Nominaties NL Awards regionale omroepen bekend

De jury van de NL Awards 2020 heeft alle inzendingen beoordeeld en maakt nu bekend welke inzendingen genomineerd worden voor de NL Awards. Tijdens de jury-bijeenkomst onder leiding van voorzitter Dionne Stax werd duidelijk dat de kwaliteit van de inzendingen dit jaar hoog is. ‘Er was veel om te kiezen’, was de conclusie van de jury aan het eind van de (online) bijeenkomst.

Vanzelfsprekend waren er veel inzendingen met een link naar het corona-virus, maar wat opvalt is dat de regionale omroepen in 2020 ook de ruimte hebben gevonden om andere producties te maken die relevant zijn voor het regionale publiek. Dat is terug te zien is in de nominaties. De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale publieke omroepen.

Naast Dionne Stax bestaat de jury dit jaar uit Maarten Dallinga, Heidi Wulfsen, Botte Jellema, Jessica Swinkels, Joris Gerritsen, Carmen Fernald, Nejifi Ramirez  en Priscilla Tienkamp. Meer informatie over de juryleden en hun achtergrond vindt u op de website van de NLAwards.

Nieuw dit jaar is de categorie Innovatief. Een categorie met een enorme verscheidenheid aan inzendingen. Die verscheidenheid zie je terug in de nominaties. “Mooi om te zien dat er zoveel verschillende initiatieven zijn ontwikkeld, waarin steeds gezocht wordt naar verbinding met de doelgroep en naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen”, zo luidde het oordeel van de jury.

Uit alle inzendingen heeft de jury per categorie drie producties genomineerd. Op donderdag 27 mei worden de NL Awards 2020 digitaal uitgereikt en dan wordt bekend gemaakt welke inzending de Gouden NL Award wint, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle regionale omroepen.

De nominaties staan per categorie in alfabetische volgorde.

De nominaties zijn:

Eigen nieuws: eigen nieuwsgaring, sterk aan de actualiteit gelieerd en spraakmakend met een groot publiek belang en regionale impact.

Beste videoproductie: een videoproductie die zich onderscheidt in kwaliteit, creativiteit en originaliteit.

 • Omroep Brabant – SDW. ‘Wat kan je wel!?’ volgt zeven mensen die iets kunnen. Mensen met een beperking die durven dromen. Quote Jury: “Ontwapenend, je gaat van de mensen houden.”
 • NH – Daar praten we niet meer over. Een intiem document over de brand tijdens oudejaarsnacht in Volendam, over dat wat we niet bespreken, maar wat niet onbesproken kan blijven. Quote Jury: “Documentaire die je grijpt. Heel persoonlijk doordat zij ook zelf slachtoffer is, een persoonlijke zoektocht.”
 • RTV Drenthe – Verre vrienden. Een zoektocht van twee neven en tevens vrienden over hoe vriendschappen verlopen als je uit je vertrouwde omgeving vertrekt. Quote Jury: “Lekker om te kijken, verveelt geen moment.”

Beste audioproductie: een audioproductie die zich onderscheidt in kwaliteit, creativiteit en originaliteit.

 • Omrop Fryslân – Duizend Dagen. ‘Duizend Dagen’ gaat over waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn: naar elkaar omzien. Quote Jury: “Origineel onderwerp, sterk regionaal en met landelijke urgentie zeker gezien de continue discussie over migratie en vluchtelingen.”
 • RTV Drenthe – De Hilte 11. Een podcast over het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen wat ingrijpend verandert wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Vier generaties van de familie Nijboer spreken hierover in de podcastserie. Quote Jury: “Je krijgt echt een beeld van het leven van de jonge mensen in oorlogstijd, dat is knap.”
 • Rijnmond – Willem Engel. Deze radiodocumentaire gaat in op het fenomeen Willem Engel, die een brede aanhang heeft. Hij is het gezicht van het onbehagen in de cultuur. Maar kijkt hij wel eens achterom, naar de meute die hij meetrekt? Quote Jury: “Dit is typisch zo’n productie die ook een landelijk podium verdient.”

