Oratie Alex Badenoch te volgen als livestream

Op vrijdag 1 december 2017 vindt de oratie van Dr. Alec Badenoch, Found in Translation: Transnational media and the national archive, plaats in de Aula van de VU Amsterdam. De oratie is toegankelijk voor publiek en is te volgen als livestream, om 15.45 uur. Badenoch (1971) bekleedt de komende vijf jaar een bijzondere leerstoel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Badenoch is als cultuurhistoricus van media en techniek werkzaam binnen het departement Media en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Aan de Vrije Universiteit is zijn leerstoel per 1 januari 2017 verbonden aan de leerstoelgroep Algemene Cultuurwetenschappen binnen de Afdeling Kunst en Cultuur, Geschiedenis en Oudheid. Het doel van zijn leerstoel Transnationale Media is om vanuit het nationale audiovisuele erfgoed beheerd door Beeld en Geluid netwerken van mensen, programma’s, technologieën en ideeën over de nationale grenzen heen te onderzoeken.

In dit onderzoek maakt Badenoch gebruik van een reeks van nieuwe methodes binnen Digital Humanities met als doel het traceren van netwerken en het ontwikkelen van interfaces. Met de leerstoel hoopt Badenoch verder te kunnen bouwen op eerdere succesvolle onderzoeksprojecten als “Inventing Europe” (inventingeurope.eu), en “Radio Garden” in samenwerking met Beeld en Geluid en het HERA-project ‘’Transnational Radio Encounters’’ . De leerstoel is ingebed in het VU onderzoeksinstituut CLUE+, Research Institute for Culture, History and Heritage.

Badenoch: ‘’De Beeld en Geluid leerstoel aan de VU biedt me niet alleen de mogelijkheid om in de rijke, multimediale collecties in Hilversum onderzoek te doen, maar ook om nieuwe samenwerkingsvormen te ontwikkelen binnen en buiten de VU. Einddoel is om met andere archieven, instituten of overheden, gemeenschappelijke vraagstukken naar transnationale netwerken aan te kaarten.’’

Beeld en Geluid bezit interessante collecties voor onderzoek, zoals bijvoorbeeld het archief van de voormalige Wereldomroep. Daarnaast is Beeld en Geluid partner in verschillende internationale projecten zoals EUscreenXL en Europeana Sounds. Beeld en Geluid heeft deze leerstoel in het leven geroepen om het gebruik van zijn audiovisuele collecties te bevorderen en om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek aan de Nederlandse universiteiten. Het onderzoek kan de toegang tot de collecties verbeteren en opent mogelijkheden voor hergebruik van audiovisueel materiaal. Prof. Bert Hogenkamp bekleedde deze leerstoel aan de VU tussen 2008 en 2015.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*