Onzeker of Nederland volgend jaar meedoet aan het Songfestival

De afgelopen weken is er veel gebeurd achter de schermen bij AVROTROS in de nasleep van de teleurstellende afloop van het Songfestival voor Nederland. In een recente verklaring hebben zij geprobeerd zo veel mogelijk informatie te delen, hoewel niet alle details openbaar gemaakt kunnen worden.

Diskwalificatie Joost Klein

Het onderzoek naar het incident na afloop van het optreden van Joost Klein in de tweede halve finale is nog in behandeling bij het Zweedse Openbaar Ministerie. AVROTROS heeft aangegeven dat zij op basis van de huidige informatie de diskwalificatie nog steeds als onnodig en disproportioneel beschouwen. Verdere details kunnen niet worden vrijgegeven om het onderzoek niet te beïnvloeden.

Onderzoek EBU

AVROTROS heeft, net als andere deelnemende landen, een verzoek gekregen om mee te werken aan een onderzoek door de European Broadcasting Union (EBU). Hoewel zij hun medewerking hebben toegezegd, benadrukt AVROTROS dat er een breder, diepgravend en onafhankelijk onderzoek nodig is. Dit onderzoek zou niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en de EBU moeten omvatten, maar ook de rol en het mandaat van de Reference Group, de regels en procedures bij klachten, en de toenemende druk op artiesten en delegaties.

Toekomst

AVROTROS benadrukt dat het Eurovisie Songfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit principe zou volgens hen het uitgangspunt moeten blijven. Totdat AVROTROS vertrouwen heeft dat er structurele aanpassingen zijn doorgevoerd die artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal stellen, blijft deelname aan toekomstige edities van het Songfestival in beraad.

1 Comment

  1. Wil de redactie in het vervolg niet klakkeloos persberichten overtypen? Waar nodig svp even duiding geven. Wat is bv de Reference Group? Nu moet ik dat zelf opzoeken. Het blijkt een soort raad van toezicht te zijn. En dat terwijl de EBU ook toezicht houdt op het organiserende land. Tja, ondoorzichtig dus.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*