Oud-dj Lex Harding uit kritiek op nieuwe generatie radio-dj’s

Harding: ‘Verbale diarree, daar houd ik niet van’

Tijdens een interview bij Spraakmakers op Radio 1 heeft oud-dj Lex Harding harde kritiek geuit op zijn jonge collega’s. Harding, die gisteren de Gouden Harp ontving tijdens de Buma Awards voor zijn bijdragen aan de Nederlandse muziek, noemde het gepraat van de nieuwe generatie dj’s “niet ter zake doende verbale diarree”.

De 79-jarige Harding, bekend van zijn werk bij Veronica, Radio 538 en TMF, is niet te spreken over de huidige staat van de radio. “Ze praten te veel. Daar houd ik niet van,” aldus Harding. Ondanks zijn kritiek was hij bescheiden over het ontvangen van de prestigieuze prijs en erkende hij de rol die hij heeft gespeeld in het promoten van Nederlandse muziek.

27 Comments

 1. Hij heeft wel gelijk, er wordt gewoon veel te veel gepraat met teveel mensen in de studio….En dan ook nog vaak door elkaar gepraat……Vroeger had je dat niet..Gewoon 1 presentator en 1 technicus-producer, that’s it !!

 2. Toen Harding actief dj was, had muziek een veel grotere betekenis voor jongeren. Die is sinds de jaren negentig rap afgenomen. Dus voor dj’s van actuele muziek is het ingewikkelder om aansluiting te houden bij je publiek. Dat geldt helemaal voor ouwe meuk stations, daar hoef je als dj helemaal niks te zeggen over muziek want de luisteraar kent alle muziek al. Dus moet je wel over wat anders praten.

  • Waarom zou je met zoals jij het noemt met ‘oude meuk’ niets over de muziek hoeven of kunnen vertellen? Omdat de luisteraar de muziek al kent? Dat is maar voor een deel waar. En het hangt er natuurlijk van af wát wordt verteld. Er zijn duizenden feitjes het vermelden waard. Waarover wordt gepraat boeit hier niet. Als het maar vermakelijk is. De kunst van het ‘vertellen’ zijn de radiomakers een beetje kwijt.

 3. Eens…Het eerste station wat met energieke muziekkeuze weer overgaat naar 24/7 prettige stemmen, zonder eigengeilerij, maar met levendige korte spreeks die luistervolk inhoudelijk amuseert en perfect in vormgeving en intro passen, heeft de markt voor 40+ jarigen en daarmee een interessante advertentiemarkt. Wie pakt die handschoen op?

 4. Klopt helemaal wat reacties betref en de uitspraak van Lex, muziek is tweede geworden, kletsen over alles en nog wat is nummer 1. Haal de side kicks weg dat nodigt al niet meer zo uit om te kletsen, laat de jock zijn eigen muziek plannen binnen het format.

 5. Hij heeft groot gelijk ik zelf luister niet meer naar de gevestigde orde.Ik luister veel naar thema radiostations zoals Vintage Veronica, Grolloo radio en NPO Radio 5 en Salsa Radio Amsterdam.

  • Binnenkort kun je ook op vrijdagavond naar Veronica luisteren Rein….Stenders, Ekdom en Wout & Frank gaan gezamelijk de vrijdagavond invullen met leuke muziekweetjes, goeie muziek en thema-uitzendingen….Dit hebben ze al eens eerder op Radio 2 ook al eens gedaan (Stenders en Wout & Frank)

 6. Behalve een paar nerds op sites als deze, zit vrijwel niemand zit op de oubollige mening van een radio-fossiel te wachten.

  • martin dat zal je nog eens tegen kunnen vallen wie er op de mening van lex zit te wachten …. ze willen allemaal score en dat kan als ze maar eens een keer terug gaan naar waar radio voor is gemaakt , een praatje en een plaat tegen het uur een instumentaal nummer draien dan kan je dat langzaam aan uit zetten ipv van een plaat half draaien voor het hele uur .. Ja ik kom uit de tijd van Lex en die muziek opnames zijn er nog steeds ..

   • Over dat instrumentaal.
    Bart van Leeuwen draaide dan Biskaja van J.Last. of iets wat van the Shadows leek.

    Maar Biskaja(geen idee hoe je het schrijf) is hét Bart van Leeuwen melodietje.

  • Ik ben zeker geen nerd maar toevallig heeft dat ‘fossiel’ wel ontzettend gelijk met deze uitspraken.

 7. 100% eens met Lex, meer gelul als muziek. Weg met lachzakken radio, ga voor een solo dj met kennis van decennia muziek. Heren programma makers en mee lezende dj’s; ga het onderscheid maken want DIT is waar de Nederlandse radio luisteraars behoefte aan hebben.

 8. Nou Radioliefhebber, dan zitten we direct met een éénheidsworst aan dezelfde dj’s. Ik vind het wel prettig dat ik bijv in de ochtend heerlijk kan genieten van de 538 ochtendshow met veel muziek, praatjes, meningen etc. Dat ik in de middag veel praatje/plaatje hoor bij een andere zender of zo wat keuzes maak.
  Ik ben het wel met je ééns dat programma’s met sidekicks altijd goed of aanvullend zijn. Een solo dj is ook prettig! Het gaat mij om een stuk afwisseling. Wat past bij het station, wat wil een luisteraar. Ik vind een combinatie prettig.

 9. Ja, hoe was het dan met de Bart en de Zwart, en met Jeroen v. inkel ? We vergeten Curry en van Inkel niet. Maar dat mocht wel van Lex ? Of ging het toen ook om de luistercijfers ?
  Toen was er weinig media aandacht, tegenwoordig lig je als DJ / presentator onder een vergrootglas.

 10. Lachzakken en meelullers,,,, sidekicks !!! omdat de DJ zélf geen uur vol vullen , relevante informatie of herkenbare leuke herinneringen kun ophoesten. De DJ’s zijn handelswaar geworden én zakkenvullers……..Harding heeft méér dan gelijk !!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*