NPO komt met documentaire over muziekprogramma Countdown


Op 22 en 29 mei wordt op NPO 2 de tweedelige documentaire ‘The Story of Countdown’ uitgezonden.
Countdown was een muziekprogramma van de Nederlandse publieke omroep Veronica geproduceerd door Rob de Boer productions B.V. met een eigen podium, waar jarenlang nationale en internationale muziekgrootheden optraden. Dat podium was de televisiestudio Concordia in Bussum, dat zou uitgroeien tot een belangrijke locatie in de geschiedenis van commerciële muziekzenders. Zo begonnen Sky Radio, Radio 538 en TMF met uitzenden vanuit dit pand. Al snel was Countdown een grote concurrent van het legendarische muziekprogramma TopPop (Avro). 
De presentatie van Countdown heeft onder meer in handen gelegen van Lex Harding, Adam Curry, Simone Walraven, Jasper Faber, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Rob Stenders en Simone Angel. 
In 2003 was het programma even terug bij het nu commerciële Veronica onder de naam Countdown: The Files. Het ging hierbij om een programma dat de oude optredens liet zien; het werd gepresenteerd door Suzanne Klemann. In 2004 kwam Countdown weer op televisie. Deze editie werd gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte en Birgit Schuurman. Regie was in handen van Leo van der Goot, Jeroen Kamphoff en Frank Timmer. Producent Rob de Boer en eindredactie deed Peter Adrichem.  In de jaren 80 was Countdown ook internationaal te zien, eerst op Europa TV, later bij Sky Channel en op DDR TV Elf 99. In totaal werd het op zijn hoogtepunt in 22 landen uitgezonden.
In augustus 2016 werd het Countdown beeld-en geluid archief van eigenaar SBS Broadcasting verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Reelin In The Years van David Peck en het Nederlandse mediabedrijf Double 2 van Jan Douwe Kroeske. Peck en Kroeske stellen zich ten doel om het complete Countdown-archief zo goed mogelijk in kaart te brengen.
 Per mei 2021 is beeldmateriaal uit het omvangrijke Countdown/Veronica archief (1978-1993) te zien op het eigen Countdown Youtube kanaal.  

5 Comments

  1. Ben heel benieuwd. Het was al bekend dat men werkte aan een documentaire over “Europe’s number 1 rock show”. Ik heb zelf heel veel Countdown opnames waaronder test opnames uit 1976 en 1977 dus ik ben benieuwd wat we precies te zien krijgen.

    • Dat ben ik niet helemaal met je eens want Countdown was in het begin toen Lex Harding het presenteerde ook behoorlijk progressief en de live-concerten die ze zelf hadden georganiseerd waren heel goed denk bijvoorbeeld maar aan The Police in de Vliegermolen te Voorburg.

1 Trackback / Pingback

  1. Countdown documentaire – The Legendary Curry en van Inkel Show

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*