Overzicht jubilerende Vierdaagse op televisie

De Nijmeegse Vierdaagse jubileert. Het is de honderdste versie, die op dinsdag 19 juli van start gaat en dat zullen we vanaf nu weten. Zaterdagavond 9 en 16 juli om 18.20 uur zijn nog deel 3 en 4 van een documentaireserie bij omroep Gelderland te zien. Die wil antwoord geven op de vraag hoe dit spektakel zich heeft ontwikkeld van een keurige kleinschalige wandelmars tot het evenement van nu.

De omroepen maken reportages langs de route en kijken terug op de geschiedenis van het evenement. De Vierdaagseweek zal waarschijnlijk 2 miljoen toeschouwers en toeristen naar stad en regio trekken. Zondag 17 juli zal, voorafgaand aan de Vierdaagse, op NPO 1 om 20.20 uur, een documentaire over de magie van de wandeltocht worden uitgezonden.

Hoe een middelgrote stad er in slaagt om tienduizenden wandelaars onder te brengen. In hotels, op campings, in gastgezinnen, schrijft de NPO in haar persbericht hierover. Hoe de Vierdaagse vooral in de laatste decennia uitgroeide tot een evenement met magnetische werking. Het levert de lokale middenstand, de horeca vooral, een extra omzet op van tientallen miljoenen.

Rituele tocht
“Maar bovenal: hoe de Vierdaagse van Nijmegen – hoewel steeds groter en uitbundiger – in de kern amper veranderde. Altijd dezelfde routes, dezelfde spelregels, als een rituele tocht door de tijd, die mensen verbroedert en voor velen een kennelijk verslavende werking heeft”. Je hoort het Fons de Poel zeggen.

Tijdens de Vierdaagse zendt de KRO-NCRV op NPO 1 weer dagelijks om 19.00 uur de serie ‘Het Gevoel Van De Vierdaagse’ uit. Fons de Poel presenteert samen met Linda Geerdink. Ook omroep Gelderland(om 18.20 uur, met Harm Edens) en SBS 6(om 23.30 uur, met Evelien de Bruijn)zenden tijdens de wandeltocht dagelijkse journaals uit.

Antigif
De wereld wordt steeds gekker en de mensen cynischer.„De Vierdaagse is het perfecte antigif”, zegt de Poel dit weekend in de Gelderlander. „Zó veel mensen die afspreken om in die week samen iets leuks te gaan doen”. De intocht van de 100ste versie op vrijdag 22 juli wordt dit jaar live uitgezonden op NPO 2 door de NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland.

Dionne Stax, Fons de Poel en Harm Edens presenteren de uitzending. Om 07.00 uur uur start de live uitzending, die tot liefst 18.15 uur duurt. Harm Edens staat bij de start en onthaalt later op de dag deelnemers bij de Via Gladiola in Nijmegen. Fons de Poel en Dionne Stax ontvangen gasten en staan ‘in de koers’.

 
Bron: NPO/Gelderlander

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*