Patrick Kicken: Lange Frans bewijst dat eerlijkheid ontbreekt op de Nederlandse radio

[BLOG] Nou dat was weer een enerverend weekje. Ik had Lange Frans bij me thuis over de vloer, als gast in mijn twee uur durende hiphopshow die bij drie zenders wordt uitgezonden. Ik vroeg hem natuurlijk naar hoe hij nu naar Arjen Lubach kijkt, die eigenhandig er voor gezorgd heeft dat zijn hele YouTube kanaal verwijderd is. Hij nam geen blad voor de mond, net als over zijn pretsigaretverslaving, de dood van Peter R. de Vries en meer. En deze uitspraken bij een regionaal commercieel station (Wild FM) werden meteen opgepikt door de landelijke media. Hoe kan dat?

Je kunt het eens zijn of niet met Lange Frans maar lef heeft ie wel. Hij praat gewoon over waar hij voor staat. En wat missen we dat toch op de Nederlandse radio. Iedereen is maar bang voor commentaar, bang voor zijn/haar baan, bijna bang om iets los te maken bij de luisteraar. De uitspraken van Frans in mijn hiphopshow werden o.a. opgepikt door MediaCourant, Telegraaf, Puna.nl, MSN.com, Manners Magazine, DDS en Panorama. Is dat mijn verdienste als jock? Voor een gedeelte, ik geef hem een podium terwijl anderen hun vingers er niet aan branden. Ik weet hoe ik moet interviewen en hoe ik iemand een veilige omgeving kan bieden zodat hij of zij dit soort uitspraken ook durft te doen. Tijdje terug vroeg Metro mij (ook) naar mijn 5 favoriete podcasts en ik heb Frans zijn online show gewoon genoemd. Ben ik het eens met alles wat hij zegt? Nee. Maar hij krijgt van mij wel credits omdat hij het dúrft te zeggen.

Ik hoorde laatst een mooi verhaal over Frank Dane die zijn eerste ochtendshow deed bij Slam! FM. Hij noemde het station Islam FM. Briljant! 15 jaar later hebben we het er nog over. Helaas waren eigenaars Lex Harding en opperbazin Jacqueline Bierhorst binnen no time (die middag nog) bij Dane aan zijn buro dat dát toch niet de bedoeling was. En daar ga je. Niks brutaal, niks opvallen, lekker binnen de lijntjes kleuren. En dat is wat Dane dan ook tot op de dag van vandaag doet. Foei Lex, foei Jacqueline! We willen eerlijke, brutale radio. Iedereen zit maar de Brave Hendrik uit te hangen op die zenders. Luisteraars hollen massaal richting podcastland om nog wat oorspronkelijks en vooral eerlijke audio te horen.

Als ik de baas van Wild FM was dan holde ik als de sodemieter een paar straten verder in Amstelveen, waar de studio zit, naar het huis van Lange Frans die ook in Amstelveen woont om hem opnieuw een eigen show aan te bieden. Hij werkte er al eerder, net als bij Slam! Je kunt met zo’n man best afspraken maken dat hij zijn visie op de coronacrisis een beetje beperkt en gewoon zijn ongezouten mening geeft over allerlei andere zaken. Laten we toch eens ophouden om mensen die eerlijk durven te zijn over wat ze vinden meteen te categoriseren als ‘wappie’, ‘ongeleid projectiel’ of zelfs gek. Jensen is niet gek, Frans is niet gek, gek zijn de mensen die op hun tenen lopen en denken goede radio te maken als ze die ochtend, middag of avond niemand voor het hoofd hebben gestoten!

Net als zo’n vrouw die mij buiten de deur houdt bij Veronica ‘want ik word te persoonlijk in mijn columns’. Nou en! Wees blij dat iemand man-en-paard noemt in een wereldje waarin iedereen zijn of haar collega’s achter-de-rug-om met de grond gelijk maakt, uit jaloezie of onder een schuilnaam op het RadioForum van RadioFreak. Stiekem had ik de hoop dat Stenders het wel zou aandurven, mensen-met-een-mening op de zender. Hij schijnt zelfs Bert Brussen en Roderick Veelo van de TPO podcast gepeild te hebben voor de ochtendvervanging van Genee. Hoera! Wat een bril-jant idee. In plaats daarvan krijgen we iedere week een andere clown voorgeschoteld die het toch vooral gezellig wil houden in de studio. Ga je de oorlog niet mee winnen Rob. Durf toch eens wat! En dat is niet iedereen met een rijbewijs op je zender laten horen, nee dat is mensen die ergens voor staan je station te laten bevolken. Kut, gaat het toch weer over Radio Veronica, terwijl ik me zo had voorgenomen het over Lange Frans te hebben. Nou, enfin, hieronder vind je (exclusieve!) video opnames van de talks die ik met hem opnam voor mijn hiphopshow. Ja, gewoon thuis aan de keukentafel waar ik ook mijn podcasts opneem. Had zeker live moeten zijn he? En in een échte radiostudio? Nog zo’n drogreden die ik alleen maar hoor uit de monden van radiodiscjockeys die al zeker 20 jaar lang hetzelfde zitten te doen en niks durven.

