Wat aan De TV Knollen voorafging

Op 11 oktober worden De TV Knollen weer uitgereikt. Dat is traditioneel een dag voor het Gouden Televizier Ring Gala. De TV Knollen zijn prijzen voor het slechte tv-programma’s van het jaar en de slechtste tv-presentator van het jaar. Een jury bepaalt de ‘winnaars’. De ludieke prijs TV Knollen had ooit een voorganger: Het Lelijk Ding.

Waar Amerika een traditie heeft als het gaat om anti-prijzen (denk aan de Golden Raspberry Awards), gold dat lange tijd voor Nederland niet. Totdat Rens Muller in 2007 Het Lelijk Ding bedacht. De toenmalige hoofdredacteur van Veronica Magazine riep deze prijs in het leven om de slechtste programma’s en presentatoren van Nederland ‘te eren’. De prijs werd niet alleen uitgereikt in de categorie tv, maar ook in de categorie radio. Zoals het een publieksprijs betaamt, kon op de diverse genomineerden gestemd worden. Niels Hoogland en Froukje de Both waren er zo trots op dat hun programma Niels en Froukje op Radio 538 was genomineerd in de categorie slechtste radioprogramma, dat ze hun luisteraars opriepen te stemmen. Met succes: het programma kreeg de prijs en Froukje kreeg bovendien de prijs voor slechtste radiopresentatrice.

De Gouden Kooi had de twijfelachtige eer om als eerste winnaar van Het Lelijk Ding in de categorie slechtste tv-programma in de geschiedenisboeken te komen. Rens Muller was naar de luxe villa in Eemnes afgereisd om de prijs aan ‘Terror Jaap’ te overhandigen. Jaap wist wel raad met de bokaal en vernielde de trofee ter plekke om hem daarna in het zwembad te gooien. Waar Terror Jaap in elk geval de prijs nog in ontvangst wilde nemen, weigerde Robert Jensen dat in 2007 pertinent. De talkshowhost was verkozen tot slechtste tv-presentator. De bijbehorende prijs wilde hij niet in ontvangst nemen. Hollands’ Next Top Model-presentatrice Yfke Sturm toonde zich solidair met Jensen. Ook zij weigerde haar trofee. Een jaar later weigerde Patty Brard haar prijs. Zij was met grote meerderheid van stemmen verkozen tot slechtste tv-presentatrice.

Nadat er binnen SBS (waartoe Veronica Magazine ook behoorde) de nodige kritiek was geleverd op Het Lelijk Ding (‘te veel negativisme’) besloot Rens Muller in 2009 de anti-prijs om te dopen in de Miskend Talent Award: ‘een aanmoedigingsprijs voor presentatoren die niet favoriet zijn bij tv-kijkend en radioluisterend Nederland.’ Op basis van peilingen van Maurice de Hond werden de genomineerden bepaald. Gordon en Floortje Dessing wonnen in de categorie televisie. Claudia de Breij en Giel Beelen waren de ‘gelukkigen’ in de categorie radio. De Miskend Talent Award werd een jaar uitgereikt, toen trok Veronica Magazine de stekker uit het prijzenfestijn.

Sinds 2019 is de ludieke prijs door vakmediaplatform Spreekbuis.nl weer in het leven geroepen onder de naam ‘De TV Knollen’. Diverse programma’s en presentatoren hebben sindsdien de prijs in ontvangst mogen nemen, waaronder Harry Mens, VTBL, Jurre Geluk, 6 Inside en Jandino Asporaat. De winnaars worden dit jaar op 11 oktober aangekondigd, een dag voor het Gouden Televizier-Ring gala. In de jury zitten dit jaar Richard Otto, Rob Goossens en Rens Muller.

(foto: De TV Knollen 2023-jury vlnr: Richard Otto, Rens Muller en Rob Goossens)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*