Nieuwe strubbelingen rondom lokale omroep Hilversum

Ondanks dat Hilversum dé Mediastad van Nederland is, wil het maar niet vlotten met de volwassen lokale omroep. Tijdens Omroep Hilversum en RTi Hilversum werden Hilversummers vooral getrakteerd op nieuws over interne ruzies bij de lokale omroep.

Juist nu de rust is gekeerd blijkt de huidige zendgemachtigde concurrentie te krijgen van een andere omroep. GooiTV, de lokale omroep in Gooise Meren en Wijdemeren, wil ook in Hilversum gaan uitzenden. Een fusie met NH Gooi, de huidige zendgemachtigde in de Mediastad, is echter ’niet aan de orde’.

NH Gooi is een samenwerkingsverband van regionale omroep NH en lokale omroepen RTi (Hilversum) en 6FM (Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren). Dat ging begin mei van dit jaar van start met de ’streekeditie’ NH Gooi. De zendmachtiging in Hilversum loopt echter op 17 februari 2019 af. Daarom heeft het bestuur bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) een nieuwe licentie aangevraagd.

Tot verrassing van velen heeft ook GooiTV zo’n aanvraag ingediend. Het CvdM heeft regels opgesteld voor het geval er meer kapers op de kust zijn (die aan alle voorwaarden voldoen). Dit houdt onder meer in dat het college van b en w het ’samengaan’ van de lokale omroepen moet ’bevorderen’. Per gemeente kan namelijk maar één ’lokale publieke media-instelling’ worden aangewezen. Komt het niet tot een fusie, dan moet de gemeenteraad de knoop doorhakken. Het college heeft het gesprek tussen beide gegadigden nog niet op gang gebracht. “Wij wachten af”, meldt bestuurslid Lourens Hogenbirk van NH Gooi.”Wij gaan uit van onze eigen kracht. Samen met NH kunnen wij een hele sterke partij worden als we die licentie krijgen.” Hogenbirk wijst erop dat concurrent GooiTV alleen televisie maakt: “Wij doen online, radio én tv. Met een sterke nadruk op online.”

De deur van NH Gooi staat echter wel open voor GooiTV. “Wij willen met iedereen samenwerken. Een fusie? Dat is best vergaand. Laten we eerst maar eens met elkaar praten. Daarbij zijn er ook ander mogelijkheden, zoals het opzetten van een koepel.”

Voor directeur Ruud Bochardt van GooiTV is een fusie ’gezien de onderlinge verhoudingen en het verleden niet aan de orde’. Hij wijst op het feit dat 6FM en RTi zich hebben teruggetrokken uit de streekomroep. “Zij zagen de samenwerking met Enter Media, de uitgever van lokale bladen, niet zitten.” Voor GooiTV vormt voortzetting van die samenwerking bij eventuele gesprekken met NH Gooi een breekpunt. Bochardt zet verder vraagtekens bij de ’deal’ tussen NH en RTi/6FM. “Ik zie daar geen kruisbestuiving. Daarbij is het raar dat de provinciale omroep zich beperkt tot slechts twee lokale omroepen.”

Woordvoerder Edgar van de Pas bevestigt dat het CvdM beide aanvragen heeft ontvangen. “Wij hebben Hilversum nu gevraagd om eind oktober met het advies van de gemeenteraad te komen.”

Bron: Gooi en Eemlander/ Spreekbuis

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*