Onderzoek: Jongeren zwaar beïnvloed door reclame over snel geld verdienen op sociale media

In een nieuw onderzoek uitgevoerd door Wijzer in Geldzaken, een vooraanstaand initiatief van het Nederlandse ministerie van Financiën, is gebleken dat een overweldigende meerderheid van de jongeren – twee derde om precies te zijn – zich laat beïnvloeden door advertenties en videopromoties op sociale media, zoals TikTok, Insta, Facebook en Youtube, die het snel verdienen van geld propageren. Deze bevindingen, die voortkomen uit een enquête onder meer dan 1,000 jongeren, werpen licht op de impact van digitale marketing en de invloed van influencers op financiële besluitvorming.

Het onderzoek onthult dat maar liefst 98% van de respondenten wordt blootgesteld aan content over het investeren in aandelen en cryptocurrencies, waarbij deze kansen vaak worden voorgesteld als gegarandeerde succesverhalen. Wijzer in Geldzaken benadrukt echter dat deze voorstellingen misleidend kunnen zijn, omdat ze zelden de potentiële risico’s en de realiteit van financiële investeringen belichten.

Interessant is dat ongeveer 39% van de jongeren die hebben gehandeld op advies van sociale media-influencers beweert daadwerkelijk winst te hebben gemaakt. Aan de andere kant geeft 30% toe dat het volgen van dergelijk advies hen in financiële problemen heeft gebracht. Dit duidt op een aanzienlijke discrepantie tussen de verwachtingen die worden gewekt door online content en de werkelijke uitkomsten van deze investeringen.

Deze bevindingen benadrukken de noodzaak voor meer bewustwording en educatie omtrent financiële besluitvorming onder jongeren. Wijzer in Geldzaken roept op tot een meer genuanceerde benadering van financiële educatie, waarbij zowel de kansen als de risico’s van investeren worden belicht, om jongeren beter voor te bereiden op verantwoordelijke financiële beslissingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*