krijgt 30% in het nieuwe RTL Nederland. Het zou zo maar kunnen dat RTL Group na de situatie rondom The Voice tegen John de Mol zegt van wij nemen de toko over maar je krijgt geen 30% van RTL Nederland in handen. Dan word het dus een volledige overname van Talpa Network zonder aandelenruil.

 2. Adformatie schreef onlangs dat de tv-advertentie inkomsten nog nooit zo hoog zijn geweest als vorig jaar (https://www.adformatie.nl/media/nog-nooit-waren-de-netto-media-bestedingen-zo-hoog), dus daarvoor hoef je niet te fuseren. Uiteraard heb je dan nog wel dat steeds meer kijkers voor bv Netflix en Prime kiezen, maar dat komt ook dat rtl en talpa gewoon behoorlijke programma’s op de beeldbuis moeten brengen. Programmas maak je ook niet beter als je gaat fuseren.

  Verder zou er best een vertrouwensbreukje zijn ontstaan naar dit voorval. Zolang commerciële belangen spelen, zal dit in elk bedrijf voorkomen. Dat was vroeger zo, nu zo en zal ook in de toekomst zo zijn.

 3. Mocht die fusie er niet komen denk ik dat dit gunstiger is voor RTL als voor Talpa. RTL is de grootste zendergroep met de meeste successen, en ze hebben Videoland en zijn wat dat betreft het meest vooruitstrevend dan Talpa die nog echt in hun lineaire TV tunnel zitten. RTL hoeft niet zo nodig. Talpa heeft dus RTL nodig, niet andersom.

 4. In de Global Race om alles maar over te nemen tot er één partij overblijft is de uitglijder van JdM een hobbeltje die door de Belgen en de Duitsers opzij wordt geschoven. Misschien dat onze vriend uit Kazachstan nog iets kan betekenen voor de zenders. Ik ben er klaar voor. Borat, kom er maar in!

 5. Eerlijk gezegd mag wat mij betreft die fusie niet doorgaan.
  Je kunt het niet hebben dat RTL Nederland een minderheidsaandeelhouder krijgt die garant staat voor een verziekte cultuur. RTL en Talpa zouden enkel samen verder moeten gaan als Talpa Holding geen minderheidsaandeel krijgt (en er dus sprake is van een volledige overname) én als het hele Mollen/nepotisme-bestand zich terugtrekt van de zenders. Ik denk dat dat wel de minste eis is die RTL moet stellen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*