NVJ lanceert NVJ Indexatietool voor freelancers

Als zelfstandige is het goed om je tarieven regelmatig tegen het licht te houden en zeker als je tarief al jarenlang ongewijzigd is. De NVJ lanceert vandaag de NVJ Indexatietool. Door het invullen van je tarief en een referentiejaar zie je in één oogopslag wat je tarief zou moeten zijn, inclusief je misgelopen indexatie. Kijk op NVJ.nl/indexatietool.

De NVJ Indexatietool is een handig rekenmodel waarin je in een paar seconden ziet welk bedrag je bent misgelopen als je niet indexeert. Het misgelopen bedrag komt overeen met de stijgende lonen van je collega’s in vaste dienst. Door alleen al de cao-indexatie is het loon van journalisten die vallen onder de Cao Uitgeverij en Cao Publieke Omroep sinds 2014 met bijna 10 procent gestegen. Voor veel freelancers staat het tarief echter al jarenlang stil.

De indexatietool koppelt het tarief van de freelancer aan de verhogingen van de cao’s binnen het uitgeverijbedrijf en de publieke omroep. Stel dat je een woord-, uur- of dagtarief tarief in 2017 hebt afgesproken, dan kies je dat jaartal en de tool rekent uit wat er sinds dat jaartal is geïndexeerd in de cao en past dat toe op jouw tarief.

>> Ga naar de indexatietool

>> Lees ook het interview met initiatiefnemers, en NVJ-secretaris Milen van Boldrik en freelance journalist Arno van ’t Hoog. 

>> Hier lees je het interview met David van Dam over hoe fotografen bij NRC met succes onderhandelden 


Onderhandelen met je opdrachtgever over indexatie?

Op NVJ.nl/indexatietool kun je zelf uitrekenen wat je aan inflatie vanuit de cao ten minste bent misgelopen. Heb je hulp nodig bij het uitrekenen? Of wil je weten hoe jij het effectiefst een groep vormt met collega’s om samen het gesprek aan te gaan? Mail of bel dan de belangenbehartigers voor zelfstandigen, Milen van Boldrik, mvanboldrik@nvj.nl of Lisa Koetsenruijter, lkoetsenruijter@nvj.nl. Uiteraard behandelen zij alles in volledig vertrouwen en met discretie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*