OPEN Rotterdam Omroep van het Jaar 2021

Lokale Media Awards uitgereikt voor de beste producties

OPEN Rotterdam is tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards uitgeroepen tot Omroep van het Jaar. Volgens de vakjury heeft de omroep de prestigieuze titel verdiend omdat ze het afgelopen jaar grote stappen hebben gemaakt en uitblinken in lokale journalistiek met maatschappelijk relevante thema’s en originele invalshoeken voor diverse doelgroepen. Sterk in het nieuws uit de wijken, en midden in de samenleving. De jury noemt de omroep inspirerend, innovatief, creatief en verrassend. 

Eervolle vermelding 

Streekomroep RTV NOF (Noordoost Friesland, Dantumadiel) kreeg als genomineerde omroep een eervolle vermelding van de vakjury. De jury noemt het indrukwekkend wat de omroep in korte tijd presteert met een minimaal budget. “Deze omroep staat midden in de samenleving en laat zien wat je kunt bereiken met wat extra geld en een gelijkwaardige samenwerking met de regionale omroep. Het is heel bijzonder voor hoeveel kernen deze omroep lokale producties maakt. Ze illustreren dat ook in een grote lege streek een streekomroep de oplossing kan zijn mits een extra financiële impuls. ”

De beste producties en presentatietalent 2021

Naast Omroep van het Jaar werden ook awards uitgereikt in vijf andere categorieën, waarbij de jurering dit jaar nadrukkelijk is afgestemd op de overkoepelende speerpunten van de sector, zoals lokale journalistiek, lokale verbondenheid, maatschappelijke functie en professionalisering. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden producties en de professionele groei die de lokale omroepen laten zien.

Dit zijn de winnaars: 

Nieuws

WOS/OPEN Rotterdam/SCHIE (Maassluis, Midden-Delfland, Westland, Rotterdam, Schiedam): Hoekse Lijn – De metro die miljoenen kostte

Audio

Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas): P&M Praot Plat

Video 

OOG (Groningen): Perspectief

Innovatie

1Twente Enschede: OmArm Enschede

Presentatietalent

Bart Nelissen – Omroep P&M (Beesel, Peel en Maas)

Bijzondere uitreiking

Voor het eerst werd de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar uitgereikt. De publieksverkiezing werd met de meeste stemmen gewonnen door Wesley Ferwerda van OOG (Groningen). 

Alle omroepen hebben veel gedaan voor hun genomineerden. Zo werden er filmpjes gemaakt en campagne gevoerd voor de publieksstem met aandacht in lokale en landelijke media. De prijs was hiermee niet alleen voor de omroepvrijwilliger zelf maar voor de gehele omroep. 

Unieke positie

Marc Visch, directeur van de NLPO kijkt met trots terug op de uitreikingen: “Als je kijkt naar wat de lokale publieke omroep heeft opgeleverd, de toegenomen kwaliteit en niveau, en dat in het licht van de (financiële) uitdagingen die al jaren spelen en waarbij corona er nog eens bovenop is gekomen, dan kan ik alleen maar met trots kijken naar al dat moois wat de omroepen hebben gemaakt. De veerkracht, de maatschappelijke betrokkenheid, de onafhankelijke lokale journalistiek…de lokale publieke omroep heeft opnieuw haar meerwaarde en haar unieke positie in het publieke bestel aangetoond.” 

Vakjury

De onafhankelijke vakjury wordt gevormd door Lauren Verster (juryvoorzitter), Evelien de Bruijn, Bart Jan Cune, Wilma Haan, Timo Kamst, Sieb Kroeske, Ton Verlind en Elger van der Wel. De award voor Omroep van het Jaar is mede beoordeeld door de afgevaardigde van de winnaar van de laatste editie, Flip van Willigen van 1Twente. 

Over de Lokale Media Awards

De Lokale Media Awards zijn de prijzen van en voor de lokale publieke omroep. Het laat zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van organisatie, content en talent.

De Lokale Media Awards zijn op vrijdag 11 juni digitaal, live vanuit Beeld en Geluid, uitgereikt. De presentatie was in handen van Mick Smits, winnaar van de Lokale Media Award Presentatietalent 2019.

De Lokale Media Awards is een initiatief van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), de koepelorganisatie voor de lokale publieke omroep in Nederland. De stichting ondersteunt lokale publieke omroepen op diverse terreinen om de sector verder te professionaliseren en om de kwaliteit van de producties van lokale omroepen te verbeteren, zodat zij op het gebied van onder andere journalistieke kwaliteit kunnen voldoen aan de wettelijke eisen van een Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA). 

1 Comment

  1. Merkwaardig, een “Omroep van het jaar”, die GEEN radio maakt……
    Blijkbaar hoeft een lokale omroep geen radio te maken?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*