Online monumenten legendarische sportverslaggevers

Beeld en Geluid publiceert interactieve verhalen over Theo Koomen, Henk Terlingen en Dick van Rijn.

Beeld en Geluid lanceert online monumenten voor legendarische Nederlandse sportverslaggevers Theo Koomen, Henk Terlingen en Dick van Rijn in de vorm van interactieve verhalen vol archiefbeeld en -geluid uit hun carrières. De monumenten zijn het online component van de Sportzomer-activiteiten die Beeld en Geluid in juli en augustus organiseert.

De interactieve verhalen zijn te lezen, bekijken en luisteren opinbeeldengeluid.nl/sportzomer. De verhalen over Theo Koomen en Henk Terlingen zijn nu al beschikbaar, het verhaal over Dick van Rijn wordt op 5 augustus, bij de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, gepubliceerd.

Drie sportverslaggevers

Theo Koomen (1929 – 1984) stond bekend om zijn enthousiaste en bevlogen manier van verslaggeven. Zijn beeldend en kleurrijk taalgebruik maakte hem bij radioluisteraars zeer geliefd. Uiterst populair waren zijn verslagen in Radio Tour de France in de jaren 70 en 80, waar Koomen verslag deed van achterop de motor. Of deed alsof…

Henk Terlingen (1941-1994) introduceerde een nieuwe manier van presenteren. Hij was rebels, parodieerde erop los en was zelfs verantwoordelijk voor de eerste vloek op de Nederlandse radio. Hij gafStudio Sport in de jaren 70 een eigen – en eigenzinniger – gezicht en bedreef betrokken journalistiek; in die tijd uniek.

Dick van Rijn (1914 – 1996) was pionier van de sportverslaggeving op de Nederlandse radio. Hij werd vooral bekend van AVRO’s Wekelijkse Sportrevueen NOS Langs de Lijn, en versloeg de Olympische Spelen meermaals. Van Rijn was initiatiefnemer van de AVRO-cross en zette zich in voor amateur- en gehandicaptensport.

  •  
  •  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*