Patrick Kicken

36 Comments

 1. Jensen is niet gek? Ik heb juist de indruk dat hij stapelkrankzinnig is. Nog even los van het feit dat zijn overdreven manier van presenteren mij nooit heeft kunnen bekoren, niet op radio en niet op televisie.

  • Het heeft je nooit kunnen bekoren maar dat wil niet zeggen dat het niks is. En jij denkt dat hij stapelkrankzinnig is maar ik vind juist dat Jensen het juist heel helder ziet. Tot nu toe is bijna alles uitgekomen wat hij heeft voorspeld.

   • Zoals?
    Voorspellen dat water nat is?
    Dat het gros van de mensen gehersenspoeld zalm worden omdat men zich niet kan vinden in zijn rare hersenkronkels?

    Vertel me? Wat heeft hij échte voorspeld?

 2. Kortom, we hebben weer een Curry en van Inkel duo nodig, die de radio landschap op zijn grondvesten doet laten trillen, en de hele bende weer flink wakker schudt!

 3. Jensen is een vervelend heerschap. Ik heb met hem geprobeerd te werken toen ie net in Hilversum geland was.
  En ik mocht ‘em ook weer afserveren.
  En Patrick is nu ook een beetje de weg kwijt met een adoratie van Lange Frans.

 4. Patrick, er is een heel veel geschreven dat de radiostations voor Eddy keur in de rij stonden. Vooralsnog horen we niks meer. Wat is de reden dat Thovald de geus nu al drie weken Jos van heerden vervangt ?

 5. Lange Frans een podium geven? Die openlijk fantaseert over het liquideren van Rutte? Die gelooft in hooggelaatste bloeddrinkende pedo-netwerken? Etc

  Curry en Van Inkel was kattekwaad, Lange Frans is knettergek, net als Jensen

  • Ho wacht even, Adam Curry deed niet anders dan Lange Frans fantaseren over UFO’s en complotten in zijn ochtendshow op Arrow. Wat mij betreft moet alles kunnen. Jij haalt nu twee excessieve uitspraken uit een hele reeks aan spannende audio, daar hebben we het over.

   Mensen meteen classificeren als knettergek, da’s pas knettergek en heel eng. Iedereen uitschakelen met een afwijkende mening = cancel cultuur = het begin van het eind.

   • Dus als je excessieve uitspraken doet (zoals fantaseren over Rutte liquideren) in een lange reeks van andere uitspraken is het ineens oke?

    In UFO’s geloven is wel iets anders dan corona ontkennen over fantaseren over moord, zo ver ik weet heeft Adam Curry dat laatste nog nooit gedaan.

    En voor je zegt: Ja maar Giel Beelen riep op tot het sturen van een poederbrief, als je dat verschil niet ziet met hoe gevaarlijk de Lange Fransen en Willem Engels van dit land zijn, dan zijn we wel uitgepraat

    • ‘als je dat verschil niet ziet met hoe gevaarlijk de Lange Fransen en Willem Engels van dit land zijn, dan zijn we wel uitgepraat’

     Deze kortzichtige blik op bovengenoemde mensen, dàt is wat gevaarlijk is voor dit land

    • Het is inderdaad een flinke uitspraak, zondermeer zwaar. Maar weet jij wel wat Dhr Rutte belichaamd en uitvoerd? Smerige politiek die al meerdere burgers het leven heeft gekost, dat maakt Mark helemaal niets uit. De man leeft met 10 cm plaatstaal voor zijn gezicht en heeft totaal geen empathie in zijn lijf.

   • Alles kan toch ook? Niemand houdt Frans tegen te zeggen wat hij wil. Er zijn alleen mensen en bedrijven die hem niet meer welkom heten wegens zijn uitspraken. Dat mogen die toch ook zelf weten? Niets houdt hem tegen om een website of blog te maken en daar zijn zegje te doen.

    Waarom mogen mensen andere mensen niet bestempelen als knettergek? Misschien zijn ze daar soms wat te snel mee, maar aan de andere kant, iedereen heeft zo zijn grenzen. Moet de stichting Martijn (Pedofielenvereniging) ook z’n podium krijgen? Die mochten destijds ook een tijd vrij hun gang gaan. Veel mensen bestempelden dat als knettergek. Dat is een grens. Andere vinden iemand knettergek als ze vlees eten. Dat moet iedereen toch zelf weten? Dat publiekelijk aan de schandpaal is misschien wat op aan te merken, maar soms ook gewoon verdiend.

    Cancel cultuur heeft altijd al bestaan. Vroeger had men ook gewoon de dorpsgek. “Iedereen met een afwijkende mening” is gewoon overdrijven. Bovendien, had Rutte geen afwijkende mening van Frans? En moest die niet juist worden omgelegd?

    Tot slot heb je het in je stuk over lef. Mohammed B, Anders Breivik, Theodore Kaczynski waren ook mensen met lef. Die fantaseerden niet alleen over moord, maar deden het ook. Daarover zal je het met me eens zijn dat dat te ver gaat. Hoe ver is de stap alleen van praten over Rutte vermoorden en het ook doen? Of op z’n minst toejuichen of aansporen? Waar ligt jouw grens? Die van mij is Frans overheen gegaan. En daarom hoeft die man van mij geen podium meer te krijgen.

  • Tenminste iemand die op let. Iemand die openlijk roept dat Rutte geliquideerd moet worden (of wie dan ook) dien je NOOIT maar dan ook NOOIT een podium te bieden. Slechte beurt Kicken en een heel erg slecht voorbeeld ook nog eens. Valt me toch van je tegen. Lange Frans heeft zich al lang en breed gediskwalificeerd.

 6. Het probleem met deze radio/podcast interviews is dat kundigheid ontbreekt. Lange Frans uitnodigen om over COVID-19 te praten is spraakmakend, maar voegt niets toe. Het verwart de luisteraar, desinformatie ligt op de loer en sentimenten worden gemaakt. Waarom niet een spraakzame arts uitnodigen die wel van de hoed en rand weet? Brengt dat minder sensatie? Bang dat de schrijvende media het niet oppikt? Nodig vooral uit wie je wil, maar denk niet dat het een verheffende status krijgt bij zulke gasten als Lange Frans. Ik ga tenslotte ook niet naar de slager om te vragen hoe vers kersen zijn bij de groenteboer.

  • “De uitspraken van Frans in mijn hiphopshow werden o.a. opgepikt door MediaCourant, Telegraaf, Puna.nl, MSN.com, Manners Magazine, DDS en Panorama. Is dat mijn verdienste als jock? Voor een gedeelte,”

   Nee, dot is niet jouw verdienste. Lange Frans voor een camera levert altijd views op, dat wordt overal opgepikt omdat het spraakmakend is wordt gemaakt. Van dit lijstje is trouwens alleen de Telegraaf mainstrrammedia. Een Media Courant publiceert alleen gekke uitspraken.

   Ik snap dat het je ego streelt dat er quotes uit jouw content worden gehaald maar een verdienste is dat niet

   Ik lees je columns meestal met veel plezier, maar hier vergaloppeer je je een beetje hoor.

 7. “Net als zo’n vrouw die mij buiten de deur houdt bij Veronica ‘want ik word te persoonlijk in mijn columns’.”

  Zo’n vrouw? Zeg dan gewoon Caroline Brouwer, nergens voor nodig zo’n neerbuigend toontje.

 8. Wat een stelletje negatieve zeikerd zonder inhoud zitten hier zeg. Als je je de standaard shit zo waardeert wat doe je hier dan. Ga lekker naar de publieke omroepen luisteren kun je je daar op gemak voelen. Wat Patrick aangeeft heeft hij helemaal gelijk in. Waarom denk je dat er steeds minder luisteraars en minder kijkers zijn. Omdat het allemaal dezelfde meuk is. Dat jullie dat prettig vinden is prima. Dat er ook nog mensen zijn die de andere kant willen zien vinden de meeste hier vreemd en dat is de definitie van cancel culture.

 9. Dat Lange Frans dit soort uitspraken doet is niet jouw verdienste Patrick. Harry Mens kan dezelfde uitspraken ontlokken bij Lange Frans. Frans geilt op aandacht.

  We willen brutale radio? Wie is die ‘ we ‘. Ik kan ook genieten van RADIO NL en of dat nou zo brutaal is.

  En jij zelf doet ook al 20 jaar hetzelfde.

 10. Waar komt Jensen in dit artikel opeens vandaan? Elke context ontbreekt. Of wordt hiermee gedoeld op de wél eerder genoemde Frank Dane?

 11. Patrick,

  Hou je alsjeblieft bij het afbranden van DJs die volgens jou slechte doorstarts maken en platen afkappen en blijf ver van andere zaken.

  Over Lange Frans heb je geen enkel inhoudelijk argument, je hebt het alleen over aandacht.

  Lange Frans zijn punten zijn aantoonbaar verkeerd en opruiend. Wat hij over Rutte heeft gezegd is ook ronduit schandalig. Dit soort zaken brengen de samenleving grote schade aan.

  Je hebt met bovenstaande tekst aangetoond dat het je echt alleen om aandacht gaat en niet om inhoud. Prima, maar beperk je dan ook tot zaken die geen kwaad kunnen.

  Dus volgende keer gewoon weer je ongezoute mening over cruciale zaken als talent, vriendjespolitiek, doorstarts, de radioboekjes en die-goede-oude-radiotijd.

  Peter

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*