Paardenstaart Gijs Staverman overgedragen aan Mediamuseum Beeld & Geluid: “Ik ben er heel trots op”

Jarenlang was de paardenstaart van radio-dj en tv-presentator Gijs Staverman zijn handelsmerk. Totdat Paul de Leeuw in 1994 de staart in een uitzending van Schreeuw van de Leeuw afknipte. Bijna 30 jaar later is het stuk haar media-erfgoed geworden en doneert Staverman zijn staart aan Beeld & Geluid. De komende weken is de paardenstaart te bewonderen in een pop-up expositie in het Mediamuseum.

Begin 2021 bekende Staverman in zijn radio-uitzending, toen hem gevraagd werd naar het afgeknipte haar, dat hij de staart nog steeds in zijn bezit heeft. Alleen was de staart na een verhuizing zoekgeraakt. Eerder dit jaar is het haarstuk toch weer boven water gekomen. Dinsdagochtend droeg Staverman zijn voormalige haar persoonlijk over aan Beeld & Geluid. De staart is tot en met 28 januari te zien in een mini-expositie waarin ook verhalen van andere radio dj’s aan bod komen. “Mijn vader had een kaasmuseum in Schagen. Hij zei: alles in een museum is bijzonder. En ik denk dat ik iets heel bijzonders heb. Iets waardevols, zou mijn vader zeggen”, vertelde Staverman na het overdragen van de staart. “Ik ben er heel heel, heel trots op en vereerd mee.” “Het is natuurlijk bijzonder dat iemand zo’n persoonlijk item als haar nagenoeg 30 jaar lang bewaart. (29 jaar, 1 maand en 1 dag, om precies te zijn.) Een persoonlijk trademark, publiekelijk afgeknipt, in een legendarisch programma”, vertelt conservator Wytze Koppelman van Beeld & Geluid. “In die tijd is Gijs ook veranderd. DJ’s laten vooral hun stem horen, maar door de decennia heen zijn zij ook meer zichtbaar geworden. Van pers tot visual radio. En DJ’s verliezen ook hun wilde haren en worden ouder, hoe letterlijk of figuurlijk je dat ook wilt nemen. Beeld & Geluid heeft weinig stukken in de collectie die meer op de huid zitten dan deze paardenstaart. Maar, in iets persoonlijks als dit, schuilt ook een breder verhaal van verandering, in persoon en in media.”

December muziekmaand

Het kleurrijke gebouw van Beeld & Geluid staat in de maand december vrijwel volledig in het teken van muziek. Uiteraard is ook dit jaar het Top 2000 Café er weer te vinden, maar ook in het Mediamuseum viert muziek de boventoon. Met de tijdelijke tentoonstelling Muziek in beeld kunnen bezoekers de absolute parels op het gebied van concertfotografie op Nederlandse bodem bekijken. Van The Beatles tot Aretha Franklin en Ed Sheeran: alle grote optredens in ons land van de afgelopen decennia komen voor in de expositie. De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van ANP Foto, dat de foto’s tijdelijk uitleent aan partner Beeld & Geluid.

Bij twee andere mini-exposities is het thema ook muziek. De ene museumpod (zoals we de tijdelijke vitrine noemen) kom je alles te weten over zangeres Maria Callas (1923-1977) die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. Vijftig jaar geleden trad La Divina voor de tweede en laatste keer op in het Concertgebouw in Amsterdam. De Grieks-Amerikaanse Callas was behalve een zeer invloedrijke operazangeres, ook een van de eerste megasterren die jarenlang de aandacht van de media trok. Ze was als diva een voorloper van Adele, Beyoncé en Madonna.

De andere museumpod besteedt aandacht aan de meest uiteenlopende kerstmuziek uit de archieven van Beeld & Geluid. Hier kom je volledig in de kerstsfeer met bekende en verrassende kerstmuziek- en beelden. Tot en met 7 januari is zowel de museumpod over kerst en de tijdelijke tentoonstelling met concertfotografie te bezichtigen in het Mediamuseum. De mini-expo over Maria Callas is nog een weekje langer te zien, tot en met zondag 14 januari.

Tijdens het programma Schreeuw van De Leeuw (1994) liet Gijs Staverman zijn paardenstaart afknippen. Bron: BNNVARA/ Bopper Holding BV.

4 Comments

 1. Wat vindt ChatGPT ervan?

  Zijn haar

  In het rijk van klanken, waar de melodieën zweven,
  Rust nu een staart, een symfonie van leven.
  Deejay Gijs Staverman, met zijn ontembare flair,
  Afgeknipt, een verhaal dat we delen met elkaar.

  Een paardenstaart, ooit dansend in de radiovloed,
  Nu stil, gevangen in een museum van Beeld en Geluid.
  De noten die hij draaide, de verhalen die hij deelde,
  Zijn nu verweven met het erfgoed dat hij achterliet.

  In glazen vitrines, waar de tijd verstilt,
  Ligt de staart als een schat, met geschiedenis gevuld.
  Een herinnering aan de dagen vol muziek en plezier,
  Waar Staverman’s stem klonk als een melodie, hier.

  In het museum waar echo’s van het verleden weerkaatsen,
  Rust de staart als een kunstwerk, een stukje van de jaren passend.
  Een symbool van radio, van luisteren en verbinden,
  Gijs’ paardenstaart, een verhaal om te beminnen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*