Nieuwe Podcast: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio”

Op 6 november 2019 bestaat de radio 100 jaar in Nederland. Voor programmamaker Herbert Codée (De Radio Podcast) is dit een mooi moment om terug te kijken naar de geschiedenis van 100 jaar radio middels de vierdelige documentaire: ”Founding Fathers van de Nederlandse radio”.

Op zijn pagina zijn alle media-uitingen te vinden over de viering van 100 jaar radio in Nederland. Zoals podcasts en radio-uitzendingen. Boeken die zijn uitgegeven rondom dit thema en video’s.

In de vierdelige serie interviewt Herbert Codée journalisten, historici, programmamakers en ondernemers. Naast gesprekken is er een keur aan fragmenten te horen uit de rijke radio historie. Hoe is de radio in Nederland ontstaan? Welke sleutelfiguren hebben een belangrijke rol gespeeld? Hoe kijken de voormalig oprichters naar de toekomst van radio? En Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt?

Codee: ‘Afgelopen zomer heb ik vele dagen in Beeld en Geluid doorgebracht, op zoek naar historische fragmenten uit de radiogeschiedenis. De aanleiding voor deze documentaire: Hanzo Idzerda, de pionier weet luisteraars in Nederland en Engeland te boeien met radio, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen? Recent heb ik mediahistoricus Huub Wijfjes hierover uitvoerig gesproken en ik ben met Journalist Peter Schavemaker op zoek gegaan naar de historische plekken in Hilversum. Dé plekken waar radiogeschiedenis is geschreven. Ook kreeg ik een uniek blik in de depots van Beeld en Geluid waar onder andere de rijke collectie van radiopioneer Idzerda bewaard is. In 1940 schonk Idzerda een deel van zijn collectie aan Beeld en Geluid.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*