Niek Kreugel overleden

Voormalig omroepmedewerker, raadslid en oud-wethouder Niek Kreugel is zaterdag thuis in Hilversum overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Hij was 79 jaar en al enige tijd ziek.

Kreugel (Oud-Zuilen, 1939) kwam medio jaren zestig naar Hilversum om eerst voor de Vara en later voor de NOS te werken.

In de sport was hij actief bij voetbalclub Victoria, die hem in 1998 benoemde tot erevoorzitter.

De politieke arena betrad hij voor Leefbaar Hilversum. Acht jaar was hij raadslid, daarna drie jaar wethouder voor ruimtelijke ordening, sport en economie. In 2005 stopte hij als wethouder. In die functie had hij de basis gelegd voor wat nu de nieuwe wijk Anna’s Hoeve is.

Niek Kreugel speelde een belangrijke rol in de komst van Beeld en Geluid. Het boek ‘100 jaar Hilversum Mediastad’ meldt het volgende hierover: Daadwerkelijk werd op 9 oktober 2002 de vrijstelling op grond voor het gebouw van het Nationaal Audiovisueel Archief verleend tijdens de Hilversumse raadsvergadering. Wethouder Niek Kreugel (Leefbaar Hilversum), die Moojen tijdelijk was opgevolgd voordat Jan Nagel vanaf eind 2002 voor acht maanden verantwoordelijk voor mediabeleid zou worden, zei in de raadsvergadering: ‘Na het besluit van hedenavond kan een bouwvergunning worden aangevraagd. Er is voldoende rekening gehouden met de inbreng van omwonenden, omdat zover mogelijk van de woning van burgers zal worden gebouwd.’ Kreugel erkent in het debat dat er nog geen oplossingen zijn gepresenteerd met betrekking tot bereikbaarheid. Hierna geeft hij een verkapt stemadvies. ‘Maar gezien het belang van het instituut acht ik het belangrijk dat de raad met het voorstel instemt.’ Wethouder Kreugel is in zijn bijdrage ook van oordeel dat het gebouw waarin het Instituut voor Beeld en Geluid zal worden gevestigd mooi zal worden en een culturele waarde heeft. ‘De uitstraling, het maatschappelijk belang en het culturele belang zijn reeds toegelicht. Het gebouw is een aanwinst voor Hilversum.’

Behalve zijn echtgenote laat Kreugel twee zoons en vier kleinkinderen achter.

1 Trackback / Pingback

  1. Deze mediaprofessionals overleden in 2019 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*