NOS en VRT verzorgen audiodescriptie bij EK Voetbal

Alle wedstrijden van Oranje en het Belgische voetbalteam volgen met live audiodescriptie. Met de openingswedstrijd, de halve finales en de finales gaat het om minimaal tien wedstrijden die door twee commentatoren worden voorzien van  commentaar speciaal voor deze doelgroep. Het is voor het eerst dat door de NOS op een groot toernooi voetbalwedstrijden met live audiodescriptie worden aangeboden.  In Nederland zijn de wedstrijden met audiodescriptie te zien op NPO1 Extra (kanaal 81).

op dit moment allemaal verslaggevers bij NOS Langs de Lijn. De VRT zet Gunther Hilkens, Michiel Malchair en Dries Van Rompaey in. De commentatoren van NOS en VRT zijn hiervoor getraind. Bovendien hebben ze al heel wat ervaring opgedaan op blindentribunes in Nederlandse of Belgische voetbalstadions.  Chris Wobben, commentator bij de NOS: “Geweldig dat we op deze manier het EK toegankelijk kunnen maken voor iedere voetballiefhebber. Ik kijk ook uit naar de samenwerking met onze Belgische collega’s. Toch is er ook wel wedstrijdspanning. Ik heb ervaring met commentaar op de blindentribune bij AZ Alkmaar. Maar het is een andere manier van commentaar geven, en op het hoogste podium: het EK voetbal. Het is een fantastische uitdaging waar ik enorm veel zin in heb.” 

Audiodescriptie  
Audiodescriptie is een gesproken beschrijving van beelden. Het maakt programma’s toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen blind of slechtziend.  Bij audiodescriptie worden – in tegenstelling tot traditioneel voetbalcommentaar- veel meer details gegeven: posities op het veld, emoties in het stadion, reacties van spelers en supporters. De wedstrijden van Oranje zijn zowel in Nederland en in België voorzien van commentaar van de Nederlandse commentatoren.

5 Comments

 1. Even voor mijn orientatie:

  Wat is het verschil tussen audio descriptie en een live verslag van de wedstrijd op de radio?

  Er van uitgaande dat alle wedstrijden van Oranje integraal op Radio 1 worden uitgezonden.

 2. Even voor mijn orientatie:

  Wat is het verschil tussen audio descriptie en een live verslag van de wedstrijd op de radio?

  Er van uitgaande dat alle wedstrijden van Oranje integraal op Radio 1 worden uitgezonden.

  (Ik ga verder onder de naam RuudTX)

  • Dat is in het artikel te lezen:

   “Bij audiodescriptie worden – in tegenstelling tot traditioneel voetbalcommentaar- veel meer details gegeven: posities op het veld, emoties in het stadion, reacties van spelers en supporters.”

 3. Om het in 1 zin te zeggen: op de radio wordt de wedstrijd gevolgd, op NPO1 extra wordt het beeld gevolgd. Kijk vrijdag naar Duitsland- Schotland of zondag naar Nederland- Polen op kanaal 81.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*