Column Jacques Klöters: ‘Dat is de toekomst Joop!’

Ik moest vanmorgen denken aan het enge apparaat. Het was in 1976 ik had een radioprogramma Dr Grol’s Internationale Lol en probeerde iedere week iets totaal nieuws uit.

Ik werkte veel samen met Coen van Vrijberghe en hij was het die me die ochtend in de KRO studio wees op een eng apparaat dat op de gang stond. Het was een grote langwerpige kist met heel veel plug in gaatjes en wat snoeren die daar uit bungelden. Dat is een Moog-synthesizer zei Coen bewonderend. En wat kunnen we daarmee? vroeg ik. Ontploffingen maken, nooit gehoorde geluiden genereren, fluittonen, muziek, alles eigenlijk. ‘Mee naar boven’ besliste ik. 

We sleepten de synthesizer naar het krappe studiootje waar we zouden opnemen. Daar stond Joop, een gedrongen mannetje met een kaal hoofd, twee konijnentanden en een versleten dubbel breasted kostuum aan. Joop was sympathiek, had veel ervaring, hij was de oudste, secuurste en traagste technicus van Hilversum. Hij zag de twee jonge radiohonden binnen komen met het enge apparaat.Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? Wat is dat jongens? Dat is de toekomst Joop! Een Moog-synthesizer. We gooien het hele draaiboek om want we gaan ontploffingen maken! Joop viel even stil. Toen zei hij: ‘Ik ga volgende week met pensioen jongens, vinden jullie het erg als jullie die ontploffingen nog wat uitstellen?’

Jacques Klöters is presentator bij de AVROTROS

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*