Mischa Blok: ‘Ik merk heel duidelijk dat mijn gasten in de nacht veel dichter bij hun gevoel zitten’

Voor De Nachtwacht Award 2020-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Mischa Blok, presentator het nachtprogramma Miss Podcast (AVROTROS/ NPO Radio 1).

Net als de nachtprogramma’s ‘Nu wordt het laat’ en ‘Onze Man uit Deventer’ probeer je in je nachtprogramma ‘Miss Podcast’ een intiem gesprek aan te gaan met je gasten om zo ook een andere kant van hen te laten zien. Waarom werkt dit goed om dit juist in de nacht te doen?
Ik merk heel duidelijk dat mijn gasten in de nacht veel dichter bij hun gevoel zitten, ze zijn echt even uit de drukte van overdag gestapt. In de studio is het heerlijk rustig, zeker omdat mijn gast en ik de enigen zijn, want ik doe mijn eigen techniek en ik heb geen regisseur of producer. Dus de interviews zijn veel meer gelijkwaardige gesprekken tussen twee mensen. In het programma Miss Podcast bespreken we de belangrijkste geluiden uit iemands leven en ik vind het geweldig om te zien hoe een simpel geluid zoveel emotie kan oproepen bij mijn gasten. Zo schoot Pierre Wind al meteen vol toen hij een paar seconden het geroekoe van duiven hoorde.

In de Miss Podcast-uitzending bespreek je wekelijks twee podcasts. Iets wat je overigens ook doet in het radioprogramma VINK. Wat is jou fascinatie met podcasts?
Wat ik zo mooi vind aan radio is dat je als het ware een eigen plek creëert waar de luisteraars en ik samenkomen. Het is wel zo dat radioluisteraars er niet altijd heel bewust voor kiezen om speciaal naar jou te luisteren. Als je die plek visualiseert als een café, dan komen radioluisteraars toevallig binnenlopen, omdat het buiten regent of omdat ze zin hebben in een drankje. Bij podcasts zoeken je luisteraars je heel bewust op. Ze weten van tevoren wie er in dat café zit en wat het gespreksonderwerp zal zijn. Een heel dankbaar publiek dus.

Waar moet een podcast aan voldoen om in de Miss Podcast-uitzending besproken te worden? 
Voorafgaand aan iedere uitzending ga ik op zoek naar twee podcasts die goed bij de gast passen. Soms zijn dat de usual suspects: bijvoorbeeld een podcast over poezen voor Lize Korpershoek, maar soms ook de minder voor de hand liggende, zoals een podcast over focus voor Humberto Tan. Ik verbaas me er nog steeds over hoe groot het Nederlandstalige podcast-aanbod is en hoe hard dat groeit.

Je bent niet onbekend met het maken van radio in de late uurtjes. Is dat een beetje te combineren met jouw gezinsleven?
Het voordeel is dat ik overdag wat vaker tijd met ze kan doorbrengen, het nadeel is dat ik ’s ochtends vroeg wat minder actief ben, hahaha!

Sinds kort zitten alle radiozenders in één pand op het Media Park in Hilversum. Wat voor een sfeer hangt er in Het Radiohuis in deze nachtelijke uren?
Het is er echt ontzettend rustig. Daar moest ik in het begin wel aan wennen, want ik ben wel iemand die van veel mensen om zich heen houdt. Gelukkig maak ik wel altijd even een gezellig praatje met Pieter van der Wielen, die op NPO Radio 1 ‘Nooit Meer Slapen’ presenteert. Hij geeft me praktische adviezen ‘hoe overleef je als nachtpresentator’, laatst zei hij bijvoorbeeld tegen me dat het niet geeft als je niet acht uur achter elkaar slaapt, maar dat je dat ook gewoon in verschillende etappes kunt doen. Heel geruststellend.

Waarom moeten nachtbrakers en nachtwerkers jouw programma eens ‘uitproberen’?
In ‘Miss Podcast’ hoor je een bijzonder interview waar nogal eens onverwachte dingen gebeuren. Gesprekken die soms schuren, intieme gesprekken met een lach en een traan en een geweldige karaokesessie aan het eind. En je hoort natuurlijk twee podcastrecensies met fragmenten, zodat je voor jezelf kunt besluiten of die podcasts iets voor jou zijn. En vind je het tijdstip van Miss Podcast (01:00-02:00 uur) veel te laat, dan kun je ook altijd nog de podcast terugluisteren!

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
Het is de meest intieme radio. De club van wakkere mensen. En dat zijn verdomd leuke mensen, weet ik uit ervaring!

De Nachtwacht Award 2020
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Eind januari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Tens MediaPretty in Pink Productions en CodeKitchen.

3 Comments

  1. Hallo Mischa

    Wat een akelige beller die ‘Peter’ die in het begin van jouw uitzending van vrijdag op zaterdag jou vertelde dat je niet zoveel moest lachen! Ik schrok van zoveel lompheid en domheid!
    Ik geniet juist van je lach…en dan nog wat, jij hebt een heerlijke duidelijke stem, en dat is voor iemand met 2 hoorapparaatjes een zegen! Jammer dat je je er ook nog wat van aantrok, van die Peter want ik heb je niet echt horen lachen tijdens de uitzending. En dat vond ik sneu voor jou, want het raakte je waarschijnlijk diep! en een gemis voor mij Sterkte en wel blijven lachen Mischa. ……miss Podcast!

1 Trackback / Pingback

  1. Mischa Blok: ‘Ik merk heel duidelijk dat mijn gasten in de nacht veel dichter bij hun gevoel zitten’ – Balmangs

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*