Documentaire/informatief : een non-fictie audiovisuele productie bestemd voor verspreiding via één of meer aanbodkanalen van een regionale publieke omroep, die de productie heeft ge(co)produceerd, waarbij de persoonlijke visie/stem van de maker wordt vormgegeven door een goede voorbereiding, onderzoek, meerdere opnamedagen en creatief gebruik van filmische middelen.

 • L1- Petrus en Paulus. Een documentaire over twee broers die zeer uiteenlopende levenskeuzes hebben gemaakt. Pauls traditionele schutterswereld en gezin in Limburg en de uitbundige homoscene van Pieter in Amsterdam lijken haaks op elkaar te staan, maar hun levens vertonen ook veel overeenkomsten. Quote Jury: “De documentairemaker zoomt op fraaie wijze in op de tradities en de ontelbare details in de leefwereld van beide broers.”
 • Omrop Fryslân – De Berchrede fan it Flakke lân. In een vierdelige documentaire-serie laten verschillende denkers tijdens de eerste lockdown hun licht schijnen op het postcorona-tijdperk. Ze schrijven een essay en worden aan de hand daarvan geïnterviewd. Quote Jury: Een gedurfde productie over een serieus onderwerp.” 
 • Rijnmond – Het Sloopteam. Het Sloopteam is een vijfdelige documentaireserie waarin maker Charlotte Meijer een groep Rotterdammers volgt die de marathon willen lopen. Deze groep bestaat niet uit getrainde lopers, maar uit rauwe Rotterdammers die allemaal op hun eigen manieren vechten tegen hun demonen. Quote Jury: “Het is als een soort Netflix-serie die je wil bingen.”

Innovatief journalistiek project: iedere omroep kan één project inzenden wat als innovatief gezien wordt.

 • Omroep Brabant – Boer met kiespijn. Een project waarin de keerzijde van het boerenleven wordt getoond doormiddel van persoonlijke verhalen op social media, VR-experience op YouTube en een serious Game. Quote Jury: “Een journalistiek onderwerp wat de regio raakt, kan in deze uitvoering een inspiratie zijn voor andere omroepen.”
 • Omroep Gelderland – Het lokaal grid. Een technische innovatie (website, app en cms) die door alle regionale en lokale omroepen gebruikt kan worden, en waarmee content eenvoudig gedeeld kan worden. Quote Jury: “In tijden waarin journalistiek wordt uitgehold, steeds meer lokale en regionale nieuwsvoorziening verdwijnt, is de betekenis van dit project groot.”
 • RTV Noord – Tou eem. In het project ‘#TouEem’ hebben de makers als journalistieke organisatie gepionierd en de community moderatie geëxploreerd via nieuwe journalistieke vormen door inzet van live-streams met interactiemogelijkheden voor het publiek. Quote Jury: “Het toont lef om hier tegenop te treden. En de meerderheid, die vaak wel constructief is maar zwijgt, te omarmen door een besloten community.

Jong talent: jonge journalisten of programmamedewerkers die inspelen op nieuwe (journalistieke) vormen voor productie, onderzoek, interactie met het publiek, of distributie van nieuws of informatie.

 • L1 – Bas Dingemanse. Quote Jury: “Een justitieverslaggever die zich niet uit het veld laat slaan door serieuze bedreigingen; daar kunnen we alleen maar bewondering voor hebben.”
 • RTV Oost – Lotte Kreuwel. Quote Jury: “Je ziet absoluut niet dat de maker nog relatief weinig ervaring heeft. Dit smaakt naar heel veel meer.”
 • RTV Utrecht – Jordi de Jong. Quote Jury: “Veelzijdig journalist, multimediaal en hij behandelt verschillende onderwerpen, licht tot zwaar.”

Alle genomineerden maken kans op de Gouden NL Award. Op 27 mei wordt tijdens de online uitreiking van de NL Awards 2020 bekend gemaakt welke inzending de Gouden Award in de wacht heeft gesleept. De Gouden NL Award is de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle regionale omroepen.

1 Trackback / Pingback

 1. And the Nominees are… – Studio ClipTrack

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*