Omroepen onder het vergrootglas

OCW start onderzoek naar bestaansrecht van omroepen.

Het bureau Andersson Elffers Felix heeft van het ministerie van OCW de opdracht gekregen om ‘aanvullende criteria te leveren die de maatschappelijke worteling van de omroepen aantonen’. Oud-PvdA-politicus Walter Etty is een van de uitvoerders van dit onderzoek. De minister voldoet hiermee aan een wens van de Tweede Kamer.

Het onderzoek komt tegemoet aan het idee dat er niet alleen behoefte is aan criteria die de toelating tot het bestel regelen, waardoor er steeds meer omroepen bijkomen, maar dat er ook een achterdeur moet zijn waarlangs omroepen kunnen vertrekken als ze onvoldoende steun hebben in de samenleving.

Walter Etty, eerste afzender van de startnotitie, lijkt omroepen bij voorbaat gerust te willen stellen over de uitkomst. ‘Het is geenszins de bedoeling de organisatie van het publieke bestel op de tekentafel te leggen, mocht die gedachte bij u opkomen’, zo staat in de startnotitie, waarmee de omroepen worden uitgenodigd aan dit gesprek deel te nemen.

De gesprekken worden gevoerd aan de hand van ‘hypothetische modellen’, waarin verschillende criteria worden gehanteerd voor de legitimiteit van een omroep. De omroepen moeten aangeven in welke mate ze zelf vinden dat ze aan die criteria voldoen. Het gaat daarbij onder meer om de vraag of kijkers- en luisteraars nog herkennen welke programma’s bij welke omroep horen.

Zie ook het commentaar van Ton Verlind: “Onderzoek naar bestaansrecht van omroepen“

3 Comments

  1. Eerst laat Den Haag diverse omroepen fuseren met zwaar pressiemiddel dat ze anders moeten bezuinigen en medewerkers moeten ontslaan en vervolgens worden dezelfde fusieomroepen door Den Haag gebraden door gemis van pluriformiteit (als dat er niet al door moederorganisatie NPO er uit wordt geslagen)

  2. De NOS/NOB Radio Televisie eens ene’ Uniek stuk van de wereld hier in Nederland.
    Dat had zo moeten blijven, maar tja’ tja’ tja’ er werdt voor kapitalen geïnvesteerd en niet of nauwelijks gebruikt !
    En verpest door de grote piraat van Nederland Veronica.
    Nu’ is ’t te laat door de vereenvoudigingen van de techniek iedereen kan nu Radio CQ. Televisie maken en zelfs Joop v/d Ende/de Mol zal ’t niet meer lukken deze onbetaalbare organisatie in stand te houden !

1 Trackback / Pingback

  1. Ton Verlind: ‘Samenwerken tot er niets meer is’ - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*