Nieuwe AVROTROS-podcastserie: Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt?

Journalist Fons Hendriks (Radar) ergert zich aan de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje; twee nicotineverslavingen in een ander jasje. De laatste tijd gaat het – mede door de populariteit van de e-sigaret – weer de verkeerde kant op met het aantal rokers in ons land. Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt? Dat is het startpunt van de NPO Luister en AVROTROS-podcastserie Verslaafd Gemaakt.

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat elektronisch roken veel ongezonder is dan we dachten en toch stijgt het aantal, met name jonge, gebruikers keihard. Deskundigen trekken hard aan de bel over dit fenomeen.Fons spreekt onder andere met een 13-jarige vapeverslaafde, een 39-jarige gebruiker die voor de rest van haar leven longschade heeft, een zorgverzekeraar die niet weet wat vapen is, met bezorgde artsen en met demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook ontmoet hij Michael Landl, de voorzitter van de grootste lobbyclub ter wereld, The World Vapers Alliance. Hij vertelt dat het van vapen naar roken een kleine stap is. Een epidemioloog van het Trimbos Instituut legt precies uit hoe vapen aantrekkelijk wordt gemaakt voor jongeren.Gedurende de zesdelige serie, mede gemaakt door regisseur Bette Westerhoff, wordt duidelijk of Fons’ moeder en zijn broertje van hun nicotineverslaving afkomen. En hoe slecht is de populariteit van de elektronische sigaret nou écht voor de volksgezondheid?

Verslaafd Gemaakt is vanaf 11 september in zijn geheel te beluisteren via de NPO Luister app en wekelijks met twee nieuwe afleveringen via alle andere podcastkanalen

3 Comments

  1. Dus omdat Fons tegen roken is mag er niemand roken? Houd hier nu eens mee op en laat iedereen dat gewoon zelf bepalen. Ja ook jongeren! Het zelfde geld voor andere dingen waar je verslaafd aan kan raken. Geef goede voorlichting maar, ga iets niet verbieden, met het vingertje wijzen of een hetze voeren. Iedereen bepaald zelf wat hij doet in zijn leven! Niet Fons en de anti rookclub. Fons ga je lekker met je eigen zaken bezighouden. Ga iets doen wat je leuk vind i.p.v. je bezig houden met andere mensen die iets doen wat jij niet leuk vind.

  2. Grappig is ook dat het altijd chagrijnige ex-rokers zijn die zo fel anti-roken zijn.

    Interessanter voor de podcast zou geweest zijn om te onderzoeken hoe het toch komt dat in (strenge antirook) landen (bijv west europa) het aantal kankergevallen en -doden(!) veel hoger ligt dan in bijv landen waar het relatieve percentage rokers veel hoger is (bijv Bulgarije, Hongarije etc). En dan niet een drogreden verzinnen dat zgnd onze zeer goede gezondheidszorg gevallen eerder ontdekt, want het aantal kankerdoden ligt hier hoger. Gegevens zijn allemaal in te zien en te vergelijken via de site van WHO.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*