Opium Radio viert 25-jarig jubileum

Met een feestelijke jubilieumweek viert het AVROTROS-radioprogramma Opium vanaf 17 tot en met 21 oktober haar 25-jarig bestaan. Oud-presentatoren als Tonko Dop, Petra Possel en Roeland Kooijmans nemen samen met de huidige presentatoren plaats achter de microfoon. Met interessante gasten halen zijherinneringen op uit het rijke Opium-verleden. Recensenten als Annette Embrechts, Roland Kieft en Lidewijde Paris maken de culturele balans op. Het radioprogramma is op werkdagen van 22.30 uur tot 00.00 te horen op NPO Radio 4.

2250 uitzendingen van het langstlopende cultuurmagazine bieden talrijke bijzondere momenten zoals Matthijs van Nieuwkerk die er tijdens een telefonisch interview met Gerard Reve op geen enkele manier meer tussenkomt. Ischa Meijer die vaak zonder aankondiging bij een uitzending kwam binnenlopen en commentaar gaf. Volgende week staat Opium stil bij 25 jaar spraakmakende radio. 

Weekprogrammering
Maandag: Presentatie door Tonko Dop en Andrea Pol. Live muziek van Marco Beasley en Pieter Wispelwey. Coco Schrijber is te gast. Oud Torenkamerartiest Sasja Jansen schrijft in één dag poëzie geïnspireerd op Opium.

Dinsdag: Presentatie door Petra Possel en Jan Mom. Live muziek van het Cello8ctet, Mathilde Santing en Eric Vaarzon Morel. Vincent Bijlo is te gast. Oud Torenkamerartiest Lynn Kate Rosdorf maakt in één dag een kunstwerk geïnspireerd op Opium. 

Woensdag: Presentatie door Roeland Kooijmans en Mark Brouwers. Live muziek van Lucky Fonz III. K. Schippers is te gast. Fotografe Louise te Poele gaat als oud Torenkamerartiest aan de slag. 

Donderdag: recensentenshow. Annette Embrechts, Roland Kieft en Lidewijde Paris blikken samen met presentator Hans Smit terug op de periode 2008 – 2013. In die periode waren recensenten een vast onderdeel van het programma. Op donderdag bespreken zij culturele hoogtepunten uit de tijd dat ze voor Opium recenseerden, blikken ze terug op 25 jaar kunst- en cultuurontwikkelingen en recenseren ze actuele producties. Ook komt op deze avond een van de deelnemers van de rubriek de 80 seconden van… terug. In deze rubriek kregen jonge talenten de kans om in 80 seconden te laten horen wat zij konden. Onder andere Remy van Kesteren, Johan Fretz en Ellen Deckwitz waren in deze rubriek te horen voordat ze doorbraken. Live muziek is er van Theo Nijland. 

Vrijdag: De week wordt feestelijk afgesloten met muziek van Ellen ten Damme en musici van het Radio Filharmonisch Orkest. Hans Smit presenteert. Oud Torenkamerartiest en fotografe Eva Roovers gaat in één dat voor Opium aan de slag. 

Het programma werd achtereenvolgens op Radio 2, 5 en 1 uitgezonden en is nu al bijna drie jaar dagelijks op Radio 4 te horen. De gehele programmering van de jubileumweek is terug te vinden op www.radio4.nl/opiumop4. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de live uitzendingen in Vondel CS in Amsterdam bij te wonen.

Opium, iedere werkdag live van 22.30 uur tot 00.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 4. Op vrijdag 21 oktober eenmalig van van 21.00 uur tot 22.30 uur. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*