Museum Hilversum komt óók met nieuwsexpositie

Museum Hilversum presenteert deze maand nieuwe tentoonstelling over het nieuws en de kracht van het beeld. Opvallend is dat er deze maand twee exposities over het nieuws in Hilversum te vinden zijn. Beeld en Geluid heeft tot mei 2015 de expositie ‘Voorbij het nieuws.’

Aan de hand van tv-vormgeving, nieuwsfotografie en videokunst brengt Show me the news de overgang van tekst- naar beeldcultuur in nieuwsmedia in kaart. Waar vroeger het nieuws bestond uit tekst en gesproken woord, zijn nu het beeld en de presentatie minstens zo belangrijk. In de jaren vijftig was het onvoorstelbaar dat een nieuwslezer in beeld kwam, dat zou maar afleiden van de inhoud. Nu staan de presentatoren in een enorm decor, vol bewegend beeld, infographics en 3D-animaties.

Ook het aanzien van de krant veranderde. Was de nieuwsfoto vroeger liefst zo klein mogelijk en puur illustratief, nu mogen foto’s eigen zeggingskracht hebben, verrassen of ontregelen. En dat over de hele breedte van de voorpagina.
Er is een etage gewijd aan de vormgeving van het NOS Journaal en RTL Nieuws, met het werk van decorontwerpers, grafisch ontwerpers en componisten die de afgelopen zestig jaar voor één (of beide) nieuwsprogramma’s hebben gewerkt. Op de andere etage is werk te zien van fotograaf Bert Verhoeff die ruim veertig jaar actief is als fotojournalist. En op de videovloer toont werk van  Nederlandse kunstenaars als Douwe Dijkstra, Judith van IJken, eddie d en Broersen & Lukács die de impact als ook de esthetiek van nieuwsbeelden onderzoeken. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Liselotte Doeswijk.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*