Op welke dag en tijd kun je het beste je podcast publiceren?

De beste dag en tijd om een podcast te publiceren hangt af van je doelgroep en het onderwerp van je podcast, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die kunnen helpen. Houd er rekening mee dat deze richtlijnen kunnen variëren afhankelijk van je doelgroep en locatie. Het is altijd een goed idee om te experimenteren en de respons van je luisteraars te analyseren om te bepalen wat het beste werkt voor jouw specifieke podcast.Uit onderzoek blijkt dat de beste dagen en tijden om een podcast te publiceren afhangen van meerdere factoren, waaronder de gewoonten van je publiek en het type inhoud van je podcast. Hier zijn enkele inzichten gebaseerd op beschikbare data:

 1. Werkdagen: Veel podcasters publiceren hun afleveringen op werkdagen. Dit komt omdat mensen vaak naar podcasts luisteren tijdens hun woon-werkverkeer of tijdens werkpauzes.
 2. Ochtenduren: Het publiceren van je podcast in de vroege ochtend (bijv. tussen 4 en 6 uur ’s ochtends lokale tijd) kan effectief zijn. Dit zorgt ervoor dat de aflevering klaarstaat voor luisteraars die ’s ochtends hun dag beginnen.
 3. Maandag of dinsdag: Deze dagen worden vaak beschouwd als optimaal om nieuwe afleveringen te publiceren, omdat ze aan het begin van de werkweek liggen en luisteraars op zoek zijn naar nieuwe inhoud voor de komende dagen.
 4. Vermijd het weekend: Het luisteren naar podcasts neemt over het algemeen af in het weekend, dus het is misschien niet de beste tijd om nieuwe afleveringen te publiceren.
 5. Analyseer je eigen data: Als je al een tijdje podcasts publiceert, analyseer dan je eigen luisterstatistieken om te bepalen wanneer je publiek het meest actief is. Dit kan variëren afhankelijk van je specifieke publiek en onderwerp.
 6. Consistentie is de sleutel: Wat nog belangrijker is dan de specifieke dag en tijd, is consistentie. Het regelmatig publiceren op dezelfde dag en tijd helpt je publiek om een routine op te bouwen rond het luisteren naar je podcast.
 7. Publicatiedagen: Volgens onderzoek van Megaphone uit 2018 en meer recent onderzoek, publiceren de meeste podcasters hun afleveringen op dinsdag, woensdag en donderdag, in die volgorde​​​​.
 8. Publicatietijden: De beste tijd voor het publiceren van afleveringen is tussen 2 uur en 5 uur ’s ochtends, waarbij 5 uur ’s ochtends de meeste downloads oplevert. Dit is met name het geval op dinsdagen, waarbij podcasts die op dinsdag om 5 uur ’s ochtends worden gepubliceerd, de meeste downloads ontvangen. De op één na beste tijd is woensdag om 2 uur ’s ochtends​​​​.
 9. Vermijd middernacht: Podcasts die rond middernacht worden gepost, hebben veel lagere downloads dan shows die tussen 2 uur en 6 uur ’s ochtends worden gepost​​.
 10. Aangepast aan je publiek: Het is belangrijk om je eigen data te analyseren en aanpassingen te maken op basis van wanneer jouw luisteraars het meest actief zijn. Als jouw data bijvoorbeeld een piek op woensdag laten zien in plaats van dinsdag, kan het zinvol zijn om je publicatieschema daarop aan te passen​​.
 11. Genre-overwegingen: Verschillende genres kunnen beter presteren op verschillende dagen. Bijvoorbeeld, comedy-podcasts kunnen helpen om de midweekse blues te verlichten en zijn daarom wellicht geschikt voor een woensdagpublicatie. Podcasts die gericht zijn op zelfzorg en verbetering, industrienieuws en updates kunnen goed aansluiten bij ochtendcommuters en zijn dus wellicht beter geschikt voor vroege weekdagen​​.
 12. Consistentie: Wat uiteindelijk het belangrijkst is, is consistentie. Het op hetzelfde moment en op dezelfde dagen publiceren helpt je publiek om een luisterroutine rond je podcast op te bouwen​​.

De dagen en tijden waarop de meeste podcasts worden gepubliceerd zijn over het algemeen als volgt:

Dagen: De meeste podcasters publiceren hun afleveringen op woensdag, gevolgd door dinsdag en donderdag. Dit patroon komt overeen met de dagen waarop, volgens onderzoek, podcasts de meeste downloads ontvangen​​​​.

Tijden: Wat betreft de tijd, wordt de meeste content gepubliceerd tussen 2 uur en 5 uur ’s ochtends, met een piek om 5 uur ’s ochtends. Dit tijdsbestek is gekozen omdat het samenvalt met de tijd waarop afleveringen de meeste downloads lijken te ontvangen​​​​.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*