NH Nieuwsnetwerk blijkt een succes: ‘Gewoon een kwestie van doen’

In september 2014 werd NH Nieuwsnetwerk als samenwerkingsverband van RTV Noord-Holland en lokale omroepen- en nieuwswebsites opgericht. Iets meer dan een jaar later blijkt deze unieke samenwerking zeer succesvol, van de vijftig Noord-Hollandse lokale omroepen zijn inmiddels dertig aangesloten bij het project. Ook andere regionale omroepen hebben grote interesse getoond. Spreekbuis.nl sprak met initiatiefnemer Jacky de Vries (foto).

Hoe is NH Nieuwsnetwerk ontstaan?
“Vier jaar geleden vond ik RTV NH als chef nieuws een bunker, die heel erg op Amsterdam gericht was. Terwijl ik vind dat de regionale omroep echt met zijn poten in de klei van Noord-Holland moet staan.”

De situatie zoals het was, zou eigenlijk de rol van AT5 moeten zijn?
“Precies.”

Wat is nu de rol van AT5 in het NH Nieuwsnetwerk? AT5 is eigenlijk een uit de kluiten gewassen lokale omroep van Amsterdam.
“Wij werken nauw samen met AT5 omdat zij onderdeel zijn RTV NH. Wij hebben dezelfde hoofdredacteur. AT5 doet onze Amsterdamse nieuwsvoorziening, hierdoor kunnen wij ons beter op de regio richten. Omdat wij één bedrijf vormen heeft AT5 een andere rol dan de lokale omroepen binnen NH Nieuwsnetwerk.”

Hoe werkt NH Nieuwsnetwerk?
“NH Nieuwsnetwerk is een samenwerkingsverband van RTV NH met dertig lokale omroepen en lokale nieuwswebsites in de provincie Noord-Holland, dat nu ongeveer anderhalf jaar bestaat. Deze samenwerking is volgens ons redelijk bijzonder omdat het op een bijzondere manier georganiseerd is. RTV NH wil graag samenwerken met lokale omroepen omdat wij de lokale nieuwsvoorziening heel belangrijk vinden, want uit allerlei rapporten blijkt dat de lokale nieuwsvoorziening slecht is. NH Nieuwsnetwerk deelt onze content – video en audio- van RTV NH met de dertig lokale omroepen; die onze partners zijn binnen dit project. Deze uitwisseling geldt ook andersom. Ook facilitaire zaken worden uitgeleend en worden vrijwilligers van lokale omroepen door ons opgeleid. Op deze manier delen we niet alleen content maar ook onze kennis, om een gelijkwaardige basis. RTV NH beschouwt zichzelf niet als grote broer. RTV NH heeft wat meer ambachtelijke kennis en wat minder kennis van de regio, omdat we daar te weinig mensen voor hebben.”

Hoe succesvol is het project tot nu toe gebleken?
“Inhoudelijk is het heel succesvol, omdat wij veel onderwerpen eerder en beter maken dan voorheen. Elke dag informeren we elkaar, per e-mail en telefoon, wat we aan onderwerpen maken. We zitten dankzij deze samenwerking meer in de haarvaten van de samenleving. Dankzij het NH Nieuwsnetwerk vullen we elkaar aan. Elkaar beconcurreren zou jammer zijn.”

Wat kan er nog verbeteren?
“Ik zou willen dat er nog meer lokale omroepen instappen in het NH Nieuwsnetwerk, of nog meer gebruikmaken van onze faciliteiten. Meer dan ze nu al doen. Er zijn in totaal vijftig lokale omroepen in Noord-Holland, waarvan een aantal die alleen muziek uitzenden. Met deze lokale omroepen werken we niet samen, omdat dit niet zoveel zin heeft. We zouden ook meer moeten nadenken om gezamenlijk projecten te doen. Dat zou een volgende stap moeten zijn. Het NH Nieuwsnetwerk is ook een succes omdat de samenleving al klaar is voor deze nieuwe vorm van journalistiek, waarbij het niet alleen gaat om de professionaliteit maar ook om de puurheid. Het grootste opstakel om door te groeien zit in huis – en binnen de publieke omroep- zelf, omdat niet alle journalisten die mindset al gemaakt hebben.”

Hoe werkt het uitwisselen van beelden, financieel gezien. In Hilversum is het gebruikelijk dat omroepen elkaar facturen sturen vanwege het gebruik van elkaars beelden. Iets dat veel ergernis oplevert en veel bureaucratie?
“Dat doen wij niet. Er staat niets op papier, het NH Nieuwsnetwerk werkt vanuit een gentlemen’s agreement. Partijen in Hilversum praten vaak over samenwerking. De vele vergaderingen binnen de Publieke Omroep irriteren me mateloos. Deze samenwerking is gewoon een kwestie van doen.”

Is er sprake van niveauverschil? Bij lokale omroepen werken voor het merendeel vrijwilligers, die geen journalistieke achtergrond en opleidingen hebben. Terwijl bij regionale omroepen journalistieke professionals in dienst zijn.
“Ik denk dat veel mensen zich in lokale omroepen vergissen, ik vind veel lokale omroepen heel inhoudelijk sterk. Ik vind een regionale omroep die, met al zijn ambachtelijke kennis, het jarenlang liet liggen om in de haarvaten van de samenleving te komen is volgens mij ook onprofessioneel. De lokale omroepen weten veel beter wat er in hun omgeving speelt dan wij. Deze kennis is essentieel. Dat is ook een mate van professionaliteit, die wij niet hebben. Sterker nog, dat is een meerwaarde voor het NH Nieuwsnetwerk.”

Hebben ROOS en de OLON het project NH Nieuwsnetwerk omarmt zodat ook in andere provincies lokale- en regionale omroepen gaan werken aan een soortgelijk Nieuwsnetwerk?
“Ja, de OLON is zeer content hoe wij de lokale omroep serieus nemen en ondersteunen. Dat geldt ook voor ROOS. Omroep Gelderland en RTV Drenthe hebben laten weten dat zij onze aanpak interessant vinden.”

Media Staatssecretaris Sander Dekker opende NH Nieuwsnetwerk in september 2014. Bekijk de opening via YouTube

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*