Muzieksample met materiaal Beeld en Geluid

Het Ierse technomuziekduo Lakker brengt vrijdag 13 mei een maxi EP uit die volledig is gemaakt op basis van archiefmateriaal van Beeld en Geluid. Dat instituut had de artiesten gevraagd een conceptueel werk te maken door geluidsopnamen, radio- en televisieuitzendingen en films te samplen rond het thema ‘Nederlanders en water’.

De EP heet ‘Struggle&Emerge’, de letterlijke vertaling van de wapenspreuk Luctor en Emergo van de Zeeuwen (‘ik worstel en kom boven’). Het project behandelt zo de ingewikkelde relatie tussen ons land en het ons altijd omringende water. Natuurlijk ontbreekt de watersnoodramp uit 1953 niet.

Verder zijn er geluiden uit de Tweede Wereldoorlog nadat de nazi’s de Wieringermeerpolder hadden laten onder lopen. Een laatste wanhoopsdaad voordat ze zich terugtrokken. Om een beter inzicht in te krijgen in het onderwerp toerde Lakker door heel Nederland en sprak verschillende academische experts.

Beeld en Geluid is met haar project RE: VIVE bezig om de wereld van archieven en muzikanten bij elkaar te brengen om mensen het verleden op een nieuwe manier te laten horen.  Daarnaast werkt het instituut ook mee aan sampling workshops, waarvoor zo het materiaal wordt geleverd.

Zaterdag 14 mei is zo’n workshop in het SAE Institute aan de Johan van Hasseltweg 31 in Amsterdam Noord. http://revivethis.org/revive-x-sae-amsterdam-workshop/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*