PersVeilig maakt website nog laagdrempeliger

PersVeilig heeft haar website ingrijpend vernieuwd en uitgebreid. Hiermee worden journalisten en mediamakers nog beter ondersteund bij het omgaan met bedreiging en geweld tijdens de uitoefening van het werk.

Zo is voortaan op de website informatie te vinden over de vormen van agressie en geweld die journalisten tegenkomen. Ook staan er praktische tips over wat journalisten kunnen doen als zij dit meemaken en zich bedreigd hebben gevoeld.

‘PersVeilig blijft continue in beweging’
De verschillende wijzen waarop PersVeilig journalisten ondersteunt, zoals trainingen, richtlijnen voor veiligheidsbeleid, informatiemateriaal, maar ook de Balie Persvrijheid hebben met deze nieuwe website een gezamenlijke, overzichtelijke plek gekregen.
Journalisten die te maken krijgen met geweld en bedreiging krijgen zo op adequate wijze informatie over wat zij kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen incidenten.

“PersVeilig blijft continue in beweging. Met deze vernieuwde site laten we zien waar we in minder dan drie jaar naar toe zijn gegroeid.” 

Peter ter Velde, projectleider PersVeilig 

Meld een incident
Om inzicht te krijgen in agressie tegen journalisten, de juiste acties te kunnen nemen en ook stakeholders te laten zien wat er gebeurt, is het van groot belang dat journalisten melding doen bij PersVeilig. Met de ‘Meld een incident’-button op iedere pagina, wordt dit zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk.

Bescherming journalisten blijft nodig
Het aantal meldingen dat journalisten doen bij PersVeilig, bewijst dat het nodig is om journalisten te beschermen tegen geweld en agressie tijdens het uitoefenen van het werk. Sinds de oprichting van PersVeilig in 2019 lopen de meldingen op. In 2020 meldden 121 journalisten een incident, in 2021 waren dit er 272 en tot begin deze maand ontving PersVeilig al ruim 100 meldingen van journalisten met name over bedreigingen en fysiek geweld. Naast melding doen, is het van belang dat journalisten zichzelf beschermen door de gratis PersVeilig trainingen te volgen.

Over PersVeilig
PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie. PersVeilig heeft als doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en tegen juridische claims.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. PSM Weekly | 10 - 16 August 2022 - Public Media Alliance

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*