13 Comments

 1. Een kleine eeuw na de introductie van een zuilensysteem in het Nederlands omroepbestel, dient er zich een opleving aan die net als toen aan de uiterste flanken staan van hun stroming. Dit is het resultaat van de zeer beperkte hervormingen die de politiek durfde door te voeren in de laatste decennia. Elke toevoeging aan dit bestel betekent meer personeel, meer overhead, meer management en dat gaat allemaal ten koste van de programmering.

 2. Beste Andre,

  Wat je aangeeft is allemaal wel waar maar ik ben blij met dit initiatief van Arnold Karskens! Ik wordt misselijk van al die politiek links correcte programma’s als M, OP1, Nieuwsuur, Eenvandaag en ga zo maar door. Dat wij nu Ongehoord Nederland krijgen is omdat omroep WNL als rechts tegenwind compleet mislukt is! Ook zij waren voorstander van Joe Biden en dat de NOS vanaf dag 1 Donald Trump als president van de VS niet zagen zitten was ook wel duidelijk.

  Het bloed komt al onder mijn nagels vandaan als ik die kop van Charles Groenhuijzen zie. Als dat een Amerikaan was geweest was het een schaamteloze Democraat, net als Twan Huys(ook zwaar anti-Trump en de Republikeinen), Elco Bosch ban Rosenthal, Michiel Vos, Pieter-Jan Hagens en ga zo maar door! Ik vraag mij af of deze heren wel eens van het woord objectiviteit gehoord hebben? Allemaal politiek links georiënteerd en zeer pro Democraten en zwaar anti Republikeinen. De opluchting bij deze heren dat Donald Trump moet plaatsmaken voor Joe Biden is schaamteloos. Barack Obama is in de ogen van deze heren een soort heilige. En het heeft niet alleen met Trump te maken want deze heren waren ook zwaar anti George Bush. Dat er op Donald Trump van alles aan te merken is zal ik niet tegenspreken. Maar waarom zou ik als Nederlander fan moeten zijn van een 78 jarige bureaucraat die ook al 48 jaar rondloopt in Washington. Vertel mij maar?

  Dat we een opleving van het zuilenstelsel krijgen is omdat de NPO en de NOS zwaar op de hand zijn van de politiek links correcte elite die aan de Amsterdamse grachtengordel woont. De NPO is voor heel Nederland maar daar is nu niks van de merken. Vandaar de opleving van een zuilenstelsel. Al is het wel een andere zuilenstelsel dan vroeger.

  • Je monoloog beginnen met “ik wordT”, dan haak ik al af…

   Voor de rest is het net een overslaande langspeelplaat “links dit, dat, zus, zo…”, vermoeiend om te lezen. Het probleem met het soort internet gekkies zoals jij, die hebben nooit geleerd te nuanceren. En daar zit ook een groot probleem, nuance is ver te zoeken waardoor mensen doorslaan naar “links, NPO, NOS, fakenews”.

   • @Harm, internetgekkie? Het is zeker wel genuanceerd om iemand een internetgekkie te noemen. NPO, NOS, = links klinkt zo gek nog niet. Over nuance gesproken, Alleen de linkse nuance op de NPO telt. Alles wat maar wat maar naar rechts riekt wordt gedemoniseerd of weg gefileerd.

    Hebben al die linkse presentatoren wel eens van nuance gehoord als zij een rechtse politicus vrij vijandig interviewen? Een heel simpel antwoord: NEE!

 3. @
  Beste Hendrik Brands
  je schrijft:
  “Ik wordt misselijk van al die politiek links correcte programma’s als M, OP1, Nieuwsuur,’

  Kun je dat ook met voorbeelden staven?
  Onafhankelijk onderzoek van de universiteit van Tilburg heeft het tegendeel opgeleverd.
  Maar ben benieuwd naar de onderbouwing van je bewering.

  • @Juul: De universiteit van Tilburg heeft onafhankelijk onderzoek uitgevoerd. En van dat argument moet ik onder de indruk raken? Laat mij niet lachen. Het is algemeen bekend dat je als student op welke universiteit dan ook niet het in je hoofd hoeft te halen dat je op de PVV stemt. Dan ben je persona non grata! Dus dat van dat onafhankelijk zijn van de universiteit van Tilburg en andere universiteiten valt ook wel mee!

   Dus je wilt een voorbeeld? Volgens mij heb ik in mijn eerder bericht wel wat voorbeelden gegeven maar op jouw verzoek kan ik er nog wel een aantal geven. Een paar weken geleden was Wopke Hoekstra op bezoek in het programma Buitenhof. Daar werd hij geïnterviewd door Twan Huys. Het ging over de brandstichting in een Grieks vluchtelingenkamp. Niet te geloven, Twan Huys hield daar nooit meer over op! Het CDA was niet barmhartig genoeg en moest meer compassie voor vluchtelingen hebben. Toen Wopke Hoekstra de opmerking maakte dat Nederland niet alle vluchtelingen ter wereld kon opnemen had hij het bij Twan Huys helemaal afgedaan! Hij hield er nooit meer over op. Je zag Wopke Hoekstra op een gegeven moment gewoon geïrriteerd kijken maar een minister van financiën dient zijn beheersing te houden. Oh ja hij was uitgenodigd om over financiën te praten maar omdat Twan Huys zolang over bovenstaande bleef doorzeuren werd dat even snel afgeraffeld. Ik denk dat er met de barmhartigheid van het CDA richting vluchtelingen niks mis mee is.

   Nog een voorbeeld; Geert Wilders zie je nooit in eerder genoemde programma’s omdat hij dan vrij vijandig benaderd wordt. Hij wordt daar niet objectief geïnterviewd. Omroep WNL zou een platform voor Geert Wilders moeten zijn maar dat valt ook tegen! Daarom ben ik blij met Ongehoord Nederland.

   @Juul: het gaat om de Buitenhof aflevering van zondag 13 september 2020.

   • @Hendrik
    Dank voor je uiteenzetting. Ik ga Buitenhof bekijken. Laten we het erop houden dat we het eens zijn dat we het niet eens zijn.
    En wat jij welllcht niet weet dat als je eens weet hoe vaak er geprobeerd wordt Geert Wilders uit te nodigen…………Hij komt gewoon niet. En dan zijn er dus mensen die net als jij schrijven-zeggen dat hij niet objectief geinterviewd wordt. En wat gaat Ongehoord dan bijdragen ? Heb je daar wel eens over nagedacht? De wet verplicht dat ze een “totaal programma” moeten brengen? Zie jij meneer Karskens dat doen? Een consumenten programma/ Hoe gaat dat er dan uitzien ? Op een manier die er al is?

    Hij wordt kennelijk beinvloed door meneer Bosma die voordat ie de politiek in ging werkte bij de PO maar toen z’n contract niet werd verlengt maakte hij er een missie van om de PO onheus te bejegenen. RNW waar hij ook werkte daar is het hem gelukt.

    En je stelling van “het is algemeen bekend…….ens”
    Ik vind dat zonder bewijs te leveren wel een beetje “Trump”……….Iets poneren en dan vinden dat het zo is.

    Ik heb het al vaak geschreven, ik heb 35 jaar PO achter de rug en denk jij nou dat ik s’morgens opstond en dacht nou ga ik eens lekker “links” zijn? kom op.

    Ik heb me de pleuris gewerkt om mensen zoals jij objectief te informeren op elk vlak waarop ik werkzaam was.
    Nee Hendrik, omroep is niet “zo maar wat doen”, daar moet je over nadenken.

    Wat doe jij voor werk of ben je uitgewerkt?

    • Hallo Juul,

     Dat wij het oneens zijn is wel een understatement! Omdat jij bij de NPO hebt gewerkt klopt alles wat jij zegt en een kijker(en belastingbetaler, want ja ik werk gewoon dus draag ook aan de NPO bij)zoals mag dan niet zeggen dat de NPO zwaar links georiënteerd is? Dat is pas Trumpiaans! Nederland is een vrij land en ik mag deze mening er op na houden.

     Bovendien durf ik wel te zeggen dat er heel veel mensen in Nederland het met mij eens zijn. Niet iedereen durft dat hardop te zeggen want dan is men bij de NPO nog beledigd ook. Dus jij hebt 35 jaar bij de NPO gewerkt? Dan kun jij je nog vast wel Wibo van de Linde, Willem Duys en vooral G.B.J. Hilterman nog vast wel herinneren! Ik heb deze mensen niet bewust meegemaakt maar heb begrepen van een van mijn ouders dat dit op de NPO politiek rechts georiënteerde presentatoren waren. Dan kun jij wel op Martin Bosma van de PVV afgeven, maar zijn er anno 2020 vergelijkbare presentatoren als diegene die ik net noemde? Op deze vraag is een heel simpel antwoord: NEE!

     Ik heb alle begrip voor dat Geert Wilders niet meer bij een aantal programma’s komt opdagen. Ook dat baseer ik op datgene wat ik gezien heb. Zelfs bij omroep WNL dat is opgericht om een rechts tegengeluid te bieden heb ik een aantal interviews gezien waarbij hij toch niet echt positief werd geïnterviewd en constant onderbroken werd. Als Twan Huys al bij Wopke Hoekstra een half uur blijft doorzeuren dat het CDA niet barmhartig genoeg is voor vluchtelingen op op een Grieks eiland waarbij men zelf de zaak in de fik steekt hoe zie jij dat dan voor je als Twan Huys Geert Wilders eens over dit onderwerp gaat interviewen? Ik heb wel een idee hoe dat gaat aflopen.

     Over Buitenhof gesproken; Daar heb je het niet te proberen om maar iets rechts te zeggen. Jort Kelder? Te rechts, wegwezen. Syp Wynia? teveel rechtse praatjes ook opeens verdwenen. Joshua Livestro? Was ook opeens weg. Wat is de overeenkomst tussen deze heren. Dat zij RECHTS zijn! Heeft Martin Bosma toch een punt.

     Ook had ik een van mijn ouders begrepen dat de AVRO en de TROS vroeger rechts georiënteerde publieke omroepen waren. Totdat meneer Hiltermann in 1998 wat over asielzoekers durfde te zeggen waar Wilders anno 2020 zijn schouders voor op zou halen. Toen had meneer Hiltermann het bij de AVRO afgedaan. Toen was de AVRO al bang voor de politiek linkse correctheid bij de NPO.

     Wat zijn de AVRO en TROS nu? Een fusieomroep AVROTROS voor de elitaire kliek die op D66 stemt

     De enige presentator die zowel linkse en rechtse politici kan interviewen zonder dat zijn eigen mening van zijn gezicht en vraagstelling is af te scheppen is Jeroen Pauw! Ik had het nooit gedacht te zeggen maar ik vind het jammer dat zijn programma Pauw er niet meer is in plaats van dat slappe aftreksel OP1! Hij kan politici van allerlei pluimage interviewen en zich redelijk neutraal opstellen. Ik heb hem in het verleden prima interviews met Fleur Agema en andere PVV’ers zien afnemen.

     Ja inderdaad, ik hoop dat Geert Wilders bij Ongehoord Nederland regelmatig interviews gaat geven waar hij schaamteloos zijn mening over alles en nog wat mag geven zonder daarbij vijandig bejegend en constant onderbroken wordt. En en een thuiszender wordt voor andere rechts georiënteerde politici. Net zoals de AVRO en TROS vroeger waren.

  • Juul, ik heb meegewerkt aan een onderzoek van de UvA over de TV en de verkiezingen. We moesten turven hoe vaak politici van partijen op de TV te zien waren. Daaruit bleek dat er een evenwicht was tussen “links en rechts”.
   Helaas werd niet naar de omstandigheden in de uitzending en de mate van kritische vragen, voor zover meetbaar gekeken. Ik vond dat toen, heel lang geleden, al een tekortkoming.

   Dus dat evenwicht zegt niets over de objectieve berichtgeving. Het gaat erom hoe een politicus wordt benaderd, hoe kritisch. Een linkse interviewer zal een linkse politicus anders benaderen dan een rechtse.

   En dat is nog steeds zo.
   Als er rechtse politicus, of zelfs een populist aan tafel komt bij BNN-VARA dan zitten daar om te beginnen gasten bij die meedoen met het afbranden van de klant.
   En dat geeft een heel ander effect dan die linkse politicus, die ook wel wat kritisiche vragen krijgt, maar vaak niet de essentiele.

   De grote uitzondering was Wiegel die graag bij de Rode Haan van jouw vriend Jan Nagel kwam. Want hij had de kwaliteit tegenwicht te bieden en vaak de zaak om te draaien in zijn voordeel. Vanwege het spektakel en luistercijfers werd hij vaak uitgenodigd.

   Maar niet alle rechtse politici hebben de kwaliteit van Wiegel, helaas. En dan gaan ze eraan op TV.

   • Beste Ruud, Op zich wat je aangeeft klopt helemaal! Ik ben het niet helemaal eens met de oplossing. Het probleem van de NPO is dat er teveel linkse presentatoren en omroepen zijn! De macht van BNN-VARA bij de NPO is hoe dan ook te groot. Dat Hans Wiegel meesterlijk wist om te gaan met een vijandige omgeving hoeft niet te betekenen dat alle rechtse politici dat dan maar onder de knie moeten hebben.

    Ik hoop dat door de komst van Ongehoord Nederland wat meer balans qua links en rechtse opvattingen bij de NPO komt en de NPO gewoon minder links wordt. Dat Ongehoord Nederland een platform biedt voor rechtse politici en de NPO niet heel Nederland laat geloven dat alleen linkse opvattingen de juiste zijn.

 4. Ik kan de frustraties enigszins begrijpen, maar je lost het niet op door de zoveelste omroep binnen het bestel te halen. Mijn eerder commentaar is er vooral op gericht om het bij de bron aan te pakken.

  Bovendien zie ik de Amerikaanse Democraten niet als een linkse partij, hooguit iets minder behoudend rechts ten opzichte van de Republikeinen. Het blijft vooral beeldvorming dat gevoed wordt vanuit traditionele media en tegenwoordig vooral vanuit sociale media.

  Als Nederlanders zijn we nogal eens geneigd om onze vinger te heffen en onze mening te uiten over buitenlandse politiek. Persoonlijk heb ik niet de behoefte om een keuze te maken tussen Biden of Trump. Dat kunnen de Amerikanen prima zonder onze voorkeur uit te spreken. Ik vind het veel interessanter als een programma als Nieuwsuur mij kan uitleggen wat de voordelen en nadelen zijn in onze relatie met de Verenigde Staten en wat het betekent voor onze economie.

  • Beste Andre,

   Ik wil je een groot compliment geven! Dit is nou precies wat ik bedoel. Jij geeft een keurige objectieve analyse van Amerikaanse Presidentsverkiezingen, Donald Trump, Joe Biden of welk belangrijk Amerikaans politicus dan ook. Nu is het bij de NPO zo dat de Democraten goed zijn en de Republikeinen fout. Dat is de beeldvorming van de NPO en bovengenoemde presentatoren. En dan gaat het mij niet alleen om Donald Trump want ik denk dat het qua republikeinse presidenten al teruggaat naar Ronald Reagan. Al heb ik die periode niet bewust meegemaakt.

   Zoals zoveel dingen in het leven zal de waarheid omtrent dit onderwerp in het midden liggen. Ik hoef van bovengenoemde presentatoren geen gekleurde mening te ontvangen dat als een republikein President van Amerika word er voor mij als Nederlander zijnde een groot gevaar op ons afkomt. Ik wil objectief, van beide kanten neutraal verslag ontvangen. We weten dat Fox News voor de republikeinen is en CNN voor de Democraten is maar daar hoeft de NPO als Nederlandse publieke omroep niet aan mee te doen.

   Ik hoop dat bovengenoemde presentatoren eens jouw stukje lezen want van mijn kant nogmaals hulde hiervoor!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*