Mopper-tv, een nieuwe presentatiestijl?

In februari is het programma Hier zijn de Van Rossums op NPO2 van start gegaan en in maart op RTL4 Herman & Martijn: Op de proef gesteld. Wat hebben deze twee programma’s met elkaar gemeen, behalve dat er in beide programma’s wordt gereisd? Het is de presentatievorm, de ietwat cynische manier van praten met onderkoelde humor.

Maarten van Rossem is er al om bekend als jurylid in De slimste mens (NPO2). Martijn Krabbé gebruikt deze vorm ook als presentator in Uitstel van executie (RTL4), waar hij de nodige sponsoractiviteiten cynisch vermakelijk neerzet. 

We zijn als tv-kijker verschillende trends in presentatiestijlen tegengekomen. Met The weakest Link (BBC2) in 2000 kregen we te maken met de ‘afzeikstijl’ van Anne Robinson, die het voorzien had op de kandidaten in haar quiz show. In Nederland nam Chazia Mourali deze rol op zich. Ook in andere genres als talentenshows kwam de ‘afzeikstijl’ voor. Van de juryleden was er één die de kandidaten het vuur aan de schenen moest leggen, dat begon in 2004 in The X-Factor (ITV) met jurylid Simon Cowell. In Nederlandse talentenshows doet Gordon dat met veel verve. In 2010 kwam er een kentering met de start van talentenshow The Voice (RTL4). Hier geen neersabelende juryleden meer, maar we moesten ineens wennen aan coaches die de kandidaten  juist helpen. Zelfs negatieve aanmerkingen op een optreden, zoals bij niet zuiver gezongen noten, worden verpakt in positieve bewoordingen.

Nu in 2015 zien we weer een omslagpunt in de presentatie, een meer cynische mopperende vorm. Geen ‘shiny floor show’-presentatie van stralende one-liners, maar een ‘basement’ -presentatie van wat mopperende opmerkingen in de trant van ‘laten we het niet te leuk maken’.

De Van Rossums geven historische, culturele en politieke informatie over de te bezoeken steden op een ironische manier. Zo eindigt Maarten een aflevering met: “Het komt uit de staatsruif, het is autistisch zakkenvullen.”, of tijdens de aflevering: “Het is neparchitectuur, het moet niet al te
functioneel zijn allemaal.” In Herman & Martijn: Op de proef gesteld?, reizen de presentatoren de wereld over voor hun culinaire reisprogramma en daar wordt ook gemopperd. De reis naar het afgelegen gebied is al teveel. Martijn: “Ik wil effe rust na….” (en dan komt de opsomming van de uren treinen, vliegen en vliegen). “En dan is het ook nog eens 3 kwartier rijden vanaf het vliegveld”. “We zijn 24 uur onderweg en hebben zitten proppen, en uit beleefdheid moeten we hier ook nog alles opeten.” 

Zal deze presentatievorm ‘mopper-tv’ doorzetten? Doe dan als presentator vooral of je het niet leuk vindt en meng dat met wat cynisme voor het ironisch effect.

Dit blog is geschreven door Agnes Dijker (KlapperCom Consultancy)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*