Onderzoek: TV blijft middelpunt bij consumptie videocontent

RTL AdAlliance, het internationale saleshuis van RTL, heeft de resultaten gedeeld van de derde editie van het “The New Life of the Living Room” onderzoek. Dit onderzoek biedt diepgaand inzicht in de houding van Europeanen ten aanzien van videocontent en vergelijkt voor het eerst de videoconsumptiegewoontes van 11 Europese markten, waaronder Nederland, met die in de VS. Meer dan 10.000 mensen tussen 18 en 64 jaar namen deel aan het onderzoek, waarbij per land tussen de 700 en 1.000 respondenten werden ondervraagd. De uitkomsten tonen een toenemende diversiteit in videoconsumptie en hoe kijkers zich overweldigd voelen door de hoeveelheid content van vandaag de dag.

De TV blijft het favoriete videoapparaat voor Europeanen: 76% van alle respondenten gebruikt de TV dagelijks, een percentage dat onveranderd is ten opzichte van de vorige meting. Smartphones staan op de tweede plaats met 64%, een daling ten opzichte van de vorige meting (69%). In de VS delen TV’s en smartphones de eerste plaats met beide dagelijks gebruik door 74% van de respondenten. PC’s en notebooks staan op de derde plek, zowel in de VS (50%) als in Europa (41%).

In Europa ligt de nadruk op nieuws- en (licht) informatieve programma’s op lineaire televisie, terwijl in de VS vooral sportcontent wordt gekeken. In 2024 heeft 78% van de respondenten in Europa een smart TV, een stijging van 71% in 2022. Ondanks de diversificatie van content blijft lineaire TV populair: meer dan twee derde van de respondenten kijkt ten minste één keer per week lineaire TV, en 53% van de Europese respondenten kiest dit als eerste bij het aanzetten van de TV.

De overvloed aan content leidt tot keuzestress: 60% van de Europese respondenten voelt zich soms verloren in het aanbod, terwijl 64% van de Amerikaanse respondenten hetzelfde aangeeft. Gebundelde content wordt omarmd door 44% van de Amerikanen en 22% van de Europeanen, wat wijst op een behoefte aan eenvoud.

Amerikanen kiezen vaker voor streamingdiensten dan Europeanen, waarbij AVoD en FAST in de VS populairder zijn. Amerikaanse kijkers hebben een hogere tolerantie voor reclame dan Europese kijkers, hoewel Europese respondenten reclame op AVoD en SVoD platforms minder storend vinden dan op andere platforms.

Deze tekst is een bewerking door Screenforce van het artikel over dit onderzoek op advanced-television.com, aangevuld met informatie uit het onderzoeksrapport. Je kunt de pdf hier downloaden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*