Nieuwe MAX-podcast door Mieke van der Weij: Dor Hout

Vanaf woensdag 16 juni komt MAX met de zesdelige podcastserie Dor Hout. Hierin spreekt presentator Mieke van der Weij mensen die, om verschillende redenen, tot “de risicogroep” behoren. Samen blikken ze terug op hun coronajaar, maar kijken ze ook vooruit. Onder hen Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, zangeres Mira Thompson en rechter Frank Wieland. De MAX/NPO Radio 1-podcast Dor Hout is te beluisteren op NPO Luister, Spotify, MAXVandaag.nlNPORadio1.nl en alle andere bekende streamingsdiensten.

In maart 2020 wordt de ernst van de coronasituatie steeds duidelijker. Middels persconferenties worden de eerste maatregelen aangekondigd. Er zijn vrijheidsbeperkingen voor iedereen. In het jaar dat volgt deinen we van de ene naar de andere golf, volgen we ontelbaar veel persconferenties en wassen we onze handen vaak en grondig. Alles op anderhalve meter.

Maar met het aantal besmettingen stijgt ook de kritiek. Want waar doen “we” het voor? En voor wie? Is de economie niet belangrijker dan de kwetsbare groep die we beschermen? Het lijkt alsof we ons hebben opgesplitst in twee groepen, waarvan één risicogroep. In de podcast Dor Hout gaat Mieke van der Weij in gesprek mét de mensen óver wie we het toen hadden. Samen blikken ze terug op het afgelopen jaar, maar kijken ze ook vooruit.

Gasten zijn onder anderen: rechter Frank Wieland, die op zijn zeventigste met pensioen moest, corona kreeg, maar nu teruggeroepen is om de achterstand in de rechtspraak weg te werken. Verder spreekt Mieke de 28-jarige zangeres Mira Thompson, de 86-jarige Eva Weyl, die aan scholieren vertelt over haar tijd in Kamp Westerbork en Dichter des Vaderlands Lieke Marsman.

Dor Hout
Vanaf woensdag 16 juni 
Presentatie: Mieke van der Weij
6 afleveringen

4 Comments

  • Juul lijkt me geen maatstaf, die heeft nog nooit een podcast geluisterd, hij doet me wel aan mij oud-tante Kee van Scheveningen denken (die ging nog in klederdracht door de Keizerstraat liep ), die at niks anders dan wat ze van vroegâh kende, niettan? Nasi, een pizza, een broodje shoarma? Ze moest er niets van weten, wilde het niet eens proberen, was allemaal nieuwlichterij van tuig van de richel, ze at alleen maar gekookte aardappelen met sperziebonen met een balletje gehakt, of met een mootje vis … Juul dus ten voeten uit.

   Maar ik denk dat de titel van de podcast nogal ongelukkig is gekozen, ‘Dor hout’, want daar werd door die zeug Zwagerman oude mensen mee bedoeld, maar in deze podcast, van Radio 1, zitten ook Mira Thomson in, 28 jaar en zit in een rolstoel en de dichteres Lieke Marsman is 30 en kampt met kanker.

   Dus Patrick deze podcast is niet speciaal bedoeld voor ouderen, over ouderen, maar gaat over hoe mensen omgaan met de gevolgen van corona. Of had je dat niet begrepen? Maar ik kan het mis hebben, toch?

   LOl!

   • Nee ik zit meer te denken aan of Omroep Max nou de omroep is met de juiste doelgroep voor podcasts. Zouden ze niet beter alle ballen op lineaire audio en video moeten gooien?

    • Waarom zou Omroep MAX niets aan podcasts moeten doen? Hun oren laten hangen naar behoudende en vastgeroeste ouderen als Juul, neen, juist goed dat ze ook onder ouderen podcasts populair willen maken, daar valt nog veel terrein te winnen.

     Ik word 61 en behoor ook tot de doelgroep van MAX en luister wel met veel plezier naar podcasts, bijvoorbeeld vorig jaar naar de podcast-serie van MAX over het popfestival in Kralingen van HenkJan Smits. En voor anderen zijn er bij MAX podscasts als De Tineke Show, Los Vast van Jan Rietman, of een podcast over opvliegers, of over de oorlog. Kortom er is nog veel meer te doen, ook in deze coronatijden of straks met dat gefoebal, ideaal om podcasts te luisteren, juis ook als oudere als je geen bal aan Oranje vindt.

     https://www.maxvandaag.nl/podcast

     ‘Jongeren bepalen zelf wanneer ze naar iets kijken of luisteren. Maar mijn opa en oma hebben ook een iPad. Ik denk dat podcasts juist ook voor ouderen een ideaal medium zijn. Daar is nog ruimte om een verhaal te vertellen.’

     Bob Verweij
     (onderzoeker – vpro.nl)

     Ouderen ontdekken de podcast

     “Volgens recent onderzoek van de NPO (2020) luistert 10 procent van de bevolking wekelijks naar podcasts. Jonge mensen zijn de grootste liefhebbers: podcastluisteraars zijn gemiddeld genomen de helft jonger dan tv-kijkers en krantenlezers. Maar ook twintig procent van de 50-plussers luistert wel eens.”

     (trouw.nl)

     Dus …

     DJ

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*