Omstreden komiek stopt tijdelijk bij televisie

De Duitse cabaretier Jan Böhmermann, die vorige maand in een ‘hekelgedicht’ de Turkse president Erdogan op de korrel nam, neemt een tijdje pauze met zijn televisiewerk. Dat heeft hij op zijn Facebookpagina laten weten. Op 31 maart droeg Böhmermann als presentator van een satirisch ZDF-programma een gedicht voor waarin hij Erdogan onder meer een pedofiel en een geitenneuker noemde.

De Turkse president diende woedend een klacht in, wat in Duitsland tot een fel debat heeft geleid over de vrijheid van meningsuiting. En over de positie van bondskanselier Merkel en de vluchtelingenafspraak tussen de EU en Turkije, bedoeld om de grote migrantenstromen naar met name Duitsland in te dammen. 

Het Duitse wetboek van strafrecht verbiedt beledigingen van buitenlandse bevriende staatshoofden, maar laat het aan de overheid om te beslissen er een strafzaak kan komen. De Duitse regering gaf vrijdag toestemming voor een eventuele vervolging van de komiek. De Duitse publieke omroep ZDF heeft Böhmermann, die al dagen ondergedoken zit, alle steun toegezegd als de justitie inderdaad een zaak begint.

Bron: Volkskrant/Der Spiegel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*