Onderzoek: Netflix nog steeds verruit populairste streamingdienst in Nederland


In een recent onderzoek naar het gebruik van betaalde videostreamingsdiensten blijft Netflix de onbetwiste leider. Een opmerkelijke 62% van de ondervraagden geeft aan gebruik te maken van Netflix, hoewel de dienst een kleine daling van 2,6% kent vergeleken met vorig jaar. Videoland claimt de tweede plek met 28%, een aanzienlijke afstand van de marktleider. Dat blijkt uit onderzoek van NMO.

Interessant in dit onderzoek is dat het gebruik van de diensten niet gekoppeld is aan het bezit van een abonnement. Dit wijst op een brede waardering voor Netflix als een go-to bron voor entertainment, ongeacht of men rechtstreeks betaalt voor de dienst.

De markt ziet ook nieuwkomers zoals HBO Max en Viaplay, die zich een weg banen in het landschap van videostreaming. Deze grotere, internationale aanbieders hebben in 2023 een lichte groei doorgemaakt, wat de competitieve dynamiek van de sector onderstreept.

Opvallend is dat 23% van de respondenten aangeeft geen gebruik te maken van enige betaalde videostreamingsdienst, met name binnen de leeftijdsgroep 65+, waarvan 52% aangeeft geen videostreamingsdiensten te gebruiken.

Een ander significant fenomeen is de opkomst van ‘stapelaars’, ofwel consumenten die meerdere streamingdiensten tegelijkertijd gebruiken. Het gemiddelde aantal gebruikte diensten per persoon is gestegen van 1,7 in 2021, naar 1,9 in 2022, en heeft in 2023 een piek bereikt van 2,5. Deze toename is voornamelijk te zien bij gebruikers die zich abonneren op vier of meer diensten, wat duidt op een groeiende trend van het combineren van verschillende streamingplatforms om aan uiteenlopende entertainmentbehoeften te voldoen.

Dit onderzoek schetst een dynamisch beeld van de videostreamingmarkt, waarbij Netflix zijn toppositie behoudt ondanks nieuwe uitdagers en een veranderend consumentengedrag dat de deur opent voor meer diversiteit en personalisatie in streamingkeuzes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*