Oud-Avro verslaggever Pieter Varekamp overleden

Oud-Avro verslaggever Pieter Varekamp is op 2 oktober jl. in Amsterdam op 78-jarige leeftijd overleden.

Pieter Varekamp maakte reportages voor Avro’s Televizier Magazine over oorlogen, natuurrampen, politieke conflicten en dictatoriale regimes, veel ervan met cameraman Tim Nijzink en geluidsman Willem Lagerman. Hij ontmoette mensen als Bill Clinton, werkte undercover in Roemenië met cameravrouw Sonja ter Laag, smokkelde filmblikken uit Zuid-Afrika en werd in 1989 beschoten met Leo Baatsen en Willem Lagerman.
Hij behoorde tot de generatie van Fons van Westerloo, Jaap van Meekren en Ruud ter Weijden. Multitalent Varekamp maakte ook de talkshows met Sonja Barend, Sterrenslagen en sportgala’s.

Als Hoofd Informatief bemiddelde hij in het conflict tussen documentairemaker Ineke Hilhorst en televisiedirecteur Wibo van de Linde over de kwestie ’40 Jaar na Dato’. Nadat Varekamp Loe de Jong inschakelde moest Van de Linde destijds bakzeil halen en de serie ongecensureerd uitzenden. Het was kenmerkend voor de volharding die Varekamp aan de dag legde in zijn werk en die hij ook inzette bij het organiseren van grote TV acties voor Amnesty en ‘Een voor Afrika’.
Later maakte hij voor de Algemene documentaires over kunst en muziek – zijn grote passie.

Over zijn ervaringen als ‘boodschapper van het wereldnieuws’ schreef Varekamp het boek De Deadline.

Vrijdag 2 oktober jl. is Pieter Varekamp overleden aan de gevolgen van een aneurysma in zijn hoofd. Het afscheid heeft afgelopen vrijdag in besloten kring plaatsgevonden.

1 Trackback / Pingback

  1. Deze mediaprofessionals overleden in 2020 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*