Talkshowgasten blank en vaak werkzaam in de media

De diversiteit van gasten aan tafel bij talkshows is niet verbeterd ten opzichte van 2016. Dat meldt Trouw naar aanleiding van eigen onderzoek. Het aantal gekleurde deelnemers in deze programma’s is zelfs iets gedaald. Het aantal vrouwen als gast is wel iets gestegen. Wat verder opvalt is het hoge aantal gasten dat zelf in de media werkzaam is. Een op de drie gasten is journalist of programmamaker.

Het dagblad heeft de gasten van Pauw, De Wereld Draait Door en RTL Late Night tussen 30 oktober en 24 november bijgehouden. Tussen 4 en 15 december zijn de gasten bij Jinek geturfd. In totaal zijn er 70 uitzendingen met 446 gasten bekeken. Trouw vergelijkt de cijfers met het onderzoek van Motivaction in 2016naar 164 uitzendingen van dezelfde programma’s gekeken met in totaal 936 gasten.

Van alle gasten is 91 procent blank. Dat is een stijging van drie procent in vergelijking met vorig jaar. Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat 35 procent van alle gasten een vrouw was. Dat is vijf procent meer dan het onderzoek van Motivaction. Toch is het nog geen representatieve weergave van de samenleving, waar ongeveer de helft van alle mensen vrouw is. Wat ook opvalt is het hoge aantal gasten dat zelf in de media werkzaam is. Een op de drie gasten is journalist of programmamaker.

In oktober 2017 maakte NPO, SBS en RTL al bekend dat zij meer willen doen aan diversiteit.

Bron: Trouw

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*