Bereik boven moraal bij de NPO

Hoe geloofwaardig is een publieke omroep die ruim baan geeft aan de verheerlijking van misdaad en geweld, terwijl dezelfde omroep via een ander kanaal strijdt voor een meer rechtvaardige samenleving? In een essay op de website Wynia’s Week, beschouwt David Stam de kritiekloosheid ten aanzien van criminaliteit (zedendelicten uitgezonderd) bij de NPO. 

In 2012 was er nog flinke ophef toen Willem Holleeder in College Tour aanschoof. Treitervlogger en ophitser Ismail Ilgun kreeg eigen programma’s. Henk Kuipers, van de in 2019 door de rechter verboden motorclub ‘No Surrender’, kreeg een serie bij NPO-omroep Powned. Hij ontving € 12.700,- euro uit verenigingsmiddelen. Geen belastinggeld, zegt Powned er bij. ‘Maar dan heb je ook #ophef’, aldus de roze omroep.

De fascinatie is begrijpelijk, maar de kritiekloosheid tegenover criminaliteit is dat niet. Het is een uitstekende start voor een NPO-carrière. Koplopers van de NPO in het leuk doen met ‘ex’-criminelen zijn de omroep FunX en het hiphop-kanaal van BNNVARA op youtube, genaamd 101Barz. Deze omroepen willen zo graag jongeren bereiken dat het erop lijkt dat moraal geen rol meer speelt. Daarbij is de straatcultuur zo stevig omarmd dat ze die, ook toen die steeds negatiever en platter werd, nooit meer hebben losgelaten. Sterker nog; ze hebben er een voortrekkersrol in verworven.

In het stuk van Stam, te vinden op www.wyniasweek.nl– worden de argumenten waarmee het verheerlijken van criminaliteit in de rapscene vaak wordt goedgepraat één voor één behandeld. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het tegengeluid, dat steeds luider wordt.

1 Comment

  1. Al jaren discussies op “hoog niveau” en intussen worden jongeren blootgesteld aan de modderstroom dat FunX heet. Voor wie deze omroep wel eens heeft beluisterd, zal homofobie, vrouwendiscriminatie en racisme niet vreemd zijn. In de kern is er geen filter, omdat FunX gerund wordt door enkel gelijkgestemden, waarbij zelfs afkomst en cultuur ertoe doen anno 2022.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*