Onderzoek: 95% van serieliefhebbers wil niet wekelijks wachten op een nieuwe aflevering

Kijken Nederlandse streamers het liefst de hele week vol verlangen uit naar een nieuwe aflevering of willen ze het hele seizoen in één keer online hebben? In aanloop naar de wekelijkse releases van de langverwachte series ‘House of the Dragon’ en ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ deed de redactie van Streamwijzer onderzoek onder 1.000 respondenten. Hieruit blijkt dat maar liefst 19 op de 20 serieliefhebbers als voorkeur heeft dat een streamingdienst alle afleveringen van een serie tegelijk online zet. 

Slechts 1 op de 20 seriekijkers wacht liever een week op nieuwe afleveringen bij streamingdiensten
Wij vroegen deze week aan groepen van film- en serieliefhebbers of zij liever elke week naar een nieuwe aflevering van een serie toeleven of het hele seizoen in één keer online zien verschijnen. Hieruit blijkt dat een overgrote meerderheid van maar liefst 95% aangeeft de voorkeur te hebben voor het direct lanceren van alle afleveringen van een nieuw seizoen. Één respondent, Luc, reageert onder de poll: “Ik kijk een heel seizoen in 1 week, vind 3 a 4 episodes per avond heerlijk.” Hendrik ziet het anders en vertelt: “Wekelijkse afleveringen. All the way. Bij wekelijkse afleveringen kun je met fans onderling er redelijk vanuit gaan dat iedereen bij is tot de laatste episode, dat mis je als alle afleveringen in één keer droppen. De ‘fan-ervaring’ is op die manier veel toffer bij wekelijkse episodes.”

Kijkgedrag van de Nederlandse streamer is veranderd
De resultaten laten duidelijk zien dat het kijkgedrag van de Nederlandse streamer is veranderd. In de tijd dat de voornaamste manier om series te kijken de tv-uitzending was, werd door serieliefhebbers met liefde geaccepteerd dat er een weekje moest worden gewacht op nieuwe afleveringen. Nu wil men liever bingewatchen en wordt van streamingdiensten verwacht dat het hele seizoen direct ter beschikking van de kijker wordt gesteld. Deze tactiek heeft vaak niet de voorkeur van het video on demand-platform, omdat kijkers door verspreide lanceringen over meerdere weken langer een abonnement moeten aanhouden om een volledige serie up-to-date te volgen.

5 Comments

  1. Een 1x alles achter elkaar kijken natuurlijk. Gewoon kijkertje pesten door steeds een week te wachten met een nieuwe aflevering op een streamingdienst.

    Maar zullen we in Nederland ophouden met alles achter elkaar kijken bingewatchen te noemen? Hier is de media (met name RTL/Videoland) een aantal jaren geleden mee begonnen alsof het echt totaal iets nieuws betreft en moesten zo nodig dat woord overnemen van de Amerikanen. Dat achter elkaar kijken stamt echter al uit de tijd van de videoband. Ophouden met dit hype woordje, je kijkt een serie of films gewoon achter elkaar en dat heet in Nederland gewoon alles achter elkaar kijken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*