Ook Ton Verlind werd door inlichtingendienst benaderd voor doorspelen informatie

Ton Verlind (KRO Brandpunt)

NRC meldt vandaag in een artikel dat de Algemene Informatie en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Veiligheidsdienst (MIVD) ‘geheim agenten’ ronselen in journalistieke kring. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt naar aanleiding daarvan met een felle veroordeling van deze praktijken. Oud-Brandpunt-verslaggever Ton Verlind verbaast zich over de opwinding.

‘Dat de AIVD journalisten werft als informant is volgens mij zo oud als de weg naar Kralingen. Het is niet dat waar ik me over verwonder, maar dat dit in de journalistieke wereld tot nu toe zo weinig aandacht heeft gekregen; dat verbaast me. Als Brandpunt-verslaggever werd ik begin tachtiger jaren door een medewerker van de de BVD (voorganger van de AIVD) benaderd met de vraag of ik informatie wilde delen over wat zich in de Molukse gemeenschap afspeelde. Als journalist kwam ik op bijeenkomsten waar de Molukse zaak werd besproken, zeiden ze. ‘Je hebt toch ook altijd filmmateriaal dat de uitzending niet haalt’, zei de BVD-medewerker. Ze vroegen of ze daarover mochten beschikken. Geen haar op mijn hoofd dat het ooit heeft overwogen. Ik heb dat voorval vorig jaar beschreven in mijn boek ‘Een schitterende slangenkuil’ en het ook wel eerder gedeeld met journalisten. Maar dat leidde tot mijn verbazing nooit tot enige vorm van opwinding, afwijzing of nieuwsgierigheid’.

3 Comments

  1. Bizar dit! We hebben altijd een grote mond over landen als rusland, waar de overheid journalisten onder druk zet, maar had niet verwacht dat dit ook in Nederland gaande is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*