‘NPO Start niet in HD-kwaliteit door kabelaars’

Gisteren stuurde NPO een persbericht uit over het succes van haar eigen NPO Start-platform. Steeds meer consumenten weten het online videoplatform te vinden via pc, connected tv en tablet of smartphone. Bedroeg het totaal aantal gestarte uitzendingen (stream starts) afgelopen zomer nog ongeveer 4 miljoen per week, afgelopen week werd dit aantal zelfs meer dan verdubbeld tot ruim 9,5 miljoen. Toch zijn er ook veel klachten over de matige uitzendkwaliteit in de gratis versie van NPO Start. NPO verwijst naar de betaalde versie NPO Start of NLZIET wanneer kijkers behoefte hebben aan online uitzendingen in HD-kwaliteit. NPO meldt aan Spreekbuis.nl dat HD-kwaliteit gratis online aanbieden financieel niet haalbaar is. Diverse bronnen in het omroepcircuit melden echter dat het de kabelaars zijn die daar een stokje voor steken.

Steeds meer Nederlanders hebben een steeds groter televisiescherm in de huiskamer staan. Televisies met Full HD zijn tegenwoordig de standaard, maar ook 4K televisies liggen alweer enkele jaren in de winkels. Ondanks de optimale televisieresolutie is NPO Start via Connected tv, Chromecast of Apple TV niet in gratis in HD-kwaliteit te bekijken.

NPO meldt: “Het in HD uitzenden van de miljoenen streams die maandelijks bij de NPO worden opgevraagd, is voor een gratis platform als NPO Start niet haalbaar. De investeringen in streaming- en opslagcapaciteit die daarvoor nodig zijn, zouden ten koste gaan van de programma’s. De NPO geeft er voorrang aan om dat geld te blijven investeren in de programmering. Overigens vindt het overgrote deel van het on demand kijken op kleinere schermen plaats, zoals die van smartphones en tablets. De beeldkwaliteit van NPO Start is geschikt voor dit soort schermen. We zien dat terug in onderzoek: het merendeel van het publiek (85%) is tevreden met de beeldkwaliteit van NPO Start.”

Diverse bronnen melden aan Spreekbuis.nl dat de kabelexploitanten de voornaamste belemmering zijn om in HD in NPO Start mogelijk te maken. De NPO ontvangt jaarlijks voor doorgifte meer dan 30 miljoen euro van kabelaars, zoals KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. Deze inkomsten zouden onder druk komen te staan als NPO zelf gratis uitzendingen in Full HD gaat doorgeven. Wat zou kunnen resulteren een extra financiële aderlating bovenop de huidige verwachte bezuinigingen.

NPO gaat niet in op de vraag wat de extra kosten zijn om uitzendingen in HD-kwaliteit ook in de gratis versie beschikbaar te maken. Ook op de vraag of kabelexploitanten van invloed zijn op de keuze om online programma’s niet in hogere kwaliteit gratis beschikbaar te stellen wordt niet ingegaan. “Wij laten ons in het openbaar nooit uit over de inhoud van de gesprekken met distributeurs of de financiële afspraken. Ik kan er dus ook nu niet op ingaan”, aldus de woordvoerder van NPO.

KPN en VodafoneZiggo hebben overigens een monopoliepositie met een marktaandeel van 84,8%. Er gaan geruchten dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) zeer binnenkort met plannen komt om de markt toegankelijker te maklen voor andere aanbieders.

3 Comments

 1. Het linkse NPO krijgt ongeveer 1 miljard aan belastinggeld. Wat mij betreft mag NPO2 worden opgedoekt, tezamen met de publieke grootverdieners. Vrijgekomen geld kan dan in ieder geval worden benut om NPO start volledig gratis te maken in HD kwaliteit. Nu ervaar ik het alsof ik vermogensbelasting of erfbelasting moet betalen om HD kwaliteit te verkrijgen.

 2. Het is niet meer van deze tijd, om welke uitzending dan ook, niet in minstens full HD uit te zenden. Op een tegenwoordig normale tv grootte van 55-65 inch is anders niet meer normaal te kijken. Zelfs mijn telefoon is 4k. De programma’s hebben we nota bene zelf betaald. Gooi dan twee live kanalen er uit en zend die programma’s dan alleen via streaming uit. Één tv zender over voor promotie van programma’s en live talkshows en nieuwsuitzendingen.

 3. NPO start is niet in staat de RIVM briefingen aan de tweede kamer technisch zonder haperen door te geven. Zelfs cruciale uitzendingen als deze, die maatschappelijk iedereen moeten informeren en over gezondheid, leven en lijden gaan hebben storingen. ZELFS DIT KAN NPO START NIET GOED verzorgen?

  Argument is dat het simpelweg te duur zou zijn om dat allemaal in de goede storingsvrije kwaliteit online te zetten. En, tweede argument, investeren in storingvrije techniek zou ten koste gaan van inhoud van de programma’s.

  Wat draagt NPO Start bij aan de inhoud van RIVM briefingen? Het antwoord is niets, ze verzorgen uitsluitend de techniek. Weet u nog: bezuinigingen in de zorg die ons in de ellende gebracht hebben die we nu allemaal ervaren, dat de capaciteit net voldoende is? De NPO kopiert dit beleid door te blijven volharden in met zo min mogelijk middelen een net voldoende acceptabele dienst draaien. Hoeveel mensen er ook klagen, het is aan dovemansoren gericht.

  Maar er is meer aan de hand, hoge storingsvrije kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen. Die van de TV aanbieders.

  Ze doen het dus ook met opzet terwijl u thuis de verbinding checkt zodat u aandacht afgeleid wordt van de werkelijkheid. De incompetentie bij NPO Start is astronomisch maar vooral hun onwil en daarmee hun werkelijke belangen worden verborgen gehouden. Tis maar dat u het weet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*