Omroeppensioenen eindigen 2018 in mineur

PNO Media in Hilversum heeft 2018 in mineur afgesloten. Het pensioenfonds voor de omroep en de boekenbranche zag de zogeheten beleidsdekkingsgraad (over de afgelopen twaalf maanden) in december dalen tot 106,0 procent.

Dat maakte het pensioenfonds deze week bekend. Een maand eerder stond de beleidsdekkingsgraad nog op 106,3 procent.

Beurs en rente

De oorzaak van de achteruitgang in de laatste maand van het voorbije jaar waren de dalende beurskoersen (waardoor het belegde vermogen minder waard werd) en de eveneens dalende marktrente (waardoor het vermogen in de toekomst minder snel groeit).

Overigens stond de beleidsdekkingsgraad er precies een jaar gelden slechter voor (102,0 procent) en enkele jaren gelden nog veel slechter (in oktober 2016 bijvoorbeeld 91,8 procent). De huidige beleidsdekkingsgraad betekent dat voor elke euro aan pensioenverplichtingen nu 1,06 euro aan vermogen beschikbaar is.

Indexatie

Omdat de beleidsdekkingsgraad nog steeds onder de 110 procent ligt mogen de pensioenen van al gepensioneerden en de pensioenrechten van nog werkenden niet worden geïndexeerd. Die uitkeringen en rechten blijven daardoor achter ten opzichte van de prijsontwikkeling (de inflatie).

Boven een beleidsdekkingsgraad van 110 procent kan weer gedeeltelijk worden geïndexeerd. Boven de 125 procent kan volledig worden geïndexeerd. Waar mogelijk kunnen dan ook eerder opgelopen achterstanden worden gerepareerd.

Er is nóg een kengetal: de actuele dekkingsgraad. Die geeft de laatste stand van zaken weer. Die actuele dekkingsgraad zakte in december fors van 105,0 naar 101,2 procent. De beleggingsverliezen bedroegen die maand 1,7 procent, terwijl de dalende marktrente de actuele dekkingsgraad met nog een 1,8 procentpunt omlaag drukte.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*