Omrop Fryslân wint Europese prijs met docu over beeld Johan Cruijff

Omrop Fryslân heeft een prestigieuze Europese prijs gewonnen voor een documentaire over Hans Jouta die een beeld van Johan Cruijff maakt. ‘It Masterstik’ (The Masterpiece) won de Circom 2021 in de categorie muziek en kunst. De makers van de Fryslân DOK-documentaire zijn Albert Jensma, Ate de Jong en cameraman Jorrit Meinsma. De prijzen van de Circom zijn voor de beste productie van de regionale omroepen in Europa. Dertig landen zijn aangesloten bij de organisatie. Dit jaar waren er in totaal 191 inzendingen.

Inspirerende documentaire
Volgens het juryrapport is ‘It Masterstik’ een inspirerende documentaire die de kijker laat dromen over het leven en kunst. De documentaire vertelt het persoonlijke verhaal van Hans Jouta die het beeld van Cruijff maakt. In de tijd van de opnames overleed Jouta zijn vader. Hij had een goede band met zijn vader en vertelt met veel liefde over hem. “Er ontstaat een geweldige ervaring over de droom van een kunstenaar en zijn vader – beiden fans van voetballer Johan Cruijff – die resulteert in een bronzen beeld van hun idool: Het Masterstik”, zo staat in het juryrapport. De krachtige manier hoe dit verhaal in deze documentaire is vormgegeven, heeft veel indruk gemaakt op de jury: “De beelden zijn zeer poëtisch en regie, camerawerk en montage zijn zeer goed.”

Diep geraakt
Maker Albert Jensma over zijn werk: “Altijd als ik bij Hans was, vertelde hij dat hij voelde dat alles – al van kinds af aan – in het teken stond van de grote opdracht. Zijn meesterstuk, een soort van laatste kunstwerk over een tijd waarin hij de mooiste avonturen beleefde met zijn vader. Dat was voor mij een geweldig verhaal. De liefde van een zoon voor zijn vader, de vader die Alzheimer heeft en stervende is. En dan in de laatste minuut een gemeenschappelijke wens die uitkomt. Dit verhaal heeft mij diep geraakt, zo veel liefde tussen vader en zoon. Dat wilde ik met deze film laten zien aan anderen.”

Verdiend
Eindredacteur Piter Tjeerdsma vindt de prijs een prachtige opsteker voor Omrop Fryslân en voor de redactie van Fryslân DOK. Het is belangrijk en geeft veel energie. Maar voornamelijk voor de maker Albert Jensma vindt Tjeerdsma het mooi. “Hij heeft het verdiend. Hij heeft een bijzondere, eigen manier van kijken en vertellen. Het lijkt zo gewoon, maar het is speciaal. Dat het gewone heel bijzonder kan zijn.”

Het beeld bij de Johan Cruijff Arena, het voetbalstadion van Ajax, is inmiddels onthuld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*