Patricia van Liemt (100% NL): ‘Ik denk dat we uiteindelijk volledig naar internet radio gaan’

Begin december maakte Patricia van Liemt haar comeback op de landelijke radio. Spreekbuis voelde haar aan de tand over haar radiocarrière, vrouwen op de radio en 100% NL.

Je hebt lange tijd in Zwitserland gezeten en daar ook radio gemaakt. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik heb altijd al een keer in het buitenland willen wonen. Ik keek graag naar die Engelse programma’s over mensen die naar het buitenland vertrokken en dacht dan altijd: ja! Dat moet ik een keer ervaren hebben. Ik was net moeder geworden van mijn tweede kind toen er een kans voorbij kwam. En als ik 1 ding in het leven heb geleerd, is dat je het bij zijn ballen moet grijpen. Of iets met ijzer en smeden, maar you get my drift 😉 En dat hebben we gedaan. Eenmaal in het buitenland heb ik een bedrijf opgezet in laptop tassen: strippergilrbag.com. Een speciale laptop tas voor vrouwen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik miste het radio maken te veel. Ik heb wat regionale zenders een demo gestuurd en omdat de Zwitsers het allemaal reuze interessant vinden wat wij in Nederland op het gebied van radio doen, werd ik uitgenodigd. En voordat ik het wist mocht ik zelf een Engelstalig programma presenteren en schuiven. Totaal uit mijn comfort zone natuurlijk, maar ik was zo blij als een klein kind. Ik heb vooral geleerd niet bang te zijn, maar het gewoon te doen. 

Vorig jaar zou je aan de slag gaan bij WildFM, maar op het laatste moment werd het 100% NL. Hoe is deze situatie ontstaan?
Ik ben daar het management van Wild FM nog steeds dankbaar voor. Ten eerste de kans die ze me wilde geven en ten tweede dat ze het ook meteen begrepen dat ik op de valreep voor een landelijke zender koos. Vlak voordat ik bij Wild FM zou beginnen, was er een wisseling van de wacht bij 100% NL in de ochtend. Het klikte meteen tussen Barry en mij en zo’n kans moet je niet laten liggen. De letterlijke woorden van Bas Emons (directeur Wild FM) waren: ‘Veel succes! Ik begrijp het. Ik wist dat je uiteindelijk naar een landelijke zender zou gaan, maar zo snel…” en toen moest hij lachen.  

RadioCorp (100% NL / Slam!) is een  betrekkelijk kleine speler in het Nederlandse radiolandschap. Op welke wijze kunnen deze stations zich staande houden tussen NPO en Talpa Radio? 
Ik gooi er maar even een cliché in, maar door zich te onderscheiden. Dat gebeurt in eerste instantie natuurlijk door de muziek, maar Barry en ik proberen dat ook s’ochtends te doen. Je kunt er vanuit gaan dat je wakker wordt met een lach en veel positiviteit. Barry is van nature echt een hele lieve en opgewekte jongen, die bovendien ook nog eens heel grappig is. Die combinatie met mij als side-kick werkt volgens mij wel. Ik breng af en toe de kritische noot erin en verder kan ik lekker mezelf zijn. En daarmee bedoel ik vrouw en moeder. Dat miste ik echt in het Nederlandse radiolandschap en dan vooral in de ochtend. En ik vind het dan ook te gek dat ik samen met Marieke en Hannelore dat gat nu mag opvullen. Verder willen wij diep in het nieuws gaan zitten. En niet alleen landelijk hoor. Als je ’s morgens naar De Barry Paf Show luistert word je wakker met een lach, kun je meepraten over het laatste nieuws bij het koffieapparaat, en hoor je óf een luisteraar met een leuk verhaal óf Barry en mij met een persoonlijke insteek. 

Bij radio-duo’s moet het klikken. De afgelopen jaren zijn diverse duo’s uit elkaar gevallen omdat er geen magie was. Bijvoorbeeld van Mattie, Igmar en Fiene, maar ook Tim Klijn en Nicolas Ruis.  Hoe heb jij met Barry onderzocht of er voldoende een klik was?
We hebben uiteraard eerst een demo en een proefuitzending gemaakt én we zijn uit eten geweest! En dan nog kun je het niet helemaal zeker weten hoor. Maar de klik was er wel gelijk. We zaten meteen heel gezellig te kletsen alsof we elkaar al heel lang kenden. Bovendien moet ik erg om hem lachen. Maar het is net een huwelijk, je moet elkaar de ruimte geven en elkaars meningen en gevoelens respecteren. Misschien leuk om te vertellen is dat we elkaar altijd even een ‘hug’ geven voordat we beginnen ’s morgens en dan sta je 1.0 voor mochten er misverstanden zijn. 

Uit recent onderzoek door Spreekbuis.nl blijft dat er in Nederland weinig vrouwelijke radiomakers zijn. Zijn er voldoende getalenteerde radiodames?
Ik weet zeker dat daar de komende jaren (nog) meer verandering in gaat komen! Ik vind Jorien (3FM) het goed doen. Ben altijd al een fan van Annemieke (NPO2) geweest, FunX heeft heel veel leuke getalenteerde meiden zitten en vergeet Chantal Hutten (100% NL) niet. Zij heeft toch mooi maar haar eigen middagshow op 100% NL. Er zijn ook heel veel opleidingen tegenwoordig bij de radiozenders zelf en dat zal de komende jaren  En in de ochtend zijn we nu ook beter vertegenwoordigd, dus ik voorzie een mooie toekomst!

Dit jaar vieren we 100 Jaar radio. Hoe ziet het radiolandschap er volgens jou over 5 jaar uit?
Ik denk dat we uiteindelijk volledig naar internet radio gaan, ook in de auto. En daar zullen we grote concurrentie krijgen van muzieklijstjes zoals spotify. Vooral de jongerenzenders zullen daar last van krijgen. Mijn dochter vroeg laatst aan mij; Mam, jij bent toch een soort ‘You-Tuber’, maar dan op de radio? We zullen dus moeten omdenken en ik hoop dat reclame bureaus ook gaan inzien dat 49 geen grens leeftijd meer is om op in te kopen. 49 is het nieuwe 39 😉

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*