Muziek in je podcast; wat mag en kan wel?

Een intro klinkt een stuk toffer als daar een lekker deuntje onder zit… je hebt dan wel te maken met auteursrechten. Belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan. Podcasthostingbedrijf Springcast vertelt je waar je muziek voor je podcast kunt vinden en wat mág.

Regelmatig krijgen we een vraag over muziek in podcasts. Want een muziekje toevoegen aan je intro of outro is natuurlijk wel zo leuk. En dan is vaak de eerste vraag, wat mág er überhaupt?

En ook vind je niet zomaar een intro die bij je past, daar gaat nog wel even wat zoekwerk aan vooraf. Daarom delen we graag met je wat er mag en kan met muziek in je podcast.

Muziek en auteursrecht
Het spreekt voor zich dat er auteursrecht op muziek rust. Het is door iemand vaak met veel liefde gemaakt en daarvoor wil hij graag betaald worden. Wanneer je muziek dus wilt gebruiken, vraag je schriftelijke toestemming voor het gebruik van de muziek.

Dit kun je doen bij verschillende partijen die de muziekauteursrechten exploiteren, waardoor de maker een vergoeding ontvangt voor het gebruik van zijn muziek. In Nederland is BumaStemra de bekendste partij hiervoor. 

Daarnaast is het ook mogelijk voor een muzikant zijn werk te delen onder een Creative Common Licentie.

Wat je ook doet met muziek in je podcast, check altijd eerst de auteursrechten. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor jouw podcast en zomaar een muziekje delen, kan een dure grap worden…

Stockmuziek voor je podcast
Ook een manier om rechtenvrij muziek te delen in je podcast, is het gebruik maken van Stockmuziek. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag en krijg je toegang tot een grote hoeveelheid muziek die jij rechtenvrij kunt gebruiken. 

Wanneer je vaker een leuk muziekje wilt gebruiken in je podcast, is het aan te raden om eens te kijken bij de onderstaande partijen:

Muziekfabriek online

Hier vind je unieke jingles, introtunes en leaders voor podcasts en rechtenvrije stockmuziek. Van mood & sfeer muziek tot pop, genoeg mogelijkheden voor een fijne tune.

Buma Stemra

Wil je voor je podcast gewoon binnenlandse en buitenlandse muziek ongehinderd gebruiken, dan heeft Buma Stemra ook tarieven voor het gebruik ervan in podcasts.

Adobe Stock

Voor royaltyvrije muziek van topartiesten, kun je ook terecht bij Adobe Stock. Fijn is dat je hier heel makkelijk op genre en stemming kunt zoeken naar geschikte muziek en jingles.

Zelf muziek maken
Je hoeft niet per se muziek te gebruiken van een ander. Je kan ook gewoon je eigen muziek maken. En dan is er ook geen sprake van auteursrechten die je schendt Wel zo handig!

Zo heb je hiervoor van Apple de app GarageBand. Daarmee kun je muziek opnemen, maken, mixen en delen. Je kunt met deze app ook je podcast bewerken, daar schreven we al eerder meer over in het artikel Tools die je moet kennen.

Heb je de tijd en ben je creatief? Dan is het dus de moeite waard om zelf je eigen muziek te produceren en wellicht vind je er een volgende hobby in, voor naast het podcasten.

Je eigen muziekpodcast
Steeds meer muziekliefhebbers merken dat het vrij eenvoudig is om een eigen muziekpodcast te starten en wagen de sprong in het diepe. Deze podcast draait dan echt volledig om muziek en daar hoort weer een licentie bij. Deze licentie kun je bij Sena aanvragen.

Sena vraagt voor de licentie van een muziekpodcast met maximaal 30 000 downloads per maand ongeveer 200 euro. In dit artikel van Spreekbuis legt Markus Bos van Sena precies uit wie zij zijn en wat ze doen.

De toon maakt de muziek
Een lekkere jingle, toffe intro of relaxt achtergrondmuziekje verrijkt je podcast altijd. Mensen houden immers van muziek. Maar uiteindelijk luisteren ze ook gewoon graag naar jou. Zolang jij met je verhaal mensen bereikt en raakt, zit je goed!

Ben je van plan om een podcast te starten? Probeer dan 30 dagen Springcast podcasthosting gratis!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*