‘Omroep X heeft al duizenden betaalde leden’

Naast Omroep Zwart wil ook omroep x zich richten op meer diversiteit in de media. Volgens omroep x is het verschil dat zij dit op een positieve en progressieve wijze willen doen.

Als het aan omroep X ligt gaat vanaf 1 januari 2022 de tv op zwart. De nieuwe omroep, een initiatief van tv-veteranen Guilly Koster en Ivette Forster, streeft naar meer inclusie op de Nederlandse televisie en met succes. In minder dan een maand tijd heeft de omroep, zonder de inzet van bekende Nederlanders en controversiële uitingen, al duizenden betalende leden aan zich weten te binden. Om het vereiste aantal van vijftigduizend betalende leden te behalen is vandaag een landelijke wervingscampagne gestart.

Omroep X is niet de enige omroep die een plek in het publieke bestel wil bemachtigen ‘voor betere afspiegeling van de samenleving op tv te krijgen’.

Volgens henzelf is het wel de enige omroep die dit op een progressieve en positieve manier wil bereiken. De omroep is bedoeld voor mensen die ‘zwart’ zijn in hun visie op de maatschappij en niet per se van huidskleur. Zwart slaat op een maatschappijvisie die staat voor inclusiviteit en gelijkwaardigheid, net zoals rood staat voor links, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.

De initiatiefnemers Koster en Forster zijn geen onbekenden in de mediawereld. Samen waren zij in 1988 de eerste zwarte presentatoren die een eigen talkshow (Bij Lobith/VPRO) op de Nederlandse televisie kregen. Zij willen door het oprichten van Omroep X hun jarenlange media-ervaring en hun kennis inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming in Nederland. Ons land is rijk aan professionals van allerlei kleur en afkomst, en Koster en Forster laten zich door hen terzijde staan.

Guilly Koster: “Met Omroep X willen we televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan één cultuur. In de programma’s die X gaat uitzenden worden hete hangijzers niet uit de weg gegaan. Bij ons zal een zwart persoon bij een talkshow aanschuiven om zijn kennis te delen, niet alleen om te praten over discriminatie, soulmuziek of sport. De culturele diversiteit hoeft bij de programmamakers straks in ieder geval niet te worden gezocht, zoals nu het geval is, onze makers zijn zelf al divers!”



10 Comments

  1. ja, gaan we weer:
    “streeft naar meer inclusie op de Nederlandse televisie” Inclusie?
    Schrijf dan gewoon in begrijpelijk Nederlands
    “Inclusie staat tegenover uitsluiting en discriminatie.”

    En alleen TV ? Zouden ze wel weten dat je als PO ook radio moet maken?

    • Eigenlijk onzin dat een omroep altijd maar radio EN televisie moet maken.
      Op radio gespecialiseerde omroepen zou wel eens een verbetering kunnen zijn. Veronica publiek was indertijd net andersom, Radio, en oh ja, we moeten ook nog wat met TV.

  2. Hoeveel mensen in Nederland zijn niet blank? Eén op de vijftien inwoners? Dan is het toch niet zo vreemd dat je ze niet zo vaak op televisie ziet? Televisie moet toch een afspiegeling van de maatschappij zijn? Positieve discriminatie bestaat niet.

    • Ik vind het jammer dat al die duizenden anders gekleurde Nederlanders, nooit een eigen TV programma hebben mogen krijgen, het lijkt alsof de Nederlandse Media een vesting is, waar anders denkenden/gekleurde Nederlanders geen nooit toegang zullen krijgen, ze waren goed voor in de gouden eeuw misbruikt te worden.Hypocrieten media wolven.
      Zoals John de Mol.Joop van der Ende, en de StaatsTV zoals de NPO enz.

  3. Altijd weer de focus op kleurtjes. Raar dat je geen blanke op die illustraties ziet. Je gaat haast denken dat er mensen worden uitgesloten…..

    • Nee, dat komt niet voor, blanken worden nooit en nergens uitgesloten. Racisme bestaat ook alleen maar bij blanken.

      Blanken op TV zenders in overwegend zwarte landen is ook geen gezicht.

      • Ruud Poesje: Komt alleen in dit land voor:

        – Neem de gemiddelde cover van het ANWB blad, vaak gekleurd
        – Neem een gemiddeld tijdschrift: altijd moet er een kleurtje bij, enkel blank mag niet
        – Neem illustraties op o.a. NOS.nl, vaak een hoofddoekje erbij of een kleurtje, enkel blank zie je niet
        – Neem een gemiddelde “feel good foto”, altijd een gekleurd iemand waarbij de vrouw blank is en de man zwart of een kleurtje, andersom mag niet (want racisme en onderdrukking)

        “Blanken op TV zenders in overwegend zwarte landen is ook geen gezicht”, kijk daar zeg je het zelf al. Keer het om: Zwarten in overwegend blanke landen is ook geen gezicht!

        En zo is het maar net. Maar Nederland wil enkel alles zwart en met een kleurtje, want: “afspiegeling van de maatschappij”, euh?

        Humberto Tan is boos, omdat er geen aanbeveling werd gedaan voor een zwarte trainer voor het Nederlands elftal. Dit is pure discriminatie van deze meneer. Het gaat om kwaliteit, maar Tan wil kwantiteit, want zwart telt.

        Pardon?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*