Ophef over rokers op Netflix

De tweet van voormalig-Journaalpresentator Frank du Mosch over de overmatig tabaksgebruik heeft veel stof doen opwaaien. “Bizar hoeveel er gerookt wordt in series van Netflix“, twitterde hij. Fleur van Bladeren (Team Kankerpreventie van KWF) gaf via Twitter al toe dat de vele rokers op Netflix haar ook begonnen op te vallen. Spreekbuis.nl vroeg aan KWF-persvoorlichter Marsja Meijer om een reactie.

Meijer: ‘Roken in Nederlandse televisieseries is al enige tijd verboden. De VPRO kreeg in 2013 zelfs een boete door een rokende Hans Teeuwen in de eerste uitzending van Zomergasten’. Roken op de wervloer is sinds 2004 verboden en dat geldt dan ook voor opnames in studio’s. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is de instantie die hiervoor boetes uitdeelt. In het geval van de rokende Teeuwen in Zomergasten kreeg de VPRO een boete van 600 euro. De omroep ging hier in beroep tegen, aangezien volgens de eindredacteur van het programma de autoriteit het roken alleen via tv-beelden heeft vastgesteld en niet zelf op locatie was.

Volgens de KWF-persvoorlichtster heeft de tabaksindustrie door het Nederlandse verbod haar promotionele pijlen nu gericht op buitenlandse tv-series en films. Media-overtredingen worden overigens niet door KWF vastgelegd. Volgens KWF is dat iets voor instanties als Commissariaat voor de Media of NVWA.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*