Werkgroep NPO wil niet sectorbreed samenwerken

Dit blijkt uit een bij Nederlands MediaNetwerk uitgelekt document over het toekomstscenario van NPO Start en NPO Start Plus dat vorige maand is opgesteld. 

De NPO-werkgroep met diverse NPO-managers noemen de kabinetsplannen voor sectorbrede samenwerking tussen publieke en commerciële mediaorganisaties een slecht idee en zien liever een geheel zelfstandig NPO-platform. Ook geven zij in het document aan op termijn uit NLZIET te willen stappen. Een opvallende strategie, aangezien in heel Europa juist nu samenwerkingsinitiatieven tussen publieke en commerciële broadcasters ontstaan om gezamenlijk een stevigere positie te creëren tegenover internationale platforms, zoals Facebook, Youtube en Netflix. 

De NPO-werkgroep met mensen uit de NPO-top, waaronder Frans Klein en Nico Rijkhoff, stelt als doel om NPO Plus te laten groeien naar 1 miljoen betalende abonnees. Om dit aantal van betalende abonnees te behalen wil de NPO komende tijd op het gebied van marketingcommunicatie flink investeren reclame op eigen en externe kanalen. Minister Slob schreef in de Mediabrief dat hij de activiteiten van betaaldienst NPO Plus deels aan banden wil leggen.

Afgelopen dagen is NPO met een PR-lobby gestart om Plus te behouden en zelfs groter te maken, ondanks de eerste gestelde kabinetsplannen. De NPO wil met deze strategie binnen het publieke bestel meer invloed krijgen op gebied contentaanbod en distributie. In de mediabrief stelt Minister Slob dat de inhoud leidend zou moeten zijn en niet de distributie. Daarnaast wil het kabinet juist de omroepverenigingen meer mogelijkheden geven om zelf te bepalen hoe zij hun distributie van content regelen.

Het document is gemaakt door Frans Klein (directeur Video NPO), Mezen Dannawi (manager NPO Start/NPO Start Plus), Nico Rijkhoff (directeur publiek & marketing NPO en voormalig topman van Ziggo), Giny Mutsaers (manager policy & finance NPO), Edwin Valent (oud-NPO medewerker/ consultant) alsmede Marcel Peek (oud-NPO medewerker/ consultant).

Bron: NederlandsMediaNetwerk

2 Comments

  1. Waarmee de NPO top dus weer niet in het belang van de kijker bezig is maar met zichzelf. Hoe kan het toch dat zo’n Frans Klein daar nog zit?

  2. Het gevoel was er altijd al, dat er in de dikke managementlaag van de NPO iets niet goed zat. Dit lek maakt toch duidelijk dat deze heren niet alleen economisch, maar ook politiek ageren.

1 Trackback / Pingback

  1. Kamervragen over gelekt document NPO werkgroep - